Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Szeptember 14. 09:24, szerda | Helyi
Forrás: Németh Tünde

Összeurópai találkozó a víziutakról Írországban

Összeurópai találkozó a víziutakról Írországban

Az Európát behálózó, több ezer km-es víziút-hálózat lehetőségeire fókuszál a szeptember 14-15-én Dublinban megrendezésre kerülő ún. “Masterclass”, mely egy - Dunaújváros számára is fontos szakmai konferencia.

Az egész Európát behálózó, több ezer km hosszú víziút-hálózat – ami többek között összekapcsolja az Északi-tengert a Fekete-tengerrel, vagy épp a Mediterrán térséget a Baltikummal - kihasználásában rejlő lehetőségekre fókuszál a 2011. szeptember 14-15-én Dublinban megrendezésre kerülő ún. “Masterclass”, amely egy sajátos szakmai konferencia. A masterclass a Waterways Forward projekt tudásátadásra irányuló szakaszát kapcsolja össze a helyi beavatkozások megvalósítására irányuló törekvésekkel, ezért kiemelt jelentőséggel bír a projekt életében. A rendezvény alapvetően a napjaink vízi útjainak funkcióbővítésére koncentrál, ami fontos eszköze lehet a helyi turizmus fejlesztésének is, ami felpezsdíti a belvizek mentén fekvő térségek közösségi életét.

A Waterways Forward projekt fő célja a regionális vízi utak és kapcsolódó térségek irányításának integrált, fenntartható és konszenzuson alapuló fejlesztése, a jó gyakorlatok megosztásával és a folyami vizek multifunkcionális szerepének figyelembevételével. A 2,8 millió euró költségvetésű projekt (A projekt az INTERREG IVC Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.) 17 partnerszervezet, köztük Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának együttműködésével valósul meg. A kezdeményezésben 11 Európai Uniós ország, valamint Norvégia és Szerbia vesznek részt. A 2010 januárjában induló, három éven át tartó együttműködés vezetője a holland Stichting Recreatietoervaart Nederland (Dutch Recreational Waterways Foundation, SRN).

A projektben résztvevő szervezetek két tématerület köré csoportosultak: irányítási/menedzsment kérdéskör, ill. környezeti/klímavédelmi tématerület.

Az irányítási terület szakértői a projektben résztvevő, eltérő nemzetiségű partnerek által azonosított jó gyakorlatok továbbfejlesztési/elterjesztési lehetőségeit vizsgálják: miként építhetők be ezek a regionális politikákba, és milyen forrásokból támogathatók ezek a jövőben. Ezzel egyidőben a környezet és klímaváltozás területén tevékenykedő szakértők összefoglalják, hogy mik azok az eszközök és intézkedések, amiket a projekt az EU-döntéshozók figyelmébe tud ajánlani.

A projekt keretében 2011 első félévében lezajlott a helyi szintű jó gyakorlatok („good practices”) azonosítása. Ennek keretében Dunaújváros a közelmúltban kezdődött, és jelenleg is tartó partfal-stabilizációs beavatkozásokat mutatta be a projektben résztvevő partnereknek, ugyanis az itt alkalmazott műszaki megoldások bármely hasonló adottságú területen mintául szolgálhatnak.

A jó gyakorlatok azonosítását követően került sor azokra a tanulmányutakra („transfer visit”), melyek során a más partnerek által feltárt, mintaértékű tevékenységekkel lehetett megismerkedni. Dunaújváros képviselői ennek keretében idén júniusban Írországba látogattak, ahol számos pozitív példát láthattak az élővizek minőségének megóvására, sajátos monitoring rendszerek bevezetésére és működtetésére, a Natura 2000 területek védelmére, valamint a környezeti nevelés lehetőségeire.

Az ott megismert számos jó gyakorlat láttán nem meglepő, hogy a bevezetőben már említett, szeptember közepén tartandó masterclass helyszíne is Dublin lesz. Az ír fővárosban megrendezésre kerülő konferencia egyik hangsúlyos témája szintén kiemelt jelentőségű Dunaújváros számára: ez a vízi teherszállítás kérdésköre. Kutatások igazolják ugyanis, hogy egy - a belvízi teherfuvarozásban átlagos méretűnek mondható - 2000 tonnás uszály kb. 80 kamion szállítási kapacitását váltja ki, ráadásul a közúti árumozgatáshoz képest mindössze 20-30%-nyi üzemanyag felhasználásával. És ez csak egy azon érvek sorában, melyeket a vízi szállítás környezeti hasznát igazolja. Erre is kiváló alkalom a dublini rendezvény. A szakpolitikusok döntései ugyanis alapvető fontosságúak ahhoz, hogy minél több erőforrás segítse a belvízi teherszállítási infrastruktúra fejlesztését.

A projekt az INTERREG IVC Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja (ERDF) által finanszírozott Területi Együttműködési Program INTERREG IVC célja az európai regionális együttműködés és tapasztalatcsere segítése az olyan területeken, mint az innováció, tudás alapú gazdaság, környezetvédelem, kockázat-megelőzés. A programról – angol nyelven - bővebb információt a következő linken olvashat: http://i4c.eu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.