Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Augusztus 03. 21:00, vasárnap | Helyi

Most is ugyanaz a Cserna Gábor vagyok

Most is ugyanaz a Cserna Gábor vagyok

Az önkormányzati ciklus végén polgármesteri számvetésre kértük Cserna Gábor polgármestert.

„- Hogyan értékeli a választási eredményt?

- … Nem programokat hirdettünk, hanem arról beszélgettünk, hogy elindult egy folyamat, amelyet folytatni kell: a Szalki-sziget rekonstrukciója, a kórház működőképessé tétele, a szakképzés fejlesztése. Az ellenzék azzal vádolt bennünket, hogy a város eladósodott eközben. Ez persze nem igaz, hiszen előtte nyolc éven keresztül szocialista városvezetés volt, s a közelmúltig minden közgyűlési döntés a polgármester, illetve a gazdasági alpolgármester aláírásával látott napvilágot. Én hiszek a kampányszlogenünkben: Előttünk a város, mögöttünk a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök látogatásakor is megemlítette, hogy önkormányzatunk a kormány támogatását bírja.
- Három ciklus óta készül erre a tisztre.
- Valóban… sokat olvastam, tanultam, hogy milyennek is kell lennie annak, aki jó polgármesterré akar válni. A legfontosabb, hogy szolgálatnak kell tekintenie a munkát. Én szolgálni szeretném ezt a várost.”


Cserna Gábor polgármesterrel a közel négy évvel ezelőtti megválasztásakor a vele készített interjúból idéztünk a fentiekben. S ezt most, négy év múltával, a választások közeledtével, egy ciklus végéhez közeledve tettük le az asztalára.


- Polgármester úr, most hogyan látja ezeket a szavakat?
- Nem vagyok az a típus, aki kimásolja, lefűzi, ami róla szól, általában a céltalan protokoll sem az én világom, de most nagyon jó érzés elolvasni a 2010. októberi mondataimat. Először is a Szalki-sziget és a kemping rekonstrukciója elkezdődött, érdemes mindenkinek lelátogatni. A kórház nem csupán működőképessé vált, hanem egy új szárnnyal gazdagodott. A város kilábalt az adósságspirálból, megmaradt önálló intézményként a főiskolánk, nem szűkült a szakképzésünk, s persze sorolhatnám még az eredményeket, de ennek most nem itt a helye. Egyébként is, az a fontos, amit a város polgárai éreznek. Rettenetesen fontosak a nagy beruházások, nagy fejlesztések, de a lényeg, hogy ezekkel mit tudunk kezdeni, hogyan tudjuk az itt élők hasznára fordítani. Nem érdekli a városlakót, hogy melyik cégnek milyen az eszközparkja, a lehetőségei, a tulajdonosi szerkezete, a költségvetése. Az érdekli, hogy a szemetet elvigyék, s ha végigmegy az utcán, rendezettebb, virágosabb, tisztább környezet fogadja. Az a fontos számára, hogy javuljon a közbiztonság, hogyha beteg, a lehető legjobb ellátást kapja, hogy a gyereke itt is tudjon továbbtanulni, hogy legyen megélhetése, s biztonságban érezze a családját, a vagyonát. Egy városvezetőnek, és persze az őt támogató közgyűlésnek az a dolga, hogy ezek feltételeit megteremtse. Én úgy gondolom, bár sok mindent elértünk, ez még csak az út eleje, rengeteg további tennivalónk van, de az út az láthatóan és vitathatatlanul jó.


- A négy évvel ezelőtti interjúban arra is célzott, hogy a mozgástere korlátozott volt, hiszen osztott volt a város vezetése, azaz a jobboldali többségű közgyűlésnek baloldali volt Kálmán András személyében a polgármestere. Ez az elmúlt négy évben megváltozott.
- Igen, gyökeresen nehezebb a helyzet, ha nincs összhang a közgyűlés és a polgármester között. Természetesen, én a visszásságát a saját bőrömön éreztem, amikor Kálmán András, mint polgármester a közgyűléssel szemben vitt keresztül intézkedéseket. S magára a feladatra sem lehetett részleteiben rálátásom, hiszen ő Pintér Attila párttársára bízta a helyettesítési feladatokat. Így, amikor polgármesterré választottak, egyrészt könnyebbé vált a dolgom, hiszen együttdolgoztunk a közgyűléssel és az alpolgármesterekkel, másrészt nehezebb, hiszen ekkor szembesültem vele, hogy milyen mértékű és mennyiségű adminisztratív feladata van egy polgármesternek.


- És pedig…
- Én nem vagyok hajlandó aláírás pecsétet készíttetni, hogy azt valaki a nevemben különböző ügyekre üsse rá. Minden aláírásra elém kerülő anyagot átnézek, s ragaszkodom ahhoz, hogy tartalmilag és formailag megfelelő iratra kerüljön csak rá az aláírásom. Természetesen nem érthetek mindenhez, ezért vannak az illetékes, erre képzett, szakmájukhoz magas szinten értő szakigazgatók. Mindemellett nagyon fontosnak tartottam, hogy a város életének minden fontos területére megfelelő rálátásom legyen. A stratégailag fontos döntésekben támaszkodhatok az alpolgármestereimre, és bár az energiahivatal élére került, de elkötelezetett dunaújvárosi maradt dr. Dorkota Lajos is. Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőnk megválasztásával pedig tovább erősödött a kormánnyal a kapcsolatunk. Egy csapat vagyunk, s most már nyugodtan állíthatom azt is, hogy jól kialakult munkarendben, kellő hatékonysággal végezzünk a dolgunkat. És, hogy a négy évvel ezelőtti interjúmra visszatérjek, a kormány mögöttünk van, s ennek jelentős előnyeit élvezhetjük.


- Úgy hangzik, mintha mindennel elégedett lenne…
- Jaj, dehogy is! Aki engem ismer, jól tudja, hogy nem vagyok az, aki kényelmesen hátradől a székében, mert úgy véli, itt a Kánaán. Nem vagyok maradéktalanul elégedett a Dunaferrben történtekkel. Azzal, hogy a szocialisták eladták a gyárat, nekünk sokkal szűkebb maradt a mozgásterünk. Teljes mértékben megakadályozni nem, de mérsékelni tudtuk a leépítéseket. Kormányunk támogatásával azt is elértük, hogy az elbocsátott dolgozók kiemelt juttatásokat kaptak. Megtörténik a kohó felújítása is, sőt újabb beruházásokat kezdenek a tulajdonosok, ezzel garantált a továbbfoglalkoztatás. Mindemellett városunkba újabb munkahelyek kellenek, remélem, hamarosan ezen a téren is lesz bejelenteni valóm. De ez még mindig csak út és nem a cél. Ugyanakkor rettenetesen bánt, hogy mint a helyi szervezet elnöke, nem tudtam annyit a tagtársaim, a párttársaim között lenni, mint amennyit szerettem volna! Éppen ezért nagyon hálás vagyok a bizalmukért, a támogatásukért, hiszen teljes egyhangúsággal arra adtak mandátumot, hogy folytassam a megkezdett munkát.


- Szolgálni akarta a várost…
- Elérhető, megszólítható, megállítható polgármester vagyok Szeretek gyalog járni, piacra, boltba menni, vásárolni, sétálni. Ilyenkor bárki megszólíthat, kérdezhet, javasolhat. Ugyanúgy nem szeretem a felesleges és az üres fecsegéseket, a kapzsiságot és az úrhatnámságot, mint korábban, én most is ugyanaz a Cserna Gábor vagyok, legfeljebb a folytonos idő szűke hagyott nyomot rajtam. Szeretem ezt a várost, születésem óta az otthonom. S az ember a maga helyén és eszközeivel nagyon vigyáz az otthonára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.