Városlista
2019. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2019. Május 13. 21:59, hétfő | Helyi

Szúnyoglárva ügy, avagy kérés a szövetséghez!

Szúnyoglárva ügy, avagy kérés a szövetséghez!

A mostanában lehullott csapadék jelentősen kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Érdemes csökkenteni tehát már a szúnyoglárvák életterét,

A Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége a mellékelt tájékoztatás továbbításával szeretné felhívni a figyelmet a lakossági megelőzésre és a szúnyogokkal szembeni védekezés segítésére. Így szól a szövetség sajtóhoz küldött kérése és plakátja.

A kérés és felhívás tisztességes jó szándékú, de a közzétenni kért plakáttal és a rajta levő bekeretezett szövegekkel a számítógép (talán, mert nem ultramodern masina) képtelen megbirkózni. Tehát a kérés kibocsátója, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége a nem vitás jó szándék mellett kevéssé körültekintő, nem kínál alternatív, megnyitható kínálat variációt. Amivel nem lenne haszontalan számolnia, ha már nyilvános tájékoztatást kér.

Az viszont tudható, hogy a szúnyoglárvák éltető eleme a víz, a tartósan létező pocsolya, kisebb, nagyobb edényekben felgyülemlő esővíz, edényekben összegyűjtött víz. Józan ésszel is belátható, hogy a bármiként felgyülemlett, pangó vizek kiborogatásával, megszüntetésével magunk is tehetőnk többet-kevesebbet a szúnyog populáció csökkentéséért.

E sorok írója élve az alkalommal megosztja évtizedes tapasztalatát. A kertben nyárra felállított felfújható fürdőmedencében egykor bosszúsan fedezte fel a medence vízében a szúnyoglárvák megjelenését. Ellenszerként a hipót vetette be, ami eredményesnek bizonyult. Tapasztalat szerint két naponként 1 flakon hipó elegendö 1 köbméter vízhez. A szúnyoglárvák nagyon nem szeretik a kitalált megoldást. Ajánlott viszont a fürdőruhát este csapvízzel átöblíteni, hogy a hipó ne okozzon kárt. Az 1 ezrelékes hígítás nem veszélyes.

Áttételes védekezési mód a fecskék és fecskefészkek megóvása is, hiszen a fecskék repülő rovarokkal, szúnyogokkal táplálkoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 24. 16:16, péntek | Helyi

Országos kirakodó vásár Dunaújvárosban

Országos kirakodóvásárt tartanak május 26-án vasárnap Dunaújvárosban.

2019. Május 24. 16:07, péntek | Helyi

Ma megkezdődik a Parázs-Varázs, a Családi Hétvége

A mára már országos hírnévre tett Parázs-Varázs és a Családi Hétvége ma este kezdődik. Programokban nem lesz hiány, érdemes lesz mind a három nap lelátogatni az Alsó Duna-partra.

2019. Május 23. 21:20, csütörtök | Helyi

Dolgok C-hez kötetbemutató - Dékány Dávid versei

Dékány Dávid új kötetének dunaújvárosi bemutatója. A szerzővel Körösztös Gergő beszélget mindenről.

2019. Május 23. 21:15, csütörtök | Helyi

Régészet Éjszakája a múzeumban

Az Intercisa Múzeum Régészet Éjszakája címmel tart rendezvényt május 24-én pénteken, 17 és 21 óra között.