Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Április 29. 18:03, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Száznál is több programot szerveznek az idei magyar film napján

Száznál is több programot szerveznek az idei magyar film napján

Kedden, a magyar film napján száznál is több programot, vetítéseket, előadásokat, közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szerveznek Ankarától Washingtonig 35 városban.

A Magyar Nemzeti Filmalap tavaly rendezte meg először a magyar film napját annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást - idézi fel a Filmalap hétfői közleménye.

A hagyományteremtő céllal indított sorozathoz ebben az évben már több mint száz saját szervezésű programmal csatlakoztak a résztvevők, akik mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, sőt szórakozóhelyeken is szerveznek a régi és az új magyar filmekhez kapcsolódó eseményeket, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciai főosztályának köszönhetően pedig 35 városban összesen 47 vetítést szerveznek a külföldi magyar intézetek Ankarától Limán át Washingtonig.

A Filmalap a világhírű magyar animációra fókuszálva ingyenes vetítésekkel, játékokkal és bulival ünnepel a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínház két vetítéssorozatot indít el kedden Szeleczky Zita és Törőcsik Mari tiszteletére, a Budapest Film Zrt. egész nap magyar filmeket játszik a Művész, a Puskin, a Tabán és a Kino mozik egy-egy termében, a Cirkó az Oscar-díjas Mephistót és Tarr Béla Kárhozat című filmjét tűzi műsorra, a Szimpla Kertben pedig a Sose halunk meg! vetítése lesz a kedd esti program.

A pécsi Apolló moziban klasszikusok lesznek láthatók, a székesfehérvári Barátság moziban ingyenesen lesz megtekinthető Az ember tragédiája, a Könnyű leckék és a Virágvölgy, Gyulán a Romis moziban A miniszter félrelépet és az Egri csillagokat vetítik.

Szolnokon a TISZApART moziban szabadtéren lesz látható az Egy pikoló világos című klasszikus, amelyhez személyenként egy pikoló világos sör is jár, Miskolcon a Grabovsky közösségi térben pedig ajándék pattogatott kukoricával várják a közönséget a Macskafogó vetítésére. A pápai Jókai Mór Művelődési Központ a Pápán és környékén forgatott filmekből indít vetítéssorozatot András Ferenc Végkiárusítás című filmjével kezdve.

A budapesti Anker't romkocsmában a filmzenék kapnak főszerepet kedd este, a Dr. Mező Ferenc Általános Iskolában a videó- és hangvágás rejtelmeibe vezetik be a fiatalokat, míg a Film Destination egy sétára hívja az érdeklődőket a Budai-hegységbe, ahol egy tucatnyi klasszikus magyar film forgatási helyszíne és az egykori "9-es műterem" helye tekinthető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során