Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Szeptember 25. 16:20, vasárnap | Helyi sport

Világbajnokok a bányatóban

Világbajnokok a bányatóban

Gurisatti Gyula beszélgetésünkkor a világ kupa előkészületeivel van elfoglalva, hiszen a hétvégén kétnapos világ kupát rendezett városunk uszonyos és búvárúszó egyesülete.

Bármennyire is rutinosak vagyunk, de egy ilyen verseny lebonyolításánál mindenre oda kell figyelni.

Bányatóban a világ

A hétvégi versenyen ugyanis a szalkszentmártoni bányatónál rendeztük meg a kétnapos megméretést, ahol 6.országból ( Ausztria, Csehország, Horvátország, Ukrajna, Oroszország és Szerbia) érkezett az 56 versenyző, s természetesen a hazai a búvársport színe-java képviseltette magát. A DVCSH-UBSE színeiben tóba szállt Bognár Roland és László Dezső, Berekméri István, míg a hölgyek megméretésében Berekméri Dóra, Gurisatti Lilla, Debreczeni Hajnalka és Bognár Bernadett mérkőzött meg riválisaival.
Összetett versenyre semmi esélyünk, hiszen a világkupa verseny négy fordulóból állt, s mi az anyagiak miatt nem tudtunk mindegyik megmérettetésen részt venni, de ahogy majd alant látják volt hol és mit versenyezni az idei versenyszezonban is sportolóinknak.

A szezonzáró hazai világverseny igazi ínyencség, hiszen a klubonként három-három versenyzőt nevezhettek így egy-egy ország legjobbjaival mérkőzhettünk meg.
A férfiak versenyében László Dezső – friss világbajnokként - aranyeséllyel vág neki a viadalnak, míg a hölgyek megméretésében már az első hat hely valamelyikének is örülni tudnánk. Az ifjúságiak versenyében viszont egyértelmű győzelmet várok


Telefonon osztja meg a legfontosabb információkat „Gyuszkó”, addig Gurisatti Róbertet - aki a tájékozódási búvárúszó válogatott vezető edzője is egyben - faggatom, milyen volt a dunaújvárosi uszonyos és búvársportnak az idei szezon.
Visszafogottan fogalmaz, a berlini felnőtt világbajnokságot és a junior Európa bajnokságot emeli ki, ahol a mi egyesületünk adta ki a válogatottunk felét. S szép sikereket is elkönyvelhettünk. A felnőttek és az ifik is remekül szerepeltek.

Utánpótlásban nincs hiány

Eredményekben nincs hiány, de hogyan lesz a folytatás? A vezető edző elmondja, hogy ugyan a felnőttek versenyében várhatóan változások lesznek, van, aki elköltözik más abbahagyja az aktív sportot, ő pedig ismét vízbe száll, hiszen orvosai megnyugtatták, hogy a kétéves „kényszerpihenő” jót tett a szívének, s nem látják a kockázatát, hogy a versenyzői pályafutása folytatásának.
Szerencsére az utánpótlás-neveléssel nincs semmi baj, nagyon sok gyerek közül lehet választani és a válogatni. Tehetséges gyerekekben nincs hiány, azonban hogy kik állnak majd a nagyok után a dobogóra azt az idő dönti el, s az, hogy a fiatalok hajlandóak- e az eredmények érdekében befektetni a munkát. A lustaságot mondja, mint legfőbb ellenséget a vezető edző.


Hogy kinek való az uszonyos és búvárúszás?
- Nem biztos, hogy a legjobb úszó éri el nálunk a legjobb eredményeket. Ide más képességek és készségek is szükségesek, ezért van az, hogy vannak, akik nem a leggyorsabban úsznak, viszont kiválóak a képességeik, hogy a víz alatt tájékozódjanak. Többeket azért vonz, mert eszközzel lehet úszni így gyorsabban lehet haladni, és a szabad víz is izgalmasabb közeg, mint faltól falig a medence.
Persze, csak mint egy zárójelben a DVCSH-UBSE eredményei is vonzóak, s azok a nevek, akik ebben a sportágban hazánknak és a városunknak dicsőséget hoztak. Fabó Éva, akinek a nevét a fedett uszodánk őrzi és sporttörténetet írt, s a Gurisatti család, akik megszállottan hisznek a sportág jelenében és jövőjében is.
XXX
A hétvégi versenyen a DVCSH UBSE színeiben egyéniben harmadik lett Berekméri Dóra.
A fiú csapat versenyen hazánk válogatottja lett az első, amelyben az Amphora Klubos Balázs Péter mellett a DVCSH UBSE színeiben László Dezső, Bognár Roland, Berekméri István szerepelt.
A lányok csapatban a dobogó 3. helyére álltak: Berekméri Dóra, Bognár Bernadett, Debreczeni Hajnalka és Gurisatti Lilla.


EGY MONDAT - EGY GYŐZELEM VAGY TÖBB

- Gurisatti Lilla a berlini junior tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon újabb aranyérmet nyert. 2011.09.16.
- A berlini felnőtt világbajnokságon és a junior Európa-bajnokságon Gurisatti Lilla a magyar tájékozódási búvárúszó válogatott tagjaként aranyérmet nyert, junior Európa-bajnok lett. László Dezső világbajnok lett, Berekméri Dóra bronzérmet nyert.
( 2011.09.15.
- Gyékényesen az országos felnőtt és ifjúsági bajnokságon a DVCSH-UBSE búvárúszói sikeresen szerepeltek. A csapat aranyérmet nyert. 2011.08.15.
- A Szalkszentmártoban megrendezett Amphora Kupán a DVCSH UBSE búvárúszói eredményesen szerepeltek. Aranyérmet nyert: Debreczeni Hajnalka, Bognár Bernadett és Gurisatti Lilla. 2011.07.25.
- Miskolcon a búvárúszók junior Európa-bajnokságon Gurisatti Lilla a negyedik helyen végzett. 2011.07.16.
- A DVCSH UBSE senior búvárúszói eredményesen szerepeltek a gyöngyösi Uszonyos Gálán. 2011.07.08.
- Az országos bajnokság junior-felnőtt korosztály versenyén Németh Attila ezüst- és bronzérmet nyert, László Dezső a harmadik helyen végzett és ő lett a "Bajnokok bajnoka".2011.06.25.
- "Gurisatti Lilla kormánykitüntetést kapott. A Magyar Köztársaság jó tanuló - jó sportolója díjban részesült."2011.06.09.
- Kaposváron rendezték meg az uszonyos és búvárúszók serdülő és junior országos bajnokságát. A DVCSH UBSE sportolói remekül szerepeltek. 2011.06.02.
- Kecskeméten a búvárúszók országos diákolimpiai döntőjében, remekül szerepeltek a DVCSH UBSE versenyzői. 2011.02.24.
- DVCSH UBSE keretein belül februártól működik egy szenior úszó- és búvárúszó szakosztály, amely Miskovicz Zsuzsanna és Debreczeni Hajnalka ötlete alapján indult el. 2011.02.23.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.