Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Kiló-Küzdő Akciócsoport

2013. Szeptember 18. 10:31, szerda

Negyedik találkozó

Negyedik találkozó

A Kiló-Küzdő Akciócsoport negyedik találkozóján dr. Juhász Magdolna belgyógyász volt a vendégünk. A fő téma az elhízás, mint betegség, annak okai és következményei voltak.

A Kiló-Küzdő Akciócsoport negyedik találkozóján dr. Juhász Magdolna belgyógyász volt a vendégünk. A fő téma az elhízás, mint betegség, annak okai és következményei voltak.Természetes a találkozó a már szokásos mérlegeléssel kezdődött. Szépen fogy mindenki, betartva Debreczeniné Szekeres Erzsébet dietetikus házi feladatait, mint például, igyunk minél több vizet, kerüljük a cukrot, a fehér kenyér helyett barna vagy teljes kiőrlésű lisztből készült pékterméket fogyasszunk. És persze, lehetőleg ne együnk csokoládét. Ez utóbbi nem könnyű feladat, hiszen a csokit szinte mindenki szereti. Ám a cél érdekében bizony erősnek kell lennünk! És ezek az alapvető változtatások az egészséges életmód felé bizony elegendőek ahhoz, hogy a fogyás szépen-lassan meginduljon. Voltak olyan tagok is, akiknél némi plusz felszökött, de ezt nem szabad kudarcként elkönyvelni, a testünknek még szoknia kell az újdonságokat.


Dr. Juhász Magdolna elsőként személyes tapasztalatairól beszélt, miként sikerült családi-ismerősi körében a fogyás. Rátértünk az elhízásra, amelyet az orvosi szakkönyvek bizony betegségként írnak le, a latin neve obezitás (a zsírszövet felszaporodásával járó betegség). A WHO az egyik legjelentősebb egészségügyi problémának tartja a statisztikai adatok alapján. Európában meglepő módon a görögök és a törökök állnak a lista élén. Magyarországon a lakosság több mint 60 százaléka érintett az elhízásban.
Az elhízásnak több oka is lehet. Egyik ilyen az úgynevezett energia metabolizmus felbomlása. Egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy több energiát (ételt) viszünk a szervezetünkbe, mint amennyi a sejtek működéséhez szükséges. Ám kiváltó ok lehet öröklött hajlam, endokrinológiai- hormonális probléma, pszichiátriai betegség, vagy korhoz kötött hormonális változás. Ha betegségről beszélünk, akkor bizony szövődményekkel is kel számolni. Az elhízott nők körében gyakori probléma a meddőség. Sokakat érintő probléma a cukorbetegség (amikor is a vérben lévő cukor nem tud raktározódni, a hasnyálmirigy pedig egy idő után már nem tud elég inzulint termelni). A vérben lévő zsírok megfelelő helyre való eljutásában az úgynevezett védőkoleszterin (HDL) segít. Ám ha túl sok van belőle a véráramlatban, akkor kevesebb vér és oxigén fér el, ez pedig érszűkülethez vezethet. A súlyos érszűkületnek pedig drasztikus következményei lehetnek (stroke, infarktus, vagy akár amputáció). De ennyire ne legyünk borúlátóak, hiszen akik eljöttek a klubba, tenni szeretnének az egészségükért. A kedves olvasóknak pedig üzenem, semmit sem késő elkezdeni, lehet tenni ellene megfelelő életmódváltással! Az elhízás szövődményeinek sora ezzel még nem ért véget. A nehezített véráramlásnak talán mondhatni egyenes következménye a magas vérnyomás. Előfordulhat még a kövér embereknél gyakori ízületi probléma, alvási- légzési nehézségek, köszvény vagy akár májfunkció zavar is.


Lehet és kell is tenni ezek elkerülése érdekében! A legfontosabb a helyes táplálkozás ÉS a mozgás! Ez a két momentum minden embernek szól, legyen az kövér, sovány, telt, vagy átlagos testalkatú. Egy olyan új életformát kellene felvennie minden embernek az egészsége érdekében, amelyben hangsúlyt kap a helyes táplálkozás és a mindennapokba valamilyen mozgást beépítenek.
A doktornő néhány hasznos, jó tanácsot is megosztott velünk, amelyekkel elindulhatunk a helyes életmód felé:

  • - Nagyon fontos a célkitűzés
  • - Odafigyelve, lassan étkezzünk
  • - Együnk többször kisebb adagokat
  • - Ne kísértsük magunkat! Ha megkívánjuk a kedvenc ételünket, együnk belőle nyugodtan, de keveset!
  • - Ne főzzük-süssünk túl sósan, édesen!
  • - Figyeljünk oda, hogy mit tartunk az autóban! A legjobb, ha mindig van víz a kocsiban.
  • - Próbáljunk ki új recept-ötleteket!
  • - Érdemes egy csoporthoz kapcsolódni! (A Kiló-Küzdő Akciócsoport ezért is jött létre, mert egy jó társasággal sokkal könnyebb, izgalmasabb.)
  • - Lehetőség szerint vonjuk be a családot is! (Néhány tagunk mosolyogva mesélte, hogy családja nagy érdeklődéssel figyeli az újfajta étkezését. Egyikük salátáját rendre megkóstolják gyermekei.)
  • - Ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz!
  • - Ne keresgéljünk az interneten különféle csodaszereket, csodadiétákat!
  • - Aludjuk ki magunkat!

Az előadás után kérdésekre nyílt lehetőség. Többen egyéni kérdéseket tettek fel a doktornőnek, az Egészségmegőrzési Központ szakembereinek. A találkozó végén ismét csoportbeosztásra került sor; a flabélos, a power plate, valamint a speed-fitness kipróbálásának utolsó köre ezen a héten esedékes. Beszámolókkal később jelentkezünk! Ezen a napon egyébként 5 új tagok köszönthettünk tagjaink sorában! Hajrá csajok!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Október 02. 00:00, szerda | Kiló-Küzdő Akciócsoport

Forradalmi mozgásformákat próbálhattunk ki!

Gőzerővel halad a Kiló-Küzdő Akciócsoport programja. Ahogy múlnak a hetek, úgy potyognak a kilók is! Dicséretet érdemel mindegyikünk, hajrá csajok!

2013. Szeptember 22. 19:32, vasárnap | Kiló-Küzdő Akciócsoport

Fogyókúrás étrend- 5. hét

Debreczeniné Szekeres Erzsébet által közreadott fogyókúrás étrend 5. heti összeállítás.

2013. Szeptember 18. 09:25, szerda | Kiló-Küzdő Akciócsoport

Fogyókúrás étrend- 4. hét

Folytatjuk a diétás étrendet a 4. héttel: