Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Február 12. 21:29, szombat | Helyi

Terézanyu vívódásai

Terézanyu vívódásai

Az első kötet a párkeresés, a második az elköteleződés dilemmáit feszegette, a megírásra váró harmadik a női szerepekben való helytállásra fókuszál. Derült ki az Állítsátok meg Terézanyut! (2002) és a Nesze Neked Terézanyu! (2009

A szórakoztató irodalom műfajában ismertté vált írónő, miként ő maga fogalmaz, mentális egészsége megőrzése érdekében ült le írni, pár- és álláskeresési kudarcai közepette. Szabadúszó újságíróként kereste boldogulását, s attól érkezett meg a siker, amitől a legkevésbé várta. Elkészült a kötet, s a naiv elbeszélésként indult mű regénnyé terebélyesedett, s a kiadást követő rövid idő elteltével bestsellerré vált. A százötvenezres példányszám eladása azt mutatta, hogy igény van az így megírt, női témájú könyvekre. Az ihletet Helen Fielding „Bridget Jones naplója” adta, s az önéletrajzi vonatkozású, humoros hangvételű, a pátoszt mellőző, szórakoztató regény műfajánál fogva Rácz Zsuzsa kötetével bevonult a hazai kortárs szépirodalomba. Igaz, a férfiközpontú irodalmi kánon távolságtartással fogadta a fiatal írónőt, s a siker felszínre hozta az ilyenkor szokásos fanyalgó hangokat is.

A szerző az első kötet filmre vitt változatával korántsem volt elégedett. Nehezményezte, hogy az általa teremtett, vérbő humorral, öniróniával megáldott, csetlő-botló, a korlátaival tisztában levő okos nőből a férfi alkotói kollektíva egy buta libát kreált.

A humoros női írók sorában úttörő szerepet betöltő Rácz Zsuzsa a női olvasók szeretetének és biztatásának engedve látott neki a második kötetnek – Nesze Neked Terézanyu! -, amely kiadása sem volt ráfizetéses. Az új élethelyzet – egy társ melletti elköteleződés, gyereknevelés, család és karrier közötti zsonglőrködés – adott ihletet a következő kötethez, amely valóban regénynek készült. Itt már szerkesztő is fogta a kezét – Szántó Erika személyében – így kevesebb lett benne az ösztönösség. A harmadik kötet témája a női helytállás a megkülönböztető társadalmunkban. S ahhoz, hogy megírja, valamennyi időre félbe kell szakítania szupervízori munkáját, ugyanis „hivatásos segítőként” segít azoknak az embereknek, akik másokon segítenek. Ugye milyen Terézanyus?

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.