Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Február 10. 15:51, csütörtök | Helyi

Városhistória - megírásra várva

Városhistória - megírásra várva

A Dunaújvárosi Kulturális Egyesület (DKE) idei tevékenysége az évfordulókhoz és az Európai Önkéntesség Évéhez kapcsolódik – jelölte ki a 2011-es esztendő feladatait az értékfeltárásra, értékmegőrzésre és értékközvetítésre

A Múzeumot vegye át a város, s legyen önálló levéltára Dunaújvárosnak! Ötletekből nem volt hiány, s remélhetően a DKE kezdeményezései is erősítik az itt élők identitását, kötődését településükhöz. S az egyesület tagjai továbbra sem adják fel azt az álmukat, hogy nem csupán a város irányába mozdul el a kultúraéhes térséglakó, hanem fordítva, a városiak is szívesen rámozdulnak a környező falvak, városok kínálatára.

- Az építészeti és képzőművészeti értékek birtoklásában igen gazdag város vagyunk, de szegények ezek megőrzésében – kezdte beszámolóját az egyesületi elnök, Klein András Miklós, majd így folytatta: - Pedig a város idegenforgalmának egyik különlegessége az a nem mindennapi gyűjtemény, amely hatvan esztendő alatt felhalmozódott, és európai bemutatásra vár: a vas- és acélszobor park, valamint a Kortárs Művészeti Intézet kollekciója. Időközben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a Magyar Nemzeti Galéria kezdeményezésére államilag védett tárgy-együttessé nyilvánította Dunaújváros közterein és a Duna-parton elhelyezett vas- és acél szobrokat.

Az elmúlt évben az egyesület többek között segítette a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulós városi rendezvényeit, csakúgy, mint a „Fejezetek Dunaújváros Művelődéstörténetéből” című kötet elkészültét.

S ami a 2011-es esztendőt illeti, a város életében kerek évforduló, hiszen alapításának hatvanadik évéhez ért. Ez a meglévő helytörténeti, illetve dunaújvárosi vonatkozású kiadványok pontos feltérképezését, elektronikus nyilvántartásba vételét teszi aktuálissá, csakúgy, mint további, de ezúttal a teljesség igényével szerkesztett kötet megjelentetését is, ami lehet enciklopédia jellegű.

A kutatómunkát nagyban segítené a városi levéltár létrehozása – amelyről tudomásunk szerint egyébként is szó van -, illetve az Intercisa Múzeum városi tulajdonba kerülése. Országszerte felértékelődtek a helytörténeti kutatások, hiszen mindenki szeretné megmenteni, továbbadni unokái számára mindazt, ami korábban megteremtődött. S mivel a helyi civil szerveződések gyűjtőhelyévé vált az MMK, kínálkozik, hogy megrendezzék a ház falain belül az Önkéntesség Európai Éve apropóján az ehhez illeszkedő tanácskozást. S az országos megemlékezések sorába az egyesület is beilleszti a magáét Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján.

A Dunaújvárosi Kulturális Egyesület 2006-ban jött létre. Alapszabályában fogalmazta meg Dunaújváros kulturális értékeinek védelmét, ezen belül az építészeti, képzőművészeti, mozgásművészeti, zenei, irodalmi, színházi, helytörténeti értékeinek megőrzését.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.