Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Október 13. 23:32, hétfő | Helyi

Győztesek és vesztesek

Győztesek és vesztesek

Elégedett a választási eredménnyel Cserna Gábor polgármester, a Fidesz helyi elnöke, ám nem folytatódik minden ugyanúgy, erre tett ígéretet még a választás éjszakáján.

Az elédettsége nem alaptalan, hiszen egy kivételével minden egyéni mandátumot elvittek.

Egyedül Juhász Zoltánnak nem sikerült győzelem, s Tóth Kálmán megőrizhette képviselőségét.

Ebből adódóan bár ezen jelöltnek nem volt egyértelmű esélye a körzetben, mégis hozzá hasonlóan több Fidesz-KDNP delegált képviselő-jelölt győzelme volt bizonytalan, azonban közülük csak Juhász Zoltánnak nem sikerült a mandátumszerzés, így egyértelmű, hogy a kormánypárti oldalon ő a választás vesztese.

A baloldal várakozás alatt szerepelt. Ha már a nagy vesztesekről beszélünk, akkor a legnagyobb meglepetéstKismoni László kikerülése a közgyűlésből okozta. A képviselő bejutására gondolhatott még a jobboldal is, hiszen politikailag kevésbé ismert személyt, Iván Lászlót indította ellene, akire még ráadásul a baloldali média össztüzet is indított. Iván László győzelme tehát a választás egyik nagy meglepetése.

A vesztesek sorát gyarapítja dr. Kálmán András, a volt polgármester, aki megpróbált képviselőként visszatérni a közéletbe, de elég egyértelműen kinyilvánították a Dózsa II. városrész lakói, hogy ezt nem szeretnék. Bizonyos szempontból érthetetlen volt már az indulása is, hiszen a helyi MSZP sokáig első számú politikusa, országgyűlési képviselője, polgármestere évtizdek alatt megszerzett imázsát kockáztatta egy körzeti képviselői bukás esetén, ami most bekövetkezett.

Pintér Attila, az MSZP helyi elnöke sem lehet elégedett, ugyanakkor elégedetlen sem teljesen.

Szerencsére nem sikerült nyernie, ami jelentős megkönnyebbülést jelenthet számára, hiszen annál nagyobb balszerencse nem érhette volna, mint hogy jobboldali közgyűlésnek baloldaliként legyen polgármestere. Ez a veszély elkerülte, de mindenképpen számára az lett volna előnyös, ha a közgyűlésben az ellenzéknek nagyobb lesz a súlya, így az alku-pozíciója is erősödik.

Ezzel szemben a négy évvel ezelőttinél is kisebb lett a mozgástere: Egyetlen egyéni mandátum, a listáról is egy MSZP-s hely, ami az övé, s egy DK-s képviselő Besztercei Zsolt személyében. A választás egyik győztese ebből a szempontból a Fidesz után a DK, illetve Besztercei Zsolt, akiből nem lehetett volna képviselő az MSZP elerőtlenedése nélkül, s nem szerezhette volna meg Selyem József pozícióját, akit az MSZP valójában beáldozott a szövetség oltárán.

Nem sikerült megegyezni a PM-mel és Szabó Zsolttal a baloldalnak az önkormányzati választás előtt. Az összeveszés Szabó Zsoltnak kedvezett, mert sikerült mindenhol képviselő-jelölteket indítania, akik összeszedték neki a szó szoros értelmében töredékszavazataik révén az újbóli képviselőséget.

Csak zárójelben: Akkor járt volna nagyon rosszul, ha véletlenül valamelyik képviselő-jelöltjéből képviselő lesz, mert akkor neki nem lett volna elég maradékszavat a képviselőségéhez, de hát ennek a veszélye elég elenyésző volt.

A fiatal és ambíciózus poltikus nem csupán mandátumhoz tudta így magát juttani, hanem borsot is tört hajdani szövetségesei orra alá, hiszen például az ő különválásuk Kismoni László voksába került. (Ha ugyanis a PM-sek nem indulnak külön, a baloldali szavazatokat megkaphatta volna Kismoni László, s az már elég lett volna a győzelemhez). Így teljesen nyilvánvaló, hogy az Összefogás-PM nézeteltérés Szabó Zsoltnak és a jobboldalnak kedvezett .

A töredékszavazatok összeszedésével próbálkozott meg Orha Zoltán is a szocdemek színeiben, de a jelöltjeire adott 10-20 szavazat nem volt ahhoz elég, hogy őt a képviselői székbe juttassa. A polgármester-jelöltsége meg önmagában nem volt több, mint kalandvágy.

Nem feledkezhetünk el a jobboldalon a Jobbikról sem, amely talán a legkiszámíthatóbban hozta a papírformát. Nem nyertek sehol, nem szorították meg a Fideszt és a baloldalt sem, nem voltak kiemelkedően teljesítő jelöltjeik, de annyi szavazatot hoztak, hogy Pintér Tamás megint képviselő lehessen. Gyakorlatilag előrevetíti, hogy a korábbi poitizálásukat folytatják.

A hogyan tovább...

Nagy valószínűséggel a választási győzelem azt jelenti a Fidesz-KDNP szövetség számára, hogy egyelőre jelentős és domináns változás nem lesz a potizálásukban. Nincs külső kényszerítő ok, amely ezt indokolttá tenné. Cserna Gábor, polgármester kényelmesen, biztonságosan tudja irányítani a várost, s ez a gazdasági élet szereplőivel történő párbeszédnél, s a kormányzattal levő kapcsolatban is kedvező poziciót jelent számára. Jó az együttműködés dr. Galambos Dénes, képviselővel, s dr. Dorkota Lajos is továbbra is részt vesz a város ügyeinek egyengetésében.

Pintér Attila mozgástere elég szűkre szabott lett. Nem csupán a mandátumvesztéseik miatt, hanem azért is, mert bőrükön viselik az országos politika játszmáinak következményét, s neki is szembe kell nézni az MSZP gyengülése mellett a DK erősödésével, ami akár számukra végzetes eredménnyel is végződhet, s visszájára fordul a marxi tanítás, és a kishal nagyon könnyen megeheti a nagyhalat. De ez már nem rajta múlik.

Pintér Tamást semmi nem kényszeríti radikális változásokra. Bár nem biztos, hogy ez számára már középtávon is kedvező. A Jobbik stabil pozíciója állandó támogatottsági bázist jelent. Viszont az egyetlen mandátuma kevés ahhoz, hogy a véleményük pusztán kritikai hangvételnél többet jelenthessen. A második mandátum megszerzése csupán 11 szavazaton múlott, amely alkalmassá teszi a szevrezetet, hogy mégis a választás vesztesei sorába kerüljön, hiszen ebben az esetben történelmet írtak volna. A szavazatok újraszámolásával azt szeretnék elérni, hogy Szabó Zsolt helyett az övék legyen a 4. listás képviselői hely.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.