Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 13. 02:11, kedd | Helyi

Teltházas teaházas télelő

Teltházas teaházas télelő

Az Írisz Versszínpadosok legutóbbi előadásukon a ködös ősz ihlette irodalommal szórakoztatták közönségüket.

A Bardocz Éva, Barna József és Pálfalvi János alkotta trió többek között Kányádi, Csokonai, Áprily, Szép Ernő, József Attila, Pilinszky, Csoóri Sándor, Babits, Juhász Gyula édes szomorú gondolatait idézte föl a gőzölgő fahéjas, vaníliás szilvatea kíséretében.

Az advent télbehajló évszakváltásakor rengetegen ültek be az MMK színháztermébe, hogy lírával múlassák az időt, s közben elmélázzanak életről és elmúlásról, magányról és szeretetről, reményről és félelemről, titkon várva a megváltót…

Azt est végén az Írisz Versszínpad egyik alapítójával, Barna Józseffel szürcsölgettük maradék teánkat. A társalgás során kiderült, irodalomkedvelő családban nőtt fel, s lételeme a versben, prózában megfogalmazott gondolatok közvetítése. Régóta ő maga is ír. Egészen a gyerekkorig mentünk vissza az emlékek felidézésében:
- Diszelen laktunk, Tapolca mellett, édesanyám esténként olvasott négyünknek, szerette az irodalmat. Körbeültük, és hallgattuk Verne történeteit. Sztálinvárosba költöztünk 1955-ben. A tízes iskolában, a Móriczban Parragh József osztályfőnököm biztatására már harmadik osztályos koromtól verseket szavaltam. Később átkerültem a harminckettes iskolába, a Ságváriba, ahol még nem készült el a tornaterem, s amikor rossz idő volt, nem mehettünk ki a szabadba tornászni. Olyankor Váczi Györgyné testnevelő tanárnő az óráin Cooper és Carl May regényeket adott a kezünkbe, s egy osztálytársammal, Hajdu Gyurival felváltva olvastuk ezeket a többieknek. Később, 1965 táján irodalmi színpadoztunk a Bartók Művelődési Házban, a Kalász Márton vezette városi irodalmi körben. A hetvenes években pedig Varga Bélánál folytattuk ugyanezt. Bardócz Évával felléptünk a környéken, többek között Mezőfalván, Nagykarácsonyban, Székesfehérváron. Hosszú éveken keresztül Pálhalmára, a rabokhoz vittük el az irodalmat Galambos Margittal és a város jellegzetes irodalmi figurájával, Földi Gyulával közösen. A későbbiek során is mindenhova mentünk, ahova hívtak bennünket Bardocz Évával. Az ő ötlete nyomán elkészítettük a dunaújvárosi költők első hangos könyvét, amit azóta újabbak követtek. Magam is írogatok, annak idején még Kalász Márton vitt be a Hírlaphoz, a városi lap sportrovatában külsőztem, s mellette verseket is irogattam. Két éve Kováts Rózsa felkért minket egy Karácsonyi irodalmi műsor összeállítására és előadására az MMK közönsége előtt. Annyira jól sikerült, hogy Rózsa biztatására folytattuk, s havi rendszerességgel állítjuk össze műsorainkat. A verses teadélutánjaink iránti élénk érdeklődés minden várakozásunkat felülmúlt.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.