Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 19. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

20 milliós csúcson tetőzik a munkanélküliség jövőre az eurózónában

20 milliós csúcson tetőzik a munkanélküliség jövőre az eurózónában

Húszmilliós csúcson tetőzik az eurózóna munkanélküliségi rátája jövő év végén, a befektetések aránya pedig egészen 2014-ig nem növekedik majd. Mindezek ellenére 2013-ban már kevésbé komorak a valutaunió kilátásai mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a magyar gazdaság is javuló tendenciát mutat 2013-tól – derül ki az Ernst & Young legfrissebb eurózóna előrejelzéséből.

„Az eurózóna gazdasága egy biztonságosabb időszak elé néz, a növekedés azonban lassú és elhúzódó lesz. A trendforduló Magyarországon is érzékelhető, 2013-tól visszafogott, de folyamatos GDP-bővülést mutat az Ernst & Young előrejelzése. A prognózis szerint a következő években fél-egy százalékkal haladhatja meg az eurózóna átlagát a magyar GDP-növekedés” – mondta Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója.

Az Ernst & Young tanulmánya szerint az eurózóna gazdasága 0,2 százalékkal csökken 2013-ban. 2014 és 2016 között azonban már enyhe növekedés várható 1,3 százalékos éves bővüléssel. Ehhez hasonló növekedésre lehet számítani az évtized hátralévő részében is. Az északi és a déli tagállamok közötti határvonal továbbra is megmarad, a mediterrán térségben legkorábban csak 2015-től várható növekedést.

Jelentősen csökkent annak valószínűsége, hogy Görögország kilép a valutaunióból, az országban ennek ellenére nem várható meghatározó növekedés mindaddig, amíg az ezzel kapcsolatos kételyek fennállnak – mutat rá az Eurózóna Előrejelzés.

Az Ernst & Young előrejelzése szerint az eurózónában 2013 végén éri el csúcspontját a munkanélküliség, az állástalanok száma egész évben növekedni fog, csaknem 20 milliónál tetőzve. Az álláskeresők aránya Görögországban lesz a legmagasabb, meghaladva a 28 százalékot.

A jelentés szerint az eurózónában folyamatosan csökkenő inflációra lehet számítani, amely 2015-re elérheti az 1,3 százalékot. Ezzel párhuzamosan az Európai Központi Bank a következő öt évben várhatóan nem változtat a jelenlegi alapkamaton.

A cégek továbbra is várakozó álláspontra helyezkednek a következő időszakban, visszafogva a foglalkoztatás-bővítést, a tőkebefektetéseket, valamint a vállalati felvásárlásokat és fúziókat. Ennek következtében 2013-ban 1,2 százalékkal csökken a befektetések aránya, a 2012-es 3,6 százalékos visszaesést követően. Az üzleti befektetéseket a továbbra is szűk hitelpiaci helyzet is visszafogja a közeljövőben. A bankok egyre szigorúbbá váló hitelezési hajlandósága leginkább a kis- és középvállalkozásokat érinti majd.

A tanulmány rámutat arra, hogy a cégeknek „Európa elveszett évtizedére” kell készülniük, amely során az üzleti és politikai életnek is nehézségekkel kell szembenéznie. A vállalatok nem számíthatnak növekedésre a saját belső piacokra építve, sokkal inkább a kiadáscsökkentésben, a piaci részesedés növelésében és a feltörekvő országokba való befektetések sikerében bízhatnak – derül ki az előrejelzésből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése