Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Január 28. 21:10, péntek | Helyi
Forrás: www.infomezofold.hu

Riogatás és a löszomlás

Riogatás és a löszomlás

Igen tekintélyes médiahír jelent meg az elmúlt napokban a kulcsi partfalcsúszással, s annak jövőbeli történéseivel kapcsolatban. Az első kézből kapott, hivatalos információink bizony sok tekintetben eltérnek a gyors keletű hírektől, s

Árva Helga, Kulcs község jegyzője összegezte a legfontosabb tényeket, annak érdekében, hogy tiszta kép rajzolódjon ki a kialakult helyzetről:

- Az egyik legfontosabb információ, hogy a mai naptól kezdődően a tűzoltók -tehermentesítésük végett - már nincsenek állandó jelleggel a területen, hisz kiszámíthatatlan volt a lakók általi igénybevétel. Január 28-án szombaton, szünetel a kiköltöztetés. A továbbiakban is tűzoltói kísérettel lehet bejutni az ingatlanokra, így 2 nappal előre kell jelezni, engedély kérni a jegyzőtől, ha valaki fel kívánja keresni ingatlanát. A jelzéstörténhet személyesen, telefonon (06-25-440-400), de akár e-mailben is. Lehetőségeikhez mérten friss tájékoztatással szolgálnak a kulcs.eu hivatalos honlapjukon is. A rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai 24 órás szolgálatban továbbra is ahelyszínen tartózkodnak.

Az ő személyük már a kezdetektől garancia a rend és nyugalom fennmaradására. Olyan hasznos tanácsokkal tudtak szolgálni, ami elősegítette, hogy a feldúlt lelkiállapotok közepette is szervezetten, zökkenők nélkül haladhasson az élet.

Előzetes bejelentés nélkül továbbra sem léphet be senki a zónába, s egyszerre 10 családnál több nem tartózkodhat bent. A két ellenőrzési állomáson a januári mínuszokra tekintettel egy-egy melegedő konténert helyezett ki az önkormányzat. (A fokozott jelenlétre szükség is van, hisz a polgárőrség vezetőjének elmondása szerint a két szélen az éjszakais hallatszott a kísérteties recsegés-ropogás.)

A televzióban elhangzó tegnap esti híranyag erősen túlzó állításokat közölt. Jelenleg gyorsított közbeszerzési eljárás folyik a geodéziaiszakértő kiválasztásának ügyében, akinek feladata lesz a Deák Ferenc utcateljes hosszában a terület feltérképezése, a döntés meghozatala a lebontásra ítélt ingatlanok mennyiségéről, konkrét kijelöléséről, valamint a további teendők meghatározása is. Erre pedig még várnunk kell.

Addig is minden más csak mende-monda !!!

Köztudott, hogy az önkormányzat Kulcs károsultjaiért néven számlát nyitott az OTP-nél (11736037-15365233-10020009). Kíváncsiak voltunk,a jövőben összegyűlt összeg mire fordítódik: folyamatban van

a Kulcs községben, 2011. január 17-ről 18-ra virradó éjszaka történt löszfal omlás és partfal-csuszamlás miatt megsemmisült, vagy helyreállíthatatlanná vált önkormányzati tulajdonú eszközök és magántulajdonú lakóingatlanok kárenyhítésére kapott támogatás felhasználásáról

szóló rendeletalkotás. Ennek elfogadását követően válik hivatalossá a felhasználás módja, az érintettek személye. Annyit azért tudni lehet, hogy várhatóan a terület megközelítésének biztonságossá tételére, valamint az állandó lakosok rászorultsági alapon történő támogatásáranyújt segítséget.

Sajnos több időnk nem maradt, hatósági egyeztetésre sietett. Ígérte, ha lesz a jövő héten is szolgál friss hírrel.

Az előtérbennéhány helyi civil szervezet vezetőjének diskurzusába csöppentem. Mindenki tenni akar valamit, így legjobb az összefogás. Ami biztos: Szinte valamennyi civil szervezet közreműködésével jövő szombaton, az iskola tornatermében nagyszabású jótékonysági rendezvényre készülnek. Konkrétumokat hamarosan közlünk. A civilek már az első perctől élen járnak az önkéntességben. A polgárőrök szakadatlan a helyszínen vannak, a nyugdíjasok minden délután kettőtől este nyolcig vagy tovább (hétvégén is)két fővel ügyeletet vállalnak: a településen lévő nagyszámú hatósági alkalmazott számára szendvicseket, teát, kávét főznek. Telefonok tucatjai szótakcsak azért, hogy házat- otthont leljenek a hajlék nélkül maradt családoknak. Szintén a civiek, barátok összefogásávala napokban nyílt meg Kimentett képek címmel Kácsor Tünde kiállítása a Faluházban, érintettként - jótékonysági céllal. A képek szépen gazdára lelnek, még körülbelül két hétig látogatható, vásárolható. Aki teheti térjen be. Marcsitól még meleg teára is számíthat.

Magam is kulcsi vagyok, Igazán jó érzés egy olyan közösségben élni, ahol a bajban gyorsan összetartanak, s félreteszik ilyenkor az érdekellentéteket is. Az önkéntesség szívből jön, csupa jóakarattal. A gyors tenniakarásban persze akadnak zökkenők, ami fontos: mindent a jóindulat vezérel. Minden kezdeményezésnek örülni kell, hisz most ismerszik csak meg az emberség, őszintén, teljes valóságában.

Deák Ibolya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.