Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Október 01. 23:20, szombat | Helyi

Őszi színek tobzódása

Őszi színek tobzódása

- Egyre több dunaújvárosi szerző keres meg bennünket a műveivel, s mi egyre többet mutatunk be – fogalmazott Bardocz Éva, az Írisz Versszínpad vezetője a 2011/12-es évad kezdő előadásán.

S valóban, az MMK Színháztermében ezúttal sem volt hiány újvárosi irodalomcsinálók alkotásaiból a verses teadélutánon.

Íme a dicsőséglista: Kálnay Adél, Bujáki Lívia, Egresi Zsuzsa, Dezső Éva, Barna József és Krausz István. S ők igencsak irigylésre méltó társaságba kerültek, olyanok közé, mint Faludy György, Petőfi Sándor, Áprily Lajos, Zelk Zoltán, József Attila, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, hazai színekben. De a nemzetközi mezőny sem akármilyen, Rilkével, Heinével, Paul Verlainennel. S ezúttal mi másról szólhatott a líra, mint az őszről. Ősz húrja zsongott, jajongott, busongott Verlaine nyomán Tóth Árpád fordításában.

„Hogy futnál most egy kék szellő után a nyár selyem-kék sátorában vissza.” - teszi fel a költői kérdést Áprily Lajos. „Barna ősz kopog az ablakon”, miként Bujáki Lívia írja. „Lelkem zenével tölti meg egy őszi nap, mely rám nevet”, értünk egyet Huszta Irénnel. „Ősz ecsetje a dér” (Helen Berg) nyomán „ezer színben pompázik a táj”(Geisz László), „bús őszi mosolygás”(Kosztolányi) kíséretében. „Nyár és ősz kéken összenéz” (Hajnal Anna), „csügged az ág, sárgára vált a zöld” (Zelk Zoltán). S hogy az elmúlás ne fájjon, az Íriszesek Heltai Jenőhöz (Lencse), Varró Dánielhez (Beszeptemberült), Soós Zoltánhoz (Huligánok pusztulása), Lackfi Jánoshoz (Elsősegély) és Romhányi Józsefhez (Szamármese) valamint Dolák-Saly Róbert átiratához (Erzsi) folyamodtak a biztos siker reményében.

A recept bevált. Hála a műsor összeállítóinak: Bardocz Évának, Dezső Évának, Barna Józsefnek és nem utolsó sorban a gitár hurja(it) (is) zsong(ató) Pálfalvi Jánosnak.

S aki mindig jelen van
A közönség soraiból szinte sosem hiányozhat Marosi László, akinek versei Zilahi M. László néven jelennek meg. A nyugállományú matematika-fizika szakos tanár a Szilágy megyei Zilahon született 1944-ben. Dunaújvárosban 1969 óta él, kezdetben a Ságvári Endre, majd 1982-től a Móricz Zsigmond Általános Iskolában tanított. Ez utóbbi helyen 2006-ig dolgozott, s ezekben az években kezdett verseket írni, s már három kötetbe gyűjtötte azokat. A nyugdíjas Pedagógus Klub aktív tagjaként a tizenöt év történetét dolgozták föl a hamarosan megjelenő könyvben, amelyben verse is olvasható. A versírás mellett hobbija a fotózás, amely fiatal kora óta elkíséri. A verses teadélutánok kihagyhatatlan kelléke a fényképezőgép, amelynek segítségével megörökíti a rendezvényt és az irodalombarát társaságot.


Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.