Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Június 30. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Ősszel jöhet a chipsadó

Ősszel jöhet a chipsadó

Még idén bevezetik a népegészségügyi adó, melyet csak egészségügyi célokra fordíthatnak. Azt remélik, hogy a munkahelyek megszüntetése helyett az érintett cégek inkább egészségesebb termékeket fognak készíteni. A törvénnyel kapcso

 

A januári bevezetést szorgalmazó javaslatot elvetették a Parlamentben, így még az idén bevezetik a népegészségügyi termékadót. Idén csak 3-5 milliárd forintos bevételt remélnek az új adónemtől, de ezután évi húszmilliárdos remélnek a „chipsadótól”.

Bizonyos értelemben a népegészségügyi adó kivetése egyes területeken bevételkiesést is jelenthet, ugyanis az adó a kisvállalkozásokat negatívan sújtja. Az érintett termékek fogyasztása csökkenhet, ezért áfakieséssel számolnak, és ezt a befolyó húszmilliárdból nem kompenzálhatják, mert a törvény szerint csak népegészségügyi célokra fordíthatják az összeget.

Bár számolnak megszűnő munkahelyekkel, mégis azt remélik, hogy az érintett cégek áttérnek más, egészséges ételek készítésére. Azok a vállalkozások, amelyek a termékadó befizetésére kötelezettek, egy módosító indítvány szerint iparűzési adókedvezményt kaphatnak, ezt a javaslatot az előterjesztők és arról szavazó bizottságok is támogatták. A tervezett törvénynek ez a passzusa azonban csak akkor lép hatályba, ha az Európai Unió is beleegyezik.

A benyújtott módosítások többségét egyébként sem az előterjesztők, sem az illetékes bizottságok nem támogatták, még a kormánypárti képviselők által benyújtottakat se. Ugyanakkor megerősítették azt, hogy csak a nagyipari méretekben termelt, és előrecsomagolt termékekre vonatkozik majd a törvény. Az viszont nem derült ki, hogy a kis kiszerelésben árusított, cukor- és sótartalmú ételeket miért nem egészségkárosítóak, vagy ha azok, miért nem adókötelesek – olvasható az index.hu-n.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott