Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 05. 15:01, hétfő | Helyi

Tippek értékeink védelmére az ünnepek alatt is

Tippek értékeink védelmére az ünnepek alatt is

Közeleg a Karácsony, az Adventi készülődés idején megnő a forgalom a nagyáruházakban, karácsonyi vásárokon...

Ennek nemcsak a kereskedők örülnek, hanem az alkalmi tolvajok, zsebesek is. Ezért fontos, hogy a vásárlók fokozottan figyeljenek a forgalmas piacokon, vásárokon és nagyáruházakban, bevásárlóközpontokban. Az alábbiakban a Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési ajánlását olvashatják...

Gyakran előfordul, hogy amíg a vásárló gyanútlanul a bevásárló kocsiból autója csomagtartójába pakol, ellopják az első vagy hátsó ülésen hagyott táskát, pénztárcát. A központi zárral ellátott autóknál a vásárló egy mozdulattal kinyitja az autó összes ajtajának zárját, így az elkövető a jármű takarásában lévő ajtaját észrevétlenül kinyitja és kiemeli az üléstérben elhelyezett értékeket. Gyakran párban dolgoznak az elkövetők, egyikük a sértett figyelmét eltereli egy-egy felé intézett kérdéssel, így csökkentve a társának lebukásának esélyét. Ezért nagyon fontos, hogy a vásárlók mindig maguknál tartsák az értékeiket. Semmiképpen ne tegyék azokat őrizetlenül a jármű üléseire.

Előfordul, hogy figyelemelterelés sem szüksége, mivel gyakran azt az időt használják ki a tolvajok, amikor a vásárló a bepakolást követően visszatolja a bevásárlókocsit a helyére, és ezalatt tulajdonítja el a sértett autójából a benne hagyott értékeket. Ezért fontos, hogy a vásárló, ha csak rövid időre is távolodik el az autótól, akkor is zárja be azt, illetve a járműben ne hagyjon értéket.

Gyakori módszer, hogy a „terelő”, míg a vásárló az áruház parkolójában, az autójában ülve induláshoz készülődik, egy kérdés erejéig elvonja a gyanútlan vásárló figyelmét és ezalatt társa a jármű első vagy hátsó ülésén lévő értékeket kiveszi az utastérből és ellopja azokat.

A zsebtolvajok illetve trükkös tolvajok általában nem egyedül, hanem a legtöbb esetben munkamegosztásban tevékenykednek: egyiküknek az a feladata, hogy elterelje az áldozat figyelmét, a másik az úgynevezett „fedező”, ő eltakarja a tolvajt. Végül az „értékmentő” a lopást követően a helyszínről eltűnteti a megszerzett értékeket. A forgalmas áruházakban ajánlott jobban figyelni a magunknál tartott értékeinkre. Pénztárcánkat, igazolványainkat, bankkártyáinkat biztos, viszonylag nehezen hozzáférhető helyre tegyük belső zsebekbe, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskákban. A fent felsorolt értékeinket lehetőleg ne egy helyre tegyük, a bankkártya mellé soha ne írjuk fel a PIN kódot. Vásárláskor soha nem szabad őrizetlenül pl.: a bevásárlókocsiban vagy a pulton hagyni a táskánkat benne értékeinkkel, hiszen alkalom szüli a tolvajt.

Az elkövetők az állampolgárok figyelmetlenségét használják ki, vagy elterelik a figyelmüket, és így fosztják meg értékeiktől az áldozataikat.

Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha jobban figyelünk vásárlás közben a nálunk lévő értékekre. Néhány hasznos tanács arra vonatkozóan, hogy miként kerülheti el, s előzheti meg, hogy kizsebeljék, illetve meglopják Önöket.

Ha lehet időzítse a bevásárlást nappalra, lehetőség szerint kerüljék a túlzsúfolt helyeket, táskájukat szorítsák magukhoz, a pénztárcájukat tegyék biztos helyre. Több szem többet lát elve alapján, ha lehetősége engedi, ne egyedül menjen bevásárolni.

Ne hagyják őrizetlenül táskáikat a benne lévő értékeikkel együtt cipő- illetve ruhapróbálás közben.

Soha ne hagyják a kosár vagy a táska tetején, illetve a bevásárló kocsiban vagy az autó ülésén értéket, mert ezzel alkalmat kínálnak a tolvajoknak a lopásra.

Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát maga mellett, illetve az autó mellett ólálkodni, ellenőrizze értékeinek meglétét.

Ne tegyen egy helyre pénztárcát, hitelkártyát, okmányokat, mobiltelefont! Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek a testükhöz közel, a zárható táskák, amit szorosan magukhoz húzva tartanak, övön hordható táskák.

Soha ne tartsák bankkártyájukat a PIN kóddal együtt! Ha ellopják bankkártyáját, azonnal tiltassa le telefonon keresztül a további károk elkerülése végett.

Ha az irataik mellett a lakáskulcsukat is ellopják, sürgősen cseréltessék le a zárat!

Ha mégis megtörténik a baj, lopás áldozatává válik, vagy lopást észlel, azonnal értesítse a rendőrséget. Nagyban segítheti a rendőrség munkáját, ha alaposan megfigyeli az elkövetőt/vagy elkövetőket, hogy később pontos személyleírást tudjon adni róluk. Figyelje meg milyen irányba, és hogyan menekült a tettes, gyalogosan vagy autóval. Ha valamilyen járművel, akkor próbálja megjegyezni annak forgalmi rendszámát.

Ha lopást észlel, ne legyen közömbös, mert Ön is lehet érintett!

Címkék: rendőrségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.