Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. December 28. 09:08, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

2014-ben "újra felfedezte" keleti határait a NATO

2014-ben

Ebben az évben a NATO - Oroszország agresszív ukrajnai fellépése nyomán - mintegy újra felfedezte keleti határainak fontosságát, és a szeptember első napjaiban tartott walesi csúcstalálkozóján úgy döntött, hogy felveszi a Moszkva által elé dobott kesztyűt, ismét tevékenysége középpontjába állítja a tagországok területi biztonságáról való gondoskodást, és megállítja a védelmi kiadások folyamatos csökkenését.

Anders Fogh Rasmussen, a szövetség szeptember végén leköszönt főtitkára szerint a walesi csúcs a NATO történetének egyik legfontosabb találkozója volt.
Az ukrán válságra adott válaszként a szövetség döntött készenléti szintjének emeléséről, és arról, hogy megerősíti az Oroszországtól tartó keleti tagállamainak védelmét. Ehhez kapcsolódóan úgy határoztak, hogy lengyelországi központtal létrehoznak egy új gyorsreagálású erőt, amelyet bárhol a világon kettő-öt nap alatt be lehet vetni. A 3-5 ezer fős szárazföldi erő műveleteit légi, haditengerészeti és különleges feladatokra kiképzett egységek támogatják majd. Ehhez a NATO a szövetség területének keleti térségeiben hoz létre vezénylési és ellenőrző létesítményeket.
Ugyanakkor a szövetség megerősítette, hogy életben marad a NATO és Oroszország között 1997-ben kötött megállapodás, amely leszögezi, hogy a NATO nem állomásoztat tartósan nagyobb fegyveres erőt saját keleti tagállamaiban - az egykori szovjet tömb országaiban.
Rasmussen szerint a gyorsreagálású erő létrehozásának egyértelmű az üzenete: a NATO mindig mindegyik szövetségesét megvédi. A NATO világosan megüzeni "bármely potenciális agresszornak" azt is, hogy "ha csupán eszébe jutna" akár egyetlen NATO-szövetséges megtámadása, a szövetség egészével kerülne szembe - fogalmazott.
Walesben az európai NATO-tagok megígérték, hogy megállítják katonai költségvetésük évek óta tartó csökkenését, és hogy egy évtizeden belül mindegyikük közelíti a katonai kiadások mértékét a saját hazai össztermék (GDP) 2 százalékához. Jelenleg a 28 tagú szövetségben az Egyesült Államok mellett csupán Nagy-Britannia, Görögország és Észtország tesz eleget ennek a kötelezettségvállalásnak.
A walesi NATO-csúcson az elsődleges feladatok közé emelték a kibernetikai védelem erősítését is. Deklarálták, hogy az ilyen támadások elleni védelem immáron a NATO kollektív védelmi feladatai közé tartozik.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tanácskozás után közölte: jelentősen növelik Magyarország és Közép-Európa katonai biztonságát a NATO-csúcstalálkozó döntései. A résztvevők - mondta a kormányfő - a NATO eddigi elvont biztonsági garanciáit "lefordították a konkrétumok nyelvére".
A jövőbeni NATO-bővítési lehetőségeket illetően a walesi csúcson leszögezték: a szövetség ajtaja továbbra is nyitva áll, minden jelentkező országot egyéni érdemei alapján fognak elbírálni. A NATO-tagságra jelenleg törekvő országok mindegyikének van azonban még tennivalója a felkészülés különböző területein.
A dán Rasmussen helyét október elsején Jens Stoltenberg volt norvég miniszterelnök vette át a NATO első számú civil tisztségviselőjeként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.