Városlista
2019. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2019. Május 13. 12:26, hétfő | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Római Katolikus Plébános, fotó: dka.oszk.hu

Üvegbe álmodva - festett ólomüvegek a főtemplomban - filmvetítés

Üvegbe álmodva - festett ólomüvegek a főtemplomban - filmvetítés

Május 14-én (kedden) este 18 órakor kezdődik a Dunaújvárosi Egyetem „A” épületének nagy előadó termében az „Üvegbe álmodva” c. film vetítésére.

A mintegy ötvenöt perces dokumentumfilm a városépítés legújabb mozzanatai közül a dunaújvárosi Krisztus király Főtemplom idén elkészült három új festett ólomüveg ablakának megtervezését és megvalósítását örökíti meg.

A vetítésen jelen lesz és rövid előadást tart az új festett ólomüveg ablakok megálmodója Bráda Tibor – Munkácsy-díjas (1984), és „a hazai képzőművészeti életben betöltött sokszínű tevékenységéért” a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztjével (2002) kitüntetett – festőművész is. A festőművészt elkíséri dunaújvárosi útjára Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottságának tagja, Esztergom díszpolgára.

Az új festett ólomüveg ablakok központi témája a család, ugyanakkor a még tervezés alatt álló további 3-3 színes üvegablakok között olyan is található, amelyen a Dunaújváros római kori múltját idéző oszlopfő és Dunaújváros védőszentje, Szent Pantaleon mellett megjelennek a város jelenkori emblematikus épületei: többek között az Intercisa Múzeum, vagy éppen a Dunai Vasmű főbejárata.

A festett ólomüvegablakok kivitelezésének megkezdését a dunaújvárosi hívők nagylelkű adományai mellett a dunaújvárosi Meiser Ferroste Kft., Edmund Meiser, és az ALFIX GmbH nélkülözhetetlen szerepvállalása tette lehetővé.

A Nagytemplom új ólomüvegablakait a május 18-án szombaton délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében áldja meg Spányi Antal megyéspüspök atya, valamint mintegy tizenegy fiatalnak és négy felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 24. 16:16, péntek | Helyi

Országos kirakodó vásár Dunaújvárosban

Országos kirakodóvásárt tartanak május 26-án vasárnap Dunaújvárosban.

2019. Május 24. 16:07, péntek | Helyi

Ma megkezdődik a Parázs-Varázs, a Családi Hétvége

A mára már országos hírnévre tett Parázs-Varázs és a Családi Hétvége ma este kezdődik. Programokban nem lesz hiány, érdemes lesz mind a három nap lelátogatni az Alsó Duna-partra.

2019. Május 23. 21:20, csütörtök | Helyi

Dolgok C-hez kötetbemutató - Dékány Dávid versei

Dékány Dávid új kötetének dunaújvárosi bemutatója. A szerzővel Körösztös Gergő beszélget mindenről.

2019. Május 23. 21:15, csütörtök | Helyi

Régészet Éjszakája a múzeumban

Az Intercisa Múzeum Régészet Éjszakája címmel tart rendezvényt május 24-én pénteken, 17 és 21 óra között.