Városlista
2017. október 17, kedd - Hedvig

Hírek

2017. Október 12. 02:00, csütörtök | Helyi

Szilágyisok Zomborban

Szilágyisok Zomborban

A minap vendégségben jártak a Szilágyi iskola szerb-horvát szakkörösei a vajdasági Zombor (Szerbia) városának Testvériség-egység Általános Iskolájában.

Tizennégy kisdiák, Farkas Márta tagintézmény-vezető (aki egyben a szakkör és a Szilágyi Alapítvány elnöke is) szervezésében, Dunaújváros Önkormányzatának segítségével, látogathatta meg testvérintézményét. A csoportot elkísérte Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója is, aki több évtizedes szakmai és baráti kapcsolatot ápol a zombori Városi Múzeummal, és Kátainé Bálint Anikó, a Szilágyi iskola ped. asszisztense.
A Testvériség Egység Általános Iskola igazgatója Tatjana Janicsity elmondta, hogy több mint 400 tanulója van az iskolának, ebből 30 tanuló a magyar tagozatra jár, ahol minden tantárgyat magyarul tanulhatnak 8 évfolyamon. A látogatásra összegyűjtötték ezeket a tanulókat, s a nagyobbakkal közös programot szerveztek a szilágyisokkal. A drámapedagógiát segítségül híva, ismerkedést segítő játékokat játszottak egy órában az iskolában. Ezután városnézésre hívták a csoportot, melynek részeként megtekintették Eisenhut Ferenc festőművész „A zentai csata” c. festményét, mely az 1896. évi millenniumi kiállításra készült, s a megyeház dísztermében van elhelyezve. Mire a csoport visszatért az iskolába, már finom ebéd várta őket. Az iskola egy-két ügyes tanára bográcsban csirkepörköltöt főzött, Szuzi tanítónő pedig finom süteménnyel lepte meg a gyerekeket.
Délután a Városi Múzeumot tekinthette meg a csoport, ahol Zombor és környéke gazdag történelmi, régészeti és néprajzi gyűjteményét csodálhatták meg Branimir Masulovity igazgató úr jóvoltából, aki nagy szeretettel várta a kis küldöttséget.
Élményekkel teli nap után, mindkét iskola határozott véleménye az, hogy nemsokára folytatás következik Dunaújvárosban, a Szilágyi iskolában.

(A kirándulásra 2017.10.05-én került sor)
Farkas Márta

Ezek érdekelhetnek még

2017. Október 16. 13:53, hétfő | Helyi

Csütörtökön közgyűlés – rendhagyó kezdettel

Székesfehérvár mellett tesz városunk támogató szándéknyilatkozatot, majd további 46 napirendi pontot tárgyal nyílt ülésen és hármat zárt ajtók mögött a testület.

2017. Október 16. 01:14, hétfő | Helyi

Végére biztos győzelem

A második félidő elején még kétgólos hátrányban volt, de nagyot küzdött, s végül hétgólos, 31-24-es sikert aratott együttesünk a CSM Roman elleni EHF Kupa találkozón.

2017. Október 16. 01:03, hétfő | Helyi

Királylányok mellé királyfiak

A szalagavatókon a végzős lányok, úgy néznek ki a gyönyörű ruháikban, szenzációs frizurákkal, mint a királylányok, ám ne felejtsük el, hogy egy valódi királylányhoz igazi királyfi illik.

2017. Október 16. 00:52, hétfő | Helyi

Tudományos hétre készülnek

A Dunaújvárosi Egyetemen 2017. november 13. és 17. között ismét megrendezik a Tudományos Hét elnevezésű programsorozatot.