Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Március 01. 08:57, csütörtök | Helyi

Vállalkozók, regisztráljatok!

Vállalkozók, regisztráljatok!

Az egyéni és társas vállalkozások számára a törvény március 1-jéig ad határidőt arra, hogy elvégezzék a területileg illetékes kamaráknál a kötelező regisztrációt. Eddig ezt alig több mint tíz százalékuk tette meg.

Az országban működő mintegy 600 ezer vállalkozásból eddig 124 ezren, Dunaújvárosban a mintegy négyezer regisztrációra kötelezettből több mint ötszázan kérelmezték nyilvántartásba vételüket. Az év elején életbe lépett törvény végrehajtására a területi kamarák meghosszabbított nyilvántartással készültek, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál szerdánként este hatig várják az érdeklődőket, regisztrálókat. Néhány hete a számítógépes program rendszerbe állításával már az irodák felkeresése nélkül, internetes felületen is mód van a regisztrációra. A kamara honlapján (www.dkik.hu) megtalálható az online regisztrációt lehetővé tevő honlap, ez a legegyszerűbb, legkényelmesebb módja a nyilvántartásba vétel elindításának.

A legtöbb kérdés azzal kapcsolatban érkezik a helyi kamarához (is), hogy mely szervezetek, személyek kötelezettek a regisztrációra. A fő tevékenységben agráriummal foglalkozó cégeknek, egyéni vállalkozásoknak, hacsak nincs más jellegű tevékenységet folytató vállalkozásuk, nem kell regisztrálniuk, ahogy az adószámmal rendelkező, például ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytató magánszemélyeknek, valamint az alapítványoknak, egyesületeknek, lakásszövetkezeteknek, illetve az egyéni vállalkozókról, egyéni cégekről szóló törvény hatálya alá nem tartozó magán-állatorvosi, ügyvédi, egyéni szabadalmi ügyvivői, közjegyzői és önálló bírósági végrehajtói tevékenységet végzőknek sem.
Regisztrációra kötelezettek azonban a nonprofit korlátolt felelősségű társaságok, a szövetkezetek (kivétel a lakásszövetkezetek) és a fentebb felsoroltakon kívül minden egyéni vállalkozó, társas vállalkozás, egyéni cég, függetlenül attól, mely szakmai kamara tagjai. A vállalkozási tevékenységet végző nyugdíjasok is ez utóbbi körbe értendők.

Regisztrációra kötelezettek azok a vállalkozások is, amelyek jelenleg ugyan szüneteltetik tevékenységüket, azonban január 1-jén még működtek. Az újonnan indult vállalkozások, valamint azok, amelyek a működés szüneteltetését követően ismét működni kezdenek, öt munkanapon belül kötelesek elvégezni a regisztrációt.

Több kérdés érkezik azzal kapcsolatban is, hogy a regisztráció, illetve a március végéig megfizetendő 5000 forintos regisztrációs díj egyben kamarai tagságot jelent-e. A kötelező regisztráció célja, hogy a kereskedelmi és iparkamaráknál kialakuljon a gazdaság szereplőiről egy olyan, teljes körű adatbázis, amely segíti azok érdekvédelmi, gazdaság- és szakképzés-szervező tevékenységét. A regisztráció nem jelent kamarai tagságot. Azonban a kamarai tagdíjból levonják a kötelező regisztráció díját.

Szintén kérdés szokott lenni, hogy mely területi kamaráknál lehet elvégezni a regisztrációt. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara — minden hozzájuk forduló vállalkozás számára segít ezen a téren is — a város közigazgatási területén működő vállalkozók, szervezetek regisztrációját végzi, ez különösen fontos abban az esetben, amikor a regisztrációs díj befizetésére kerül sor, hiszen azt a területileg illetékes kamara számlaszámára kell átutalni.
A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara honlapján a regisztrációval kapcsolatos információk megtalálhatók, elérhető az online regisztrációt lehetővé tevő felület, a helyi kamara elérhetőségein, illetve a Vállalkozók Házában minden kérdésükre választ kapnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.