Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Május 13. 21:59, hétfő | Helyi

Szúnyoglárva ügy, avagy kérés a szövetséghez!

Szúnyoglárva ügy, avagy kérés a szövetséghez!

A mostanában lehullott csapadék jelentősen kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Érdemes csökkenteni tehát már a szúnyoglárvák életterét,

A Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége a mellékelt tájékoztatás továbbításával szeretné felhívni a figyelmet a lakossági megelőzésre és a szúnyogokkal szembeni védekezés segítésére. Így szól a szövetség sajtóhoz küldött kérése és plakátja.

A kérés és felhívás tisztességes jó szándékú, de a közzétenni kért plakáttal és a rajta levő bekeretezett szövegekkel a számítógép (talán, mert nem ultramodern masina) képtelen megbirkózni. Tehát a kérés kibocsátója, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége a nem vitás jó szándék mellett kevéssé körültekintő, nem kínál alternatív, megnyitható kínálat variációt. Amivel nem lenne haszontalan számolnia, ha már nyilvános tájékoztatást kér.

Az viszont tudható, hogy a szúnyoglárvák éltető eleme a víz, a tartósan létező pocsolya, kisebb, nagyobb edényekben felgyülemlő esővíz, edényekben összegyűjtött víz. Józan ésszel is belátható, hogy a bármiként felgyülemlett, pangó vizek kiborogatásával, megszüntetésével magunk is tehetőnk többet-kevesebbet a szúnyog populáció csökkentéséért.

E sorok írója élve az alkalommal megosztja évtizedes tapasztalatát. A kertben nyárra felállított felfújható fürdőmedencében egykor bosszúsan fedezte fel a medence vízében a szúnyoglárvák megjelenését. Ellenszerként a hipót vetette be, ami eredményesnek bizonyult. Tapasztalat szerint két naponként 1 flakon hipó elegendö 1 köbméter vízhez. A szúnyoglárvák nagyon nem szeretik a kitalált megoldást. Ajánlott viszont a fürdőruhát este csapvízzel átöblíteni, hogy a hipó ne okozzon kárt. Az 1 ezrelékes hígítás nem veszélyes.

Áttételes védekezési mód a fecskék és fecskefészkek megóvása is, hiszen a fecskék repülő rovarokkal, szúnyogokkal táplálkoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.