Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Május 13. 08:19, szombat | Belföld
Forrás: mti

Több mint 50 helyszínen rendezik meg ma az Emlékhelyek napját

Több mint 50 helyszínen rendezik meg ma az Emlékhelyek napját

Ma rendezik meg az Emlékhelyek napja programsorozatot, amelyen a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró 50 helyszínen várják országszerte a látogatókat.

"A tavaly útjára indított Emlékhelyek napjával mi más is lehetne a célunk, minthogy újra és újra bemutatkozási lehetőséget adjunk az identitásunk megalkotásában kulcsszerepet játszó helyszíneknek" - idézi Radnainé Fogarasi Katalint, a programsorozatot szervező Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatóját a szervezet közleménye.

A megnyitóra délelőtt a Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhelyen kerül sor, ahol a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépését többek között a reformáció 500. évfordulójához és az Arany János-emlékévhez kapcsolódó tematikus séták követik. 21 órakor a temetőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad elő részleteket Beethoven-, Verdi-, Bartók-, Rossini- és Mascagni-művekből, amelyeket animációs vetítés követ a Kossuth-mauzóleumon és a temető nagyobb sírépítményein.

Egerben a vár 1552-es ostromát játsszák újra, Szigetváron bátorságpróbára várják a látogatókat a börtönpincében, Pákozdon kard mellett lézerpisztolyt is kézbe lehet venni, a drégelyiek pedig csillagtúrát vezetnek majd.

A Kossuth téren is számos program, köztük tematikus séták, múltidéző beszélgetés és térzene is várja az érdeklődőket.

Idén először vesz részt a programban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a tatabányai Turul emlékmű is.

Címkék: nemzeti emlékhely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során