Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 26. 16:52, péntek | Helyi

Várnai Velencében

Várnai Velencében

Fotó: Boros Géza, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum.
Várnai Gyula dunaújvárosi képzőművész. Itt él köztünk gyerekkora óta, naponta találkozhatunk vele az utcán, a focipályán, a kiállítóterekben.

Hétköznapi, a szó nemes értelmében: nem kérkedik azzal, hogy Munkácsy-díjas, nem hangoztatja, hogy hol, mikor állít ki; egyszerűen teszi a dolgát. Csak saját magának szeretne megfelelni, nem küzd elismerésekért, alázattal járja a maga útját: alkot és segít minden alkotni vágyót, mindenkit, aki Dunaújváros kulturális életét szolgálja.
Kevesen tudják róla, hogy Magyarország egyik legjelentősebb képzőművésze, akit a nemzetközi színtér is számon tart, elismer. Gyerekkorában a csillagászszakkör aktív résztvevője volt, akkoriban még azt hitte, hogy a világ csak fizikusként vagy matematikusként érthető meg, ugyanakkor ma már így nyilatkozik: „azt gondolom, hogy amint egy sejtben reprodukálódik az élet, úgy van benne minden gondolatunkban az ember minden tevékenysége. Fizikus, lakatos, szobrász, kőműves, nyomdász, mindenki lehet teremtő géniusz”. Gondolatmenete híven tükrözi egyéniségét, az emberekhez való viszonyát.
Magyarországot 2017-ben Ő képviseli az 57. Velencei Biennálén, a világ legjelentősebb képzőművészeti seregszemléjén, ahol 86 ország többszáz művésze szerepel. A Biennálén való megjelenés komoly felelősség és munka, minden művész álma. Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor „Békét a világnak!” című pályázatát 12 magyar jelentkező közül választotta ki a szakmai zsűri. Nekünk, dunaújvárosiaknak több szempontból is fontos Várnai szereplése, egyrészt bebizonyítja, hogy vidéki művész is betörhet a világ élvonalába, másrészt projektje kicsempészi Dunaújvárost Olaszországba és a nagyvilágba. „A Békét a világnak! kiállítás a dunaújvárosi művész élettörténetének egyes emlékeit veszi alapul, elveket a város alapításának idejéből, jeleket Dunaújváros utcaképéből, melyek meghatározták művészi fejlődését és jellegzetes munkamódszerét. Így fontos szerepet kapott a projektben a jövőben való bizakodás gondolatköre, hogy van miért építkezni. Az egykori nagy neonbéke felirat a Vasmű úton vagy a Vidámpark már szétszerelt óriáskereke Várnai számára jelképekké váltak, amelyekkel egyetemes gondolatok közvetíthetők a Velencei Biennále nemzetközi közönségének is.” (Petrányi Zsolt kurátor)
Deák Nóra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.