Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Augusztus 25. 07:54, szerda | Helyi

Uniós kikötőfejlesztés

Uniós kikötőfejlesztés

Soron kívül, sürgősséggel döntött a 2010. augusztus 19.-i rendkívüli közgyűlés arról, hogy a továbbiakban ne a HBH Euroconsulting, hanem egy, a feladattal megbízott személy képviselje Dunaújvárost a DaHar (Danube Inland Harbour Developm

Az Európai Unió pályázatot hirdetett annak feltérképezésére, hogy milyen a dél-kelet európai régió közepes méretű Duna menti városai kikötőinek infrastruktúrája, miként lehet (vagy nem lehet) kihasználni e kikötők multimodális (több közlekedési ágazatot kiszolgáló) lehetőségét a teherszállítmányozásban, természetesen a későbbi, összehangolt fejlesztés érdekében.

A nem kevéssé bonyolult célmeghatározás egyből érthetővé válik, ha végiggondoljuk a vasúti fejlesztések másfél évszázados történetét. Például az egységes vasúti nyomtáv az akkori döntéshozók bölcsességét dicséri, míg az eltérő (ázsiai széles nyomtáv) iszonyatos plusz költségekkel terhel minden Európa és Oroszország közötti vasúti szállítást. Elemi érdekünk, hogy amennyire lehet, csereszabatosak legyenek az európai folyami kikötők, köztük a miénk is! Az is tudható, hogy tömegáruk esetében a vízi szállítás energiaigénye a legkisebb, az jár a legkevesebb széndioxid kibocsátással, ezért prognosztizálható a vízi szállítás szerepének felértékelődése.

A kétfordulós DaHar pályázat – megismételt - első fordulójában kiemelkedően jó helyezést ért el Dunaújváros, amely vezető partneri szerepet kíván betölteni tíz további partnerrel együttműködve a felvázolt projektben. Amelynek tervezett időtartama 2011. májusától 2014. áprilisáig tart, tervezett költségvetése 2 millió Euró.

A rendkívüli közgyűlés 17 igen szavazattal (egyhangúlag) Rohonczi Sándort (az M8-Dunahíd Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, a „HÍD” Egyesület ügyvivője) bízta meg a pályázati projektben Dunaújváros képviseletével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.