Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Február 29. 19:24, szerda | Helyi

Volán vészmenetrend – egyelőre parkoló-pályán

Volán vészmenetrend – egyelőre parkoló-pályán

Az Alba Volán Zrt. dunaújvárosi helyi közlekedésének napi vesztesége 600 ezer forint. Egy leállás miatti káosz elkerülése érdekében vészmenetrendet dolgozott ki a szolgáltató cég.

Az Alba Volán Zrt. helyi autóbusz-közlekedése súlyosan ráfizetéses. Noha szolgáltatási szerződés rögzíti a két partner (szolgáltató cég és önkormányzat) teljesítési kötelmeit, előállhat olyan helyzet, amikor a szerződésben rögzített feltételek teljesíthetetlenné válnak. A helyi tömegközlekedést üzemeltető cég a káosz elkerülése érdekében vészmenetrendet dolgozott ki, amelyhez kérte az önkormányzat állásfoglalását. E javaslatról tárgyalt szerdai (2012. 02. 29.) ülésén a gazdasági és területfejlesztési bizottság.
Erdős Sándor üzemigazgató élőszóban is vázolta a cég, és azon belül a helyi tömegközlekedés helyzetét. Elmondta többek között, hogy a cégnek sok a szállítói tartozása, ugyanakkor korlátozott a hitelfelvételi lehetősége, a szolgáltatásnak magas a finanszírozási igénye. A helyi tömegközlekedés napi semmilyen forrásból nem fedezett költsége 600.000 forint. A helyzet nem új, de egyre súlyosabb. Dunaújvárosnak 2010-ben 77 millió forintot kellett volna megtérítenie, ám ebből 33 millió forintot mindmáig nem utalt át. A tavaly megítélt és az év közepéig folyósítandó önkormányzati támogatás átutalásáról most januárban született közgyűlési döntés.
A cég vezérigazgatója kilátásba helyezte a szolgáltatási szerződés felbontását, aminek az előterjesztésben rögzített jogalapja az, hogy 115 millió forinttal tartozik az önkormányzat.
Erdős Sándor a vészmenetrend jóváhagyását a még nagyobb baj elkerülésével indokolta. A (hozzáférhetően nem publikált) vészmenetrend-tervezetről elmondta, hogy a mai állapothoz képest munkanapokon 25%-os, hétvégén 30%-os járatritkítást tartalmaz. Elsősorban a munkába és iskolába járás szempontjaira voltak figyelemmel, ugyanakkor a délelőtti órákban nélkülözni kell a tömegközlekedést. Kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy még a vészmenetrend esetén sem lesz önfinanszírozó a helyi közlekedés, ugyanis csak a „guruló” költségek csökkenthetők így, az állandó költségek nem, vagy alig.
A bizottsági vita azzal fejeződött be, hogy az erre a célra korábban létrehozott eseti bizottság összehívásával további egyeztetéseket szükséges lefolytatni és levette napirendjéről az előterjesztést.
(csgy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.