Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. November 08. 08:43, kedd | Helyi

Sült csirke sóval és cukorral

Sült csirke sóval és cukorral

Sanaa Alaoui szeptemberben érkezett Marokkóból Magyarországra. Egy teljesen más kultúrából, szokásokból, más temperamentumú emberek közül csöppent kis hazánkba, hogy tanulmányait a Dunaújvárosi Egyetemen folytassa.

Mi, városi emberek szokatlanul figyeljük a külföldi tanulókat az utcán: más öltözködés, más kultúra, szokások. De hogyan lát minket ugyanez a külföldi hallgató?
- Magyarország egy nagyon békés, nyugodt ország, így én is nyugodtabban érzem magam- válaszolja a kérdésemre Sanaa. - Teszik a népzene, a hagyományok, az öltözködés és finomak az ételek. Persze egy más kultúrából jöttem, mégis fedeztem fel hasonlóságokat: például találkozáskor mindkét arcra puszit adnak, ez nálunk is így történik.. És az is roppant szimpatikus, hogy a magyaroknak szintén fontos szerepet tölti be az életükben a család, illetve az idősek tisztelete, nálunk is így van ez, például mi is átadjuk a buszon a helyünket idős embereknek. Ahogy ezeket a dolgokat látom a magyarok mindennapi életében, nosztalgiával tölt el, s eszembe jut a szülőhazám. Ami számomra furcsa, hogy a helyiek (magyarok) nagyon félénkek, nem barátkoznak könnyen. Ez adóhat abból, hogy nem ismerik sokan az angol nyelvet, így zavarhatja őket, hogy nem tudnánk kommunikálni, vagy ez az első alkalom, hogy külföldivel találkoznak, és még nem ismerik ezt a helyzetet. De ez nem zavar engem, csupán ahonnan én jöttem, sokkal nyitottabbak az emberek, sokkal könnyebben barátkoznak, ezért tartom ezt a zártságot furcsának.
Hogy vajon, amit Sanaa érez az összefüggésben van-e a migráns-áradattal szembeni félelemmel, arra nem tud válaszolni. Mégis felvetődik a kérdés, vajon képesek vagyunk-e fenntartások nélkül fogadni a Szíriából, Marokkóból, vagy akár Afganisztánból, Törökországból érkezett tanulókat?

Sanaaval a Dunaújvárosi Egyetem Nemzetközi Klubjában ismerkedtem meg. Saját országát, szokásait mutatta be, nekünk magyaroknak, s a más országokból érkező tanulótársainak. Meg kell szokniuk illetve szoknunk egymást. Mint ahogy Marokkóban a sült csirkéhez egyaránt használnak sót és cukrot is, igazolva, hogy a különbözőség is elférhet egymás mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.