Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. December 07. 18:19, kedd | Helyi

Színes üvegből, szinte bármit

Színes üvegből, szinte bármit

A színes üveg fényjátéka lenyűgöző lehet. Templomokban is, lámpaernyőkön is, mai lakóházakon, lakóházakban is. Egy dunaújvárosi családi vállalkozás keretei között van már itteni művelője is a szinesüveg-technikának. Amiért nemr

A Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Díjakat a tudomány napja alkalmából a Dunaújvárosi Főiskolán adták át 2010. november 8-án. Különdíjban részesült a vállalkozói kategóriában pályázó Juhász 2002 Kft. A díjazott innovatív projekt címe: Vállalkozói kategóriában. A rangos elismerést kifejező különdíjat Juhász Máté, a vállalkozás cégtulajdonos társa, üvegtervező vette át.

– Pályázott és nyert. Ön személy szerint milyen utat járt be az említett pályázat előtt, és hogyan talált rá a pályázatra?

Cégünk, amely családi vállalkozás, nyolc éve alakult, apám a cégvezető. Elsősorban szerelőipari munkákat végzünk. Irodánk itt van a városban, de az egész országban dolgozunk. Üvegtechnikával most szeptembertől kezdtünk el foglalkozni. Érettségi után Szegedre mentem tanulni, ahol az idén diplomáztam rajztanárként a tudományegyetemen és megszereztem mellé az építészeti síküveg-tervező szakképesítést is. A tanulást nem hagyom abba, mesterképzésen folytatom, Szegeden.

Ősszel bővítettük vállalkozói palettánkat nyílászárókba illesztett színes üvegtervezéssel és -kivitelezéssel. Munkáink – néhányat megmutatok közülük - elnyerték a megrendelők és ismerőseik tetszését. A pályázat hirtelen ötlet volt. Egy ismerősöm említette, hogy van ilyen pályázat és mindenképpen indulnom kéne rajta. Így vágtam bele. Gondoltam, nem veszíthetek vele, a publicitás csak plusz lehet.

A különdíj eredményezett némi publicitást. Ön mit érzékelt belőle?

– Akik figyelemmel kísérik a helyi történéseket, olvassák a helyi orgánumokat, web-lapokat, azok ötven-hatvan százaléka gratulált, többen kértek, bővebben részletezzem, mi benne az újdonság. De konkrét megrendelést eddig nem hozott a publicitás.

Létezik e díjaknak egy magasabb lépcsőfoka, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Díj. Pályázik arra is?

– Ha meghirdetik, feltétlenül. Ezzel a pályázattal az alap megvan, amit ki lehet egészíteni. Szívesen vállalom a megmérettetést szélesebb körben is.

– Kérem, vázolja bővebben üvegtervezői, -kivitelezői munkájának a lényegét.

Közismertek a gótikus katedrálisok színes nagy üvegablakai. A technika alapja ma is ugyanez. Lényegét tekintve hasonló, amit mi csinálunk. Ólmozott üveggel dolgozunk. Meg kell itt jegyeznem, hogy az ólomüveg tulajdonképpen anyagában ólomvegyületet tartalmazó színes üveg. Amivel én is dolgozom, az színes, festett üveg, amit ólomsínekkel fogatunk össze. Hozzá tartozik az üvegműves szakmához az üveg egyéb manipulációja is a rogyasztástól az ékszerkészítésig. A kemencében meglágyuló üvegből lehet például tányért készíteni, díszítésként pedig alkalmazhatunk festést is. A sokféle lehetőség közül az építészeti iparművészeti irányt igyekszem magamévá tenni.

Egy megrendelésből hogyan lesz színes üvegablak, vagy ajtóüveg?

A megrendelés helyfüggő. Azt értem ezen, hogy odautazom, ahová be kell építeni a megrendelt színes üvegtáblát. A megrendelővel átbeszéljük, mi az elvárása, mit szeretne, esetleg milyen ötletei vannak, milyen motívum tetszik, tetszett meg neki. Most például egy modern lakásba készítek egy üvegablakot. A helyszín és az elvárások ismeretében kezdek el tervezni. Azután egyeztetünk, akár többször is, amíg végleg elkészül a megrendelő által jóváhagyott terv. Amely tartalmazza a választott motívumokat, színvariációkat, lényegében mindent. Csak ezután jöhet a kivitelezés. A végeredmény teljesen egyedi megoldás, ami lehet bármi. Kis ablakbetét, teljes ajtó, ablak. Sőt, ha valaki a családi címert szeretné így megörökíteni, az is megoldható.

-- Gyerekszoba ablakát mesefigurákkal is lehetne így színesíteni?

-- Elvileg igen. A gyakorlatban ez nem célszerű. Az üvegablak száz évig is ugyanolyan marad, ez idő alatt a gyerekek többszörösen kinövik a mesevilágot. Másrészt a színes üvegablak eléggé költséges, gyerekszobába való mesefigurák pedig jóval olcsóbban is beszerezhetők.

-- Ha ilyen drága a színes üveg, miért éri meg mégis?

-- Különleges, semmi máshoz nem hasonlítható hangulatot varázsol a színes üvegablak által megvilágított helyiségbe. Egy színes üvegrész például más tónust mutat napfelkeltekor és alkonyat idején. Nem lehet kétszer úgy ránézni egy színes üvegablakra, hogy ugyanazt a színtónust nyújtsa. Ráadásul világítással is megtöbbszörözhető a hatás. Például ellenoldali hangulatvilágítással, ami rövid téli nappalok idején előnyös. De a mai LED-es világítással, ami mellesleg igen kevés áramot fogyaszt, a színvariáció is többféle lehet. A színes üveget lehet képként is alkalmazni, háttérvilágítással.

-- Az ólomról sokan feltételezhetnek mérgező hatást.

-- Az élő szervezetbe bejutó ólomvegyületek valóban mérgezők. A fém ólom a bőrrel érintkezve nem jelent veszélyt. A nyomdászok is ólombetűkkel dolgoztak évtizedeken át. Mi üvegművesek amikor kivágjuk a megfelelő méretű színes üvegdarabokat, „H” profilú ólomsínnel fogatjuk azokat össze. Amikor elkészülünk a munkadarabbal, az ólomsín felületeket megforrasztjuk. Ha tartósan nyalogatnánk az így elkészített üvegablakokat, csak abból lehetne baj. Esetleg.

-- Mennyire számít kuriózumnak az üvegművesség, amit Ön is csinál?

-- Nem tudom megítélni. Egyszerűbb dolgokat szerintem viszonylag sokan meg tudnak csinálni. Gondolok itt egyszerű ajtóbetétekre, kisebb ablakdíszekre. Az általam is művelt technikát, azt hiszem, kevesebben gyakorolják. Honunkban elég sok neves üvegművész dolgozik, alkot. Például Kovács Keve, akiben tanítómesteremet is tisztelem. Bohus Zoltán, Hefter László is az elismert hazai üvegművészek közé tartoznak.

-- Az Ön munkáiban mi a díjazásra érdemes innováció?

-- Már szó esett arról, hogy meglehetősen költséges egy színes üvegablak elkészíttetése. Sokakat elrettent a magas ár. Költséges az anyag és a munkadíj is adott. A mi tevékenységünkben innováció a beépítési mód. Az, hogy nem kell külön ablakot, ablakkeretet készíteni, hanem a már meglevőre mintegy plusz elemet rá lehet tenni. Ezzel lehet faragni a költségeken. Szélesebb körű a szokottnál a mi világítási szisztémánk is, ami többletszolgáltatás. Akár a nap 24 órájában gyönyörködhet közös alkotásunk látványában a mű tulajdonosa, használója.

Cs. Gy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.