Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. December 07. 10:36, kedd | Helyi

Ügyesek a vendéggyerekek

Ügyesek a vendéggyerekek

Nálunk újnak számító pedagógiai kísérlet és gyakorlat színtere a Petőfi Sándor és a Szórád Márton nevét viselő általános iskola, amelyek tanóráira a Móra Ferenc iskolából (amely egyúttal egységes gyógypedagógiai módszertani i

Vendégtanulók a Mórából címmel 2010. november 28-án adtunk hírt az érdekes új pedagógiai módszerről annak apropóján, hogy a három iskola (Móra? Petőfi, Szórád) elnyerte a 2010. évi

Kistérségi Innovációs díjat.

Éppen Mikulás napján (2010. december 6.) sajtótájékoztató keretében ismertette Dunaújváros lakosaival a jövőbe mutató (nálunk még teljesen új) pedagógiai módszer lényegét, a próbálkozást megalapozó pályázat feltételeit és elvárásait Biró Éva, a Petőfi iskola igazgatóhelyettese (projektmenedzser), Alpekné Major Valéria, a Móra iskola igazgatója (a pályázat szakmai vezetője) és Ilovszky Edina, a Szórád és Petőfi iskolák gazdasági vezetője (a projekt pénzügyi vezetője).

A nyertes pályázat (TÁMOP 3.4.2-09/2-2010.0003) összesen 26,8 millió forint támogatást nyújt az előző írásunkban már bemutatott, a sajátos nevelési igényű tanulók integrációját szolgáló – nálunk új – pedagógiai gyakorlat megszervezéséhez és bevezetéséhez. A kéttanítós módszer, amikor a Móra iskolából átkíséri a körültekintően kiválasztott tanulókat egyik tanáruk, aki részt vesz a fogadó iskola matematika, illetőleg informatika óráinak munkájában, illetve hasonló megoldás néhány fővárosi iskolában már több éve ismert.

A pályázati támogatásból szervezték/szervezik meg az érintett pedagógusok minimálisan 60 órás szakmai felkészítését. Ennek célja, hogy kellő segítséget tudjanak nyújtani a sajátos nevelési igényű tanulók beilleszkedéséhez (szakmai kifejezéssel: integrációjához). Az innováció lényege, hogy új tanulásszervezési módokat sajátítanak el és alkalmaznak az erre felkészített oktatók.

A Móra iskola oktatói úgynevezett átvezetési terveket kellett készítettek, Felmérték, hogy kik lehetnek alkalmasak vendégtanulónak, figyelembe véve a szakképzői véleményeket is. Minden gyerek átvezetési terv alapján kerülhetett át időlegesen a Petőfi, illetőleg Szórád iskolába. Ahol a pedagógusok ugyancsak megismerik a gyereket, hozzáteszik a saját tapasztalatukat, meglátásaikat a segítő neveléshez. A tanév végéig tart most ez a gyakorlat.

Egy kérdésre válaszolva Biró Éva megemlítette, hogy kollégáinak tájékoztatása szerint az első hét tapasztalatai jók, a vendéggyerekek ügyesen dolgoznak mind matematika, mind informatika órán (november 29-től járnak át a vendégtanulók).

Alpekné tájékoztatójából kiderült egy elgondolkodtató tendencia: az, hogy városunkban egyre több a segítségre szoruló gyerek. Számuk jelenleg 253. Ez abból adódik, hogy az úgynevezett

utazó pedagógusok hálózata (ez 8 gyógypedagógust jelent) ebben a tanévben 253 gyerekről dolgozott fel szakértői, illetve a nevelési tanácsadó által kiadott szakértői véleményt. A 253 közül 110 a sajátos nevelési igényű tanuló, aki kötelezően megsegítésre szorul!

A Petőfi iskola igazgatóhelyettese végül azt hangsúlyozta, hogy az új módszert szeretnék a későbbiekben több természettudományi tárgynál kipróbálni. Az együtt-munkálkodás során ugyanis kiderült: a Móra iskolában hiányoznak a normál általános iskolákban külön-külön tanított tárgyak, mint a kémia, biológia fizika. Ilyen tárgyi bontás ott nincs.

csgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.