Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Március 12. 15:19, szombat | Helyi

Szmogriadó

Szmogriadó

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációja
túllépte a tájékoztatási és riasztási küszöbértéket. Dunaújvárosban, a Köztársaság út 14. szám alatti mérőállomáson 2011. 03. 09-én és 10-én aPM10 szá

A mért koncentráció értékek az alábbiak voltak:

Nap

Koncentráció

(µg/m3)

2011.03.09.

78,6

Tájékoztatási és riasztási küszöbérték között

2011.03.10.

125,2

Tájékoztatási és riasztási küszöbérték felett

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokon sem kizárható a küszöbérték túllépés.

Érintett terület(ek): A korábbi időszak mérési eredményeinek alakulása és helyszíni tapasztalatok alapján feltételezhető, hogy a jelenleg kialakult magas szállópor szennyezettséghez - a fűtési időszakra jellemző okok mellett - az ipari tevékenység is hozzájárul. Ez alapján a jobban terhelt területek a város azon részei, amelyek a monitorállomástól az ipari területhez közelebb fekszenek, illetve a város mélyebb pontjai, ahol a szennyezett levegő könnyen megrekedhet.

A szállópor egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus (pl. fémeket, karcinogén (rákkeltő), mutagén (génkárosító)) anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg (adszorbeálnak), amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A 10 mikrométernél kisebb részecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, és ott rövidtávon gyulladást, hosszútávon tüdőelváltozást, tüdőrákot okozhatnak, amelyet befolyásol a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por részecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A por belélegzése a légzőszervi betegségek (asztma, bronchitis (hörghurut)) tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus (mérgező) anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.

Veszélyeztetetteka légúti betegségben szenvedők, terhes anyák, idősek és a gyermekek, hosszan tartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.

Javasoljuk, hogy aki teheti, kerülje a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

A légszennyezettség további romlását elkerülendőkérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, akik tehetik, használják a tömegközlekedést. Kerüljék a szilárd tüzelőanyagokkal, illetve fűtőolajjal történő tüzelést. Az egyéb porzással járó tevékenységek megszűntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezet levegőminőségét.

További tájékoztatást kaphatnak a helyi médiákban és munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámán: (25) 409-175.

Felkérjük a lakosságot, hogy szíveskedjenek figyelemmel kísérni a levegőszennyezettségi adatokat a mérőállomás két kijelzőjén, a Köztársaság úton található Dózsa György Általános Iskola homlokzatán, illetve a Városháza ”B” épületének homlokzatán, valamint a legfrissebb levegőminőségi adatokat megtalálják a következő internetes honlapon: www.kvvm.hu/olm

Határértéket meghaladó eredmények esetén a fenti intézkedések betartása javasolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.