Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 14. 22:29, csütörtök | Helyi

Visszaveszi a város a kereskedelmi szakközépiskolát

Visszaveszi a város a kereskedelmi szakközépiskolát

A 2011 április 14-én tartott közgyűlés 52 napirendi pontot tárgyalt és hozta meg a testületi döntést. A zárt ülésrész két döntéséről a sajtószóvivő at alábbi tájékoztatást adta: A megüresedett aljegyzői munkakör betöltésére

Ünnepi aktussal kezdődött a 2011. április 14-i közgyűlés. Átadta Cserna Gábor polgármester a „Dunaújváros Közbiztonságáért” díjakat. Az elismerés új neve és tartalma több tevékenység elismerésérte ad lehetőséget, mint a korábbi Év Rendőre és Év Tűzoltója díjak.

Ezúttal Müller Klára rendőr főtörzsőrmester, Szeri István rendőr százados, Sárvári János tűzoltó százados és Vígh Gyula kuratóriumi elnök vehették át a rangos elismerést.

Tevékenységük közgyűlésen elhangzott méltatása az alábbi:

Müller Klára főtörzsőrmester asszony

2003. február 01-én került a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, Közrendvédelmi Osztály hivatásos állományába, mint járőr. 2006. január 01-től a Bűnügyi Osztály állományában látja el szolgálati feladatait nyomozóként, 2010-től megbízott alosztályvezető-helyettesként dolgozik ugyanezen az alosztályon. A szolgálat példamutató ellátásáért két alkalommal részesült főkapitányi dicséretben és pénzjutalomban. Munkáját magas szakmai színvonalon, elkötelezettséggel végzi, beosztottjaival szemben támasztott elvárásai egyértelműek, határozottak. Vezetői ambícióval, valamint kiváló emberi tulajdonságokkal rendelkezik. Az alosztályvezető távollétében összefogja, szervezi, irányítja a Bűnüldözési Alosztály munkáját. .Az eddigi években tapasztalható, példaértékű munkájának elismerése a díj.

Szeri István rendőr százados

1994. január 01-től került a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság hivatásos állományába, mint járőr. 1997. március 01-től a Közlekedésrendészeti Osztály ellenőrző járőrvezetője, majd 1998. augusztus 01-től helyszínelő- és balesetvizsgálója. 2010. július 01-től ugyanezen szolgálati helyen közlekedési előadói munkakörben látta el feladatát. 2010. szeptember 01-i hatállyal a Közrendvédelmi Osztály állományában csoportvezető, majd 2005-től ügyeletes tiszt. Rendfokozatban soron kívül egy alkalommal részesült dicséretben és pénzjutalomban.

Szolgálati feladatait nagy szakmai hozzáértéssel, precízen látja el. Ügyeletesként bejelentéseket, feljelentéseket vesz fel, mint szolgálatirányító parancsnok látja el a közterületi szolgálatot ellátó állományt, ezzel biztosítja a rövid reagálási időt. Intézkedik az azonnali rendőri beavatkozást igénylő cselekmények kezelésére, segítséget nyújt az állampolgároknak. A kapitány távollétében – hivatali munkaidőn kívül – ellátja a kapitányságvezetői feladatokat. Következetes, megbízható és példamutató munkájának elismerése a díj.

Sárvári János tűzoltó főtörzsőrmester

1993. január elsejétől az év októberéig a dunaújvárosi tűzoltóparancsnokságon, majd 1996. október elsejétől Székesfehérvár Megye Jogú Város Önkormányzati Tűzoltóságon teljesített szolgálatot, mint gépkocsivezető. Majd 2006-ban áthelyezéssel került a dunaújvárosi tűzoltóparancsnokságra. Sárvári János, már az alapfokú tűzoltó tanfolyam elvégzésekor kitűnt újonctársai közül műszaki érdeklődésével és kitartásával. Az autók iránti szeretete és jó gépjárművezetői képessége felkeltette elöljárói figyelmét, ezért gépjárművezetői beosztásba helyezték. Hosszú évek során megszerezte a tűzoltóságon megtalálható összes gépjárműfecskendő és szivattyú típusvizsgáját, így bármelyik szeren bevethető. Minősítése és teljesítmény-értékelése alapján a szolgálatparancsnoka szakmai felkészültségét mindig jóra, kiemelkedőre értékelte.

Tevékenységét több alkalommal elismerték, többek között, 2000-ben Városi parancsnoki jutalmat, 2007-ben káreset felszámolása során végzett példamutató magatartásáért városi parancsnoki dicséretet is kapott, 2010-ben az „Uralom az autóm” című a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság által megrendezett versenyen egyéniben és csapatban is első helyezést ért el. Tűzoltási és kárelhárítási tevékenysége során több jelentősebb tűz-illetve káreset felszámolásában vett részt. A 2010-ben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa idején önként jelentkezett a felszámolást végző csapatba.

Vígh Gyula kuratóriumi elnök

a Magyar Honvédség jogelődjénél, a Magyar Néphadsereg hivatásos állományú tagjaként, mint hivatásos katonatiszt kezdte szolgálatát 1952-ben a légierőnél, de egy repülőbaleset miatt leszerelését kérte. Sztálinvárosba 1957-ben költözött, majd felsőfokú szakképzettsége megszerzését követően, gazdasági közép- és felső vezetőként dolgozott a Dunaújvárosi Állami Fonodában. A városi Tanácshoz 1981-ben került, ahol 1985-ig mint városgazda, majd közterületi osztályvezetőként tevékenykedett nyugdíjazásáig, 1990-ig.

Tevékeny szerepet játszott a helyi és országos közterület-felügyeletek megalakításában és működésének kialakításában. Munkáját minden beosztásban, magas színvonalon végezte el, jogszabály ismerete és a munkában töltött évtizedek alatt megszerzett szakmai tapasztalata alapján Dunaújváros meghatározó értékű személyévé vált. Több kiváló képességű szakembert képzett ki, akik számára Vígh Gyula életútja, munkássága, példaértékkel bír.

Több szakmai elismerésben is részesült, többek között, Kiváló Dolgozó, a Könnyűipar Kiváló Dolgozója, Ifjúságért Érdemérem, a Polgári Érdemkereszt Ezüst Fokozata elismeréseket vehette át.

Nyugdíjazását követően is aktív közéleti személyiség maradt, két cikluson keresztül is tagja volt Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közbiztonsági Bizottságának, ahol mint külső szakértő, a közbiztonság szakmai érdekeinek érvényre juttatása volt a célja. E tevékenységét is elismerték, amikor 2002-ben a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány elnökévé választották. Kiváló szervezőkészségét bizonyítja, hogy mind a rendészeti szervek helyi és területi szervei, valamint az önkormányzat és a civil szervezetek között egy olyan együttműködés jött létre, amely példamutató országos szinten is.

Kiemelkedő szakmai és társadalmi tevékenységének elismerések a díj.

Sürgősséggel döntöttek a keri visszavételéről

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, mint szervezet fenntartója hosszú ideje „A Jövő Oktatásáért” Alapítvány volt. Dunaújváros közgyűlésében korábban elhangzott, hogy a Fidesz többség meg kívánja szüntetni az alapítványi közreműködést. Most, az iskolai átszervezések okán úrrá lett a bizonytalanság a jó szakmai kvalitású szakközépiskolában. A közgyűlést megelőző napon az iskola szülői szervezete és oktatói fórumot szerveztek, amelyen Cserna Gábor bejelentette, hogy megmarad az iskola önállósága.

Pontot tett a bizonytalanságra, hogy a közgyűlés befogadta a polgármester sürgősségi indítványát, majd megszavazta, hogy a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola idén augusztus 30-tól ismét önkormányzati intézmény lesz. Ugyanakkor nem számíthat az esedékes állami támogatásnál több anyagi forrásra a várostól. Az iskola jövőjének alakítása érdekében a polgármester egyeztet a várpalotai székhelyű Csillagszóró Szakképzés-szervezési Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, amelynek jelenleg is tagja az iskola.

A polgármesteri tájékoztató kiemelendő közlése, hogy jóváhagyták Dunaújváros pályázatát a Kőtár alatti partfalszakasz megerősítésének második üteméről. A támogatás összege 351 millió 436 ezer forint, a teljes bekerülési összeg 85%-a. A projekt befejezési határideje 2012 június 30.

Lakbéremelés és szociális érzékenység

Vita kerekedett abból, hogy csak az inflációnak megfelelően, vagy a társasházi közös költség arányában emeljék az önkormányzati lakások lakbérét. Utóbbi mérsékelné az önkormányzati költségvetés kiadásait. Az ellenzéki oldal szociális érzéketlenséggel vádolta a nagyobb emelés előirányzatát, amire az ellenérv az volt, hogy noha a piaci lakbér ellensúlyozza az üzemeltetés kiadásait, még akkor is költ az önkormányzat a városra visszaszálló lakások felújítására az új bérlő kijelölése előtt. A piaci lakbéremeléssel a négyzetméterenkénti havi bérleti díj 180 forint körül lesz, míg a megyei jogú városok átlaga 316 forint/hó/m². A közgyűlés a társasházakhoz igazodó lakbéremelést szavazta meg.

Támogatások és nem-ek

A Dunaferr SE férfi kézilabda kft. számára két éve nyújtott 50 millió forint visszatérítendő támogatást a város. A sportegyesület több ízben kérte a támogatás vissza nem térítendővé alakítását. Erre nemleges a válasz. Helyette most a közgyűlés az elszámolás határidejeként 2011. július 31-ét jelölte meg.

Elutasította az Arany Üst 1,2 millió forintos támogatási kérelmét a testület. Döntésében szerepet játszott, hogy az úszóversenyt idén NEM Dunaújvárosban rendezik meg. Elutasította továbbá a Dunaújvárosi Atlétikai Club támogatási kérelmét is.

A Fejér Megyei Kézilabda Szövetségnek 300 ezer forint (a kért 800 ezer helyet) támogatást szavazott meg a közgyűlés.

A Dunaújvárosi Főiskola hallgatói önkormányzatának támogatási kérelméről úgy döntött a testület, hogy anyagi támogatást nem nyújt, de térítésmentesen biztosítja az alsó Duna-parton a területet május 12. - 14. között a Diákköztársasági Napok rendezvényeire. Hozzájárul a kordonok, sörpadok és a DVG-nél levő színpad térítésmentes használatához, de a szállításról a szervezőknek kell gondoskodniuk. Kikötés a terület utólagos rendbetétele.

Média Duna Invest Kft. 7,7 millió forint támogatást kap

A Rákóczi Szövetség támogatási kérelméhez (felvidéki fiatalok magyar iskolában való beiratkozási ösztöndíja) 200 ezer forintot juttat a közgyűlés.

A Waldorf alapítvány a bérlő

Elfogadta a testület a Dunaújvárosi Főiskola – Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia 2011. évi szakmai tervét, amely mind a női, mind a férfi kézilabdázók nevelését előirányozza, annak ellenére, hogy jelenleg hullámvölgyben van a városban a férfi kézilabda. Vagy épp ezért még fontosabb a férfi ágon a támogatók megnyerése.

Támogatta a közgyűlés a Waldorf Pedagógiai Alapítvány kérelmét és augusztus 1-től öt évre haszonkölcsönbe adja a Logopédiai Intézet által használt 103 m² alapterületű helyiségcsoportot (az intézet a Móra iskola épületébe költözik). A haszonkölcsön támogatásnak minősül, az adótörvény szerint az esedékes áfát meg kell fizetni. Ezért az alapítványt a rezsi + áfa megfizetése terheli.

Módosította a Központi Sporttelep déli részének (Diego mögötti terület) értékesítésére vonatkozó korábbi határozatát a közgyűlés. A megnevezett helyen az Andromeda Üzleti és Vezetési Tanácsadó Kft. 96 millió forintért egy hektár területrészt kívánt megvásárolni az Aldi üzletlánc részére. Mivel a terület az önkormányzatnak átengedett sportcélú ingatlan, a városnak vállalnia kellett, hogy a Vidám Park területén záros határidőig kialakít műfüves pályákat és elhelyez más sportlétesítményeket. A szándékot továbbra is fenntartja az önkormányzat, ám a határidőre ma nem vállal garanciát. Ezért a korábban tervezett adásvétel és áruházépítés meghiúsul.

Elutasította a közgyűlés a DVG Zrt. -nek lőtér felújításával kapcsolatos kiadások megtérítése iránti igényét, mivel a bérlő (DVG Zrt. Biztonságtechnikai Kft.) azok elvégzését vállalta a szerződés megkötésekor.

Vita az egymilliárdról

Komoly vitát váltott ki az a napirendi pont, amely az Erste Bank Zrt.-vel kötött szerződés módosítását irányozta elő. A tervezett módosítás előzetesen hosszas egyeztetésen ment keresztül és azt irányozta elő, hogy a 8,5 milliárd forintról szóló összeg egymilliárd forintos részét (részben) adósságrendezésre fordíthassa a város felhalmozási célú felhasználás helyett. A vita „vezérszónoka” Pintér Attila volt, aki részletezte a kötvénykibocsátás előtörténetét, megjegyezve, hogy frakciója nem támogatta azt. Kritizálta, hogy például az előző napirendi pontokban is megszavazott a közgyűlés olyan támogatásokat, amelyek szerinte nem voltak indokolhatók a jelen költségvetési helyzetben. Bejelentette végül, hogy a város súlyos likviditási helyzetére tekintettel megszavazzák az előterjesztést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.