Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Szeptember 01. 21:51, szerda | Helyi

Üdvözlet Trisperonból

Üdvözlet Trisperonból

Baján, a Türr István Múzeum emeleti kiállítótermében, augusztus 26-tól láthatja a közönség Egresi Zsuzsa grafikáit. A kiállított képeket maga a művész ajánlotta a közönség figyelmébe.

- Büszkén vallom, hogy autodidakta vagyok, afféle magántanuló egy grafika-szerzetes rendben, magam választotta mestereim: Dürer, Goya és Kondor Béla képeivel kis cellám falán. Műhelyemben rend és szorgalom honol. Műítészek és egyéb mások nélkül is teszem a dolgomat egyfajta belső kényszer által munkára ítélve, a grafikára, amelyet örök szerelemmel szeretek. Szabadon és függetlenül tárom Önök elé tisztelettel egyszemélyes birodalmam, Trisperon ajándékait. Mert Trisperonban születtem egykor. Vagy Trisperon született bennem? A Remény, mely mindannyiunk lelkében az Origó, az egyetlen megálló, ahonnan utakat álmodunk mindig valami Más felé…Trisperonban mindig béke van. Csendes idill, ahol a Szép és a Rút egymás, egy Másság tükörképébe néz szerelmesen…s nem véletlen, hanem sorsszerű, hogy Trisperon térképésze pontosan a grafikus, aki egy tiszta fehér lapon, vagy tükörre polírozott rézlemezen jelöl biztos pontokat, amelyből majd irányt szab a vonal, s ahonnan szövődik a háló, feltűnik már a táj is, s benne az örök kert, amelyből sohasem hiányozhat a figura, az ember. Törékeny alakok finom öltözetben, selyem szatén- és csipkelétük csak elhullott drapéria egy „Lepke-szigeten”, simogatásuk csak szárny-töredék, bogár-nesz…levél-lenyomatok hajszálerezetében áramló rejtjeles beszéd, egyetlen hűvös szó csak: szeretlek…benneteket.

Tisztelt Barátaim Trisperonban itt! Mi vagyunk ám főszereplői a magunkban rejtőző titkok birodalmának, mi választhatjuk meg jelmezeinket, kertjeinket, mi írjuk saját létünk mítoszát közös álmainkkal.

 

Egresi humanista alkotó

Miként a humanizmus gyökerei az erős polgári hagyományokkal rendelkező Itáliába nyúlnak vissza, úgy Egresi Zsuzsa művészete az olasz kultúrából is táplálkozik. Képein a természet rendjében az ember fontosságát hangsúlyozza. A „magát tanító”autodidakta alkotó egyúttal kozmopolita. Világpolgár, az egyetemes, emberi értékrendszer iránt elkötelezett polgár.

 

(Szente Tünde)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.