Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 06. 19:45, csütörtök | Helyi önkormányzati

Vértanukra emlékeztünk- Szemenyei István beszédével

Vértanukra emlékeztünk- Szemenyei István beszédével

Október 6-a az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja - Nemzeti gyásznap.

A hagyományoknak megfelelően Dunaújvárosban is volt megemlékezés. Az önkormányzati ünnepségét a '48-as emlékműnél tartották meg . A Himnusz hangjai után a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai elevenítették fel az aradi vértanúk emlékét, majd Szemenyei István, a Rudas Szakközépiskola igazgatója mondott beszédet. A koszorúzást követően a Szózattal zárult a megemlékezés.

Szemenyei István beszédét itt olvashatják:


"A vesztőhelyre sáros út vitt
és kikericsek kékjei.
Száz év, s meghaltam volna úgyis –
vígasztalódott Vécsey.
Láhner György sírt s a földre nézett,
Damjanich szekéren feküdt,
Leiningen felmentő honvédek
árnyát kereste mindenütt.
S a táj olyan volt, mint a fácán:
tarlók, fák vérző foltjai,
és ők, tarkán, libegve, hátán:
elhulló, bús-szép tollai."

(Faludy György "Október 6).

Tisztelt Emlékező Dunaújvárosiak !

A mai napon harangszó hívja egybe a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban élő magyarság közösségeit: fejet hajtani a haza mártírjai előtt, megemlékezni az önfeláldozás semmi máshoz nem hasonlítható dicsőségéről.
Értünk szól a harang, bennünket figyelmeztet. Mi vesztettük el legjobbjainkat, életük teljében lévő, tenni és alkotni akaró honfitársainkat, magunkért kell eljönni ide, a kegyeleti helyre, hogy lerójuk hálánkat, és megidézzük alakjukat.
Emlékezzünk! Emlékezzünk a 13 főtisztre, akiket Aradon ért utol a császári bosszúvágy kegyetlen ítélete, akik utolsó percükig hűek maradtak a független, legitim, magyar hatalomhoz, a szabadság eszméjéhez, katonai esküjükhöz. Nem keresték a hősi szerepet, de vértanúvá emelte őket a megtorló gépezettel megalkudni nem tudó állhatatosságuk. Hús-vér emberek voltak, akik haláluk percére különböző módon készültek, de egyben megegyeztek: gerincüket csak a bitófa és a hóhér keze tudta megtörni.

Emlékezzünk az ezen a napon kivégzett Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére, a polgári átalakulás és progresszió elkötelezett hívére, aki maga vezényelt sortüzet az ítélet-végrehajtásra kivezényelt osztagnak. Arra a grófra, aki politikusként az alkotmányos önkormányzatiság tántoríthatatlan híve volt, aki a törvényesség talaján a nemzeti összefogást keresve szolgálta hazáját.

És emlékezzünk mindazokra, akik a magyar történelem vérzivataros századaiban saját sorsukat, életüket alárendelték a magyar szabadság ügyének. Százak és ezrek voltak, harcban és üldöztetésben, szülőföldjüket védve, vagy éppen bujdosásában, életben tartva a reményt a folytatásra, az újjászületésre.
Erről szól a mai nap, október 6-a, amelyet nem kell újraértelmezni, amelynek üzenetét nem kell megfejteni, mert napnál világosabban mutatja tanulságát: a tébolyult, fékeveszett, elnyomó hatalommal szemben a szabadság és hazaszeretet fölénye, erkölcsi győzelme megkérdőjelezhetetlen. Ez a győzelem azonban az utókor emlékezetében nyer megerősítést, ezért kötelességünk meggyújtani a tisztelgés mécsesét minden évben, legyünk bár kevesen, de lélekben annál erősebbek. Amíg lesznek kezek, amelyek imára kulcsolódnak ezen a napon, amíg lesz száj, mely elmormolja a 13-ak nevét, amíg lesznek szirmok, virágok, koszorúk az emlékhelyek talpazatánál, addig él a haza és szabadság ügye ezen a tájon.

A Nemzeti Gyásznap az emlékezésen túl a megbékélés és remény napja is. Hinnünk kell abban, hogy a szembenállás századait a népek közös boldogulásának időszaka váltja fel. Az áldozatvállalások így nyerhetik el értelmüket, a gyász felett érzett fájdalom a kölcsönös megbocsátásban oldódhat fel. Erre kötelez bennünket mártír elődeink emléke, gyermekeink és unokáink jövője iránt érzett felelősségünk.
Végezetül álljanak itt Kossuth Lajos szavai, aki arról, hogy vajon mi október 6-a jelentősége, így vélekedett:

„ A világ birája, a történelem fog e kérdésre felelni. Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl. Engem, ki nem borúlhatok le a magyar Golgota porába, engem October 6ka térdeimre borúlva fog hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé nyujtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, 's a magasztos példáért, melyet az utódóknak adtanak; 's buzgó imával kérem a magyarok Istenét hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairol a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Amen! ”
– Kossuth Lajos, Torino, 1890. szeptember 20.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni