Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 15. 23:54, péntek | Helyi

Újraéled a vidámpark és továbbszépül a sziget

Újraéled a vidámpark és továbbszépül a sziget

Cserna Gábor polgármester újabb fejlesztésekről számolt be sajtótájékoztatón.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a Magyar Közlöny (Magyarország hivatalos lapja) 2017. szeptember 11-ei, hétfői 144. számában megjelent Dunaújváros számára két nagyon fontos határozat..

A Kormány egyik (1639-es) határozata értelmében a Modern Városok Program keretében a dunaújvárosi Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztésére irányuló beruházás megvalósítására biztosították a támogatást, a másik határozat (1642-es) értelmében pedig ugyancsak a Modern Városok Program keretében a vidámpark, illetve a vidámparki terület fejlesztését, funkcióváltását célzó beruházásunkat ítélték támogatásra érdemesnek.

A Szalki- szigetünkkel kapcsolatos határozat kimondja, hogy Magyarország Kormánya a rekreációs célú fejlesztést célzó beruházás megvalósítására mindösszesen 1 159 551 963 forint összegű költségvetési támogatást biztosítást Önkormányzatunk részére az alábbi ütemezéssel:

a) a 2017. évben legfeljebb 724 141 250 forint,

b) a 2018. évben legfeljebb 435 410 713 forint;

(Tehát a több mint 700 milliós támogatás már az idei évben lehívható, melynek értelmében természetesen a meghatározott formában kötelezettséget vállal önkormányzatunk.)

A vidámparki terület fejlesztését, illetve funkcióváltását célzó beruházáshoz kapcsolódó határozat kimondja, hogy Magyarország Kormánya a beruházás megvalósításához 439 520 445 forint összegű költségvetési támogatást biztosít Önkormányzatunk részére az alábbi ütemezéssel:

a) a 2017. évben legfeljebb 24 090 333 forint,

b) a 2018. évben legfeljebb 415 430 112 forint;

(Ebben az esetben is igaz, hogy a majdnem 25 millió forint összegű támogatás már az idei évben lehívható, melynek értelmében természetesen a meghatározott formában kötelezettséget vállal önkormányzatunk.)

A támogatás biztosítása mellett, illetve ennek fényében pedig már konkrétan is lehet beszélni a terveinkről.

A Szalki-sziget tekintetében kiemelném, hogy a terveink közül talán a legfontosabb, hogy az önkormányzat saját forrásából felújított kemping Duna felőli kerítését megbontva kialakítunk egy kikötőt, egy ún. úszóművet, mely már alkalmas lesz arra, hogy a vízitúrázók, kajakosok és motorcsónakosok is meg tudjanak állni, ezáltal még nagyobb élet költözhet a szigetre, hiszen vízi úton is megközelíthetővé válik!

Ezen kívül a régi Remix épülete is megújul, és a mai kor elvárásainak megfelelő rendezvényközpontot alakítunk ki, ahol bármilyen rendezvény, legyen szó akár esküvőről is, akadály nélkül megrendezhető.

A támogatási forrásból megvalósítjuk a futópályát, továbbfejlesztjük a homokos pályákat és a lelátói egységeket, megújul a szabadtéri színpad, és az öböl azon részénél, ahol most állnak a hajók, végzünk egy mederkotrást is!

Tehát úgy gondolom, hogy a megjelölt több mint 1 milliárd kapott támogatást, a lehető legszélesebb formában használjuk fel!

A vidámparki terület fejlesztéséről is volt már szó korábban, hogy kalandparkot szeretnénk létesíteni (az elvarázsolt kastély melletti fás területen alakítjuk ki), ahol megújulhat az elvarázsolt kastély, a szabadtéri színpad, kialakítunk megfelelő vendéglátóegységeket a helyszínen, és teniszpályákat, valamint további rekreációs elemek szolgálják majd a kilátogatók szórakozását! Az erre biztosított megközelítően fél milliárdos támogatást is igyekszünk a lehető legalaposabban felhasználni!

A jelen határozatot követően, egyeztetéseket folytat a Modern Városok Program bizottsága, majd a tárgyalást követően kaphatjuk meg az erről szóló Támogatói Okiratot.

Az egyeztetések és a tervek beadásának és elbírálásának fényében, ha minden a reményeink szerint alakul, akkor jövő nyáron már indulhatnak a kivitelezési munkálatok a Szalki-szigeten és a vidámparki területen egyaránt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.