Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 29. 06:00, péntek | Belföld

Válás 70 felett névviselés eltiltással – hogyan?

Válás 70 felett névviselés eltiltással – hogyan?

40 év házasság után válna egy 72 éves olvasó, aki a procedúra több részletére is rákérdezett az onlinejogsebesz.hu szakértőinél. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Onlinejogsebész!

72 éves vagyok 40 éve házas a nejem 65 éves, másfél éve viszonya van egy másik úriemberrel.
Anyagi viszonyunk rendezett, én meg úgy gondolom besározta a becsületemet, amire 100 oldalnyi írásos bizonyítékom van.
Hogyan tudnék elválni a leghamarabb, és a nejemet megfosztani a nevem további viselésétől, amit bemocskolt.
A lakás, amelyben élünk a magyar törvények szerint közös, de én Németországból telepedtem át és a magammal hozott pénzből építettük közös megegyezésünk van, de mi van, ha nem tartja be, akár a házassági esküjét.

Köszönöm.

2014. 06. 24.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A házasság felbontására a bíróság jogosult, ennek feltétele kizárólag az, hogy a házasság felbomlását a bíróság megállapítsa és úgy ítélje meg, hogy a helyreállítására nincs remény. Ehhez elegendő, ha ez egyik fél tekinti az életközösség megszűnést véglegesnek. A bírósági eljárás során kérheti a név viselésétől való eltiltást is. Ha jól értem, a vagyoni kérdéseket a házassági vagyonjogi szerződésben rendezték, ennek a betartására a bíróság ügyel. Amennyiben nincs ilyen okirat, a bíróság a vagyon szerzését vizsgálhatja, hiszen külön vagyon az, amit a felek a saját külön vagyonukból szereztek, a házasságkötéskor meglévő vagyon pedig ilyenek számít.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során