Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Június 29. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Éremeső a VinAgorán, Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén

Éremeső a VinAgorán, Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén

Magyarország legnagyobb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, Pécsett, a Corso Hotelben rendezték meg. A rangos vetélkedésre 501 borminta érkezett Mag

 

A külföldi országok közül a legtöbb mintát Brazíliából, Chiléből, Horvátországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából küldték. Érkeztek még minták Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Franciaországból, Japánból, Csehországból, Németországból, Olaszországból, Peruból, Portugáliából, Spanyolországból, Tunéziából, Új-Zélandról és Uruguayból. A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett megmérettetést a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 1992 óta rendezi meg, évente más-más helyszínen, azzal a céllal, hogy a nemzetközi zsűri tagjait megismertesse a magyarországi borrégiók természeti adottságaival, szépségeivel és a magyar borok alkotóival.

Az idén Pécs városvezetése és a villányi borvidék közismert borászatainak – Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészet, Sauska Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete – összefogásával gazdag kulturális és gasztronómia programot állítottak össze a szervezők.

Az eredményeket a 42 – 45 főből álló nemzetközi bíráló bizottság hozta meg. Fontos kiemelni, hogy a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének szabályzata szerint a nevezett borok 30 százaléka kaphat csak érmet, a ponthatárok ennek értelmében főkategóriánként külön-külön kerülnek meghatározásra, és a champion díjak is a főkategóriákból kerülnek ki. Ez a módszer, valamint a borkülönlegességek (késői szüretből származó, a jég-, a botrytizált, az erősített borok) bírálatára külön létrehozott bizottság igazságos éremkiosztást tesz lehetővé. A korábbi években az érmet nyert borok jelentős hányada az édes borkülönlegességek közül került ki, az utóbbi 2 évben viszont a szabályzat megújításának köszönhetően arányos az érmet nyert borok kategóriánkénti eloszlása.

A bíráló bizottságok külföldi tagjai – Anglia, Belgium, Brazília, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Kanada, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Uruguay – érkeznek. A zsűri összetétele biztosította a hagyományos európai borszakmai szempontok és a piac- és fogyasztóorientált angolszász szemlélet érvényesülését (többgenerációs európai bortermelők és Master of Wine bírálók).

A szakmai zsűri magyar résztvevői között jelentős számban képviselték magukat a fiatal, második generációs magyar borászok. A bírák – a VinAgora által kifejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével – az alábbi díjakat ítélték oda. A 143 külföldi borminta közül 2 Champion díjat, 1 nagyarany érmet, 10 aranyérmet, 32 ezüstérmet nyert.

Champion díjat egy olasz és egy szlovén bor kapott, a nagyaranyérmet Németország kapta. Az aranyérmek közül kettőt Chile, és Peru, egyet-egyet pedig Németország, Brazília, Horvátország, Új-Zéland, Románia, Franciaország, Szlovénia és Tunézia vihetett haza. Az ezüstérmekből nyolcat Horvátország, négyet Szlovákia, hármat Franciaország, Chile és Uruguay kapott, kettőt Spanyolország, Románia, Bulgária, Brazília, egyet pedig Peru, Csehország és Németország.

A magyar borok – 358 borminta – jelentős sikereket értek el: 4 Champion díjat, 33 aranyérmet és 68 ezüstérmet nyertek. A nemzetközi borversenyek legmagasabb elismerését a Champion díjat, amelyet az aranyérmet nyert borok versenyeztetésével lehet megítélni, a zsűri öt bornak és 1 pezsgőnek ítélte oda. A hat díjból négyet magyar bor érdemelt ki.

A hivatalos eredményhirdetést, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadását július 2-án, 10 órai kezdettel, Budapesten, a New York Palotában, a Boscolo Kongresszusi Központban tartják meg. A díjátadást követően a 4. VinAgora Borgála keretében a nagyközönség is megismerkedhet a borversenyre nevezett borokkal és a zsűri által alkotott szakértő véleményekkel.

A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 20. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon szeptember 7.-11. között a Budai Várban.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: bor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni