Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Szeptember 13. 15:50, szerda | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Több mint 700 katalán polgármester ellen kezdeményezett nyomozást a spanyol állami főügyész

Több mint 700 katalán polgármester ellen kezdeményezett nyomozást a spanyol állami főügyész

Nyomozást kezdeményezett több mint 700 katalán polgármester ellen a spanyol állami főügyész szerdán.

José Manuel Maza, a katalán ügyészségek vezetőinek eljuttatott dokumentumban azt kérte: idézzék be azokat a polgármestereket, akik október 1-én biztosítják a szavazóhelyiségeket a függetlenségi referendum megtartásához, és ha nem jelennek meg, vegyék őrizetbe őket.

Az állami főügyész utasítása értelmében az eljárásokat a legnagyobb településekkel kell kezdeni.

Maza emlékeztetett arra, hogy a katalán önrendelkezési népszavazás megrendezését a spanyol alkotmánybíróság múlt pénteken felfüggesztette, és egyúttal figyelmeztette a katalán kormányt valamint Katalónia polgármestereit, hogy kötelességük a népszavazás megakadályozása.

A főügyész kitért arra is, hogy a referendum illegális megrendezésében való közreműködéssel több bűncselekmény is megvalósulhat: pénzbírsággal sújtható engedetlenség, felfüggesztéssel járó hivatali kötelesség elmulasztása, illetve közvagyon hűtlen kezelése, amelyért szabadságvesztés is kiszabható.

Katalónia 948 polgármestere közül eddig 706-an nyilvánították ki hivatalosan, hogy lehetővé teszik a voksolást a szokásos szavazóhelyiségekben, ahogy azt kérte tőlük Carles Puigdemon, katalán elnök.

Ez a katalán települések 74 százalékát jelenti, de a régió lakosságának csak 35,5 százalékát teszi ki - számolta össze az arányokat a La Vanguardia című napilap.

Nem segíti a katalán kormányt a referendum megtartásában Katalónia tizenegy szocialista polgármestere. Bár számuk elenyészőnek tűnhet a többihez képest, de közülük öt, a legnépesebb katalán települések közé tartozik. Együtt összesen Katalónia lakosságának 15 százalékát adják.

Több mint 230 település vezetője eddig még nem tett nyilatkozatot arról, hogy hogyan viszonyul a népszavazáshoz.

A voksolás előkészületeinek megakadályozására a katalán főügyészség kedden utasította a katalán és spanyol rendőrséget, valamint a csendőrséget, hogy foglalják le a népszavazásra szánt anyagokat: szavazólapokat, borítékokat, urnákat, a szavazatszámláló bizottságok számára készített útmutatókat, és propaganda anyagokat.

Carles Puigdemont augusztus végén, még a népszavazás kiírása előtt azt mondta, hogy már több mint 6 ezer darab szavazóurnájuk van. A spanyol hatóságok azóta keresik azokat, már több házkutatás is tartottak, de semmit sem találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.