Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Február 04. 22:42, csütörtök | Helyi

Adócsökkentéstől az otthonteremtésig

Adócsökkentéstől az otthonteremtésig

Négy fontos témakörben tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor, a Fidesz helyi szervezetének elnöke és dr. Galambos Dénes, a párt országgyűlési képviselője.

Ahogy azt az országgyűlési képviselő elmondta, mivel tavaly nyáron már elkészítették, elfogadták az idei költségvetést, így az őszi parlamenti ülésszakban több olyan intézkedést tudott létrehozni a kormány, amelyek a magyar családok kiadásait, terheit csökkentik, befolyásolják a mindennapi életet.

Az egyik ilyen fő témakör az adócsökkentéseket érinti. A személyi jövedelemadó január elsejétől 15 százalékra csökkent. Az szja-csökkentés mellett huszonhétről öt százalékra csökkent a házi sertéshús áfája. Ettől az évtől kezdve a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezmény tízezerről 12.500 forintra nőtt.
- Már 2012-ben bevezette a kormány az otthonteremtési támogatást, akkor még szerényebb lehetőség állt rendelkezésre. Ám a kormány gazdasági intézkedései, a jelenlegi gazdasági helyzet lehetővé tette a nagyobb mértékű támogatást- hangsúlyozta dr. Galambos Dénes.
A három vagy többgyermekes családok tíz millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek új lakás építéséhez vagy vásárlásához, és további tíz millió forint kedvezményes kamatozású hitelt is igényelhetnek hozzá. A használt lakóingatlanok vásárlására vagy bővítése esetén járó Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) alapösszege tíz százalékkal emelkedett. A kedvezményrendszert azzal is bővítették, hogy eltörölték a támogatható ingatlanokra előírt felső mérethatárt. Az új lakóingatlanok áfája huszonhétről szintén öt százalékra csökkent, valamint öt millió forintnak megfelelő adó-visszatérítést is lehet igényelni.

A bürokrácia csökkentése azt a célt szolgálja, hogy az állampolgárok egyszerűbben, gyorsabban intézhessék ügyeiket.

Többféle illetéket, díjat eltöröltek, így például ingyenes a jogosítvány első alkalommal történő kiállítása, a diákigazolvány, a személyigazolvány és a lakcímkártya kiállítása is. De térítésmentesen lehet elkészíttetni az egyéni vállalkozói igazolványt is.


- A bürokrácia csökkentése az otthonteremtést is könnyebbé teszi, hiszen a háromszáz négyzetméter alatti lakóházak esetében nem lesz szükség építési engedélyeztetésre- mondta az országgyűlési képviselő.


Arról is szólt, hogy az idei esztendőben tovább növekednek a bérek. A januártól a minimálbér bruttó 111 ezer forintra nőtt, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra. Mindezek az inflációt és az szja-csökkentést is figyelembe véve, 5,6 százalékos reálbér-emelkedést jelentenek a minimálbért keresők esetében.

A közszférában is nőnek a fizetések, mindamellett, hogy idén megkezdik az új közszolgálati életpályamodell bevezetését, amely elsőként a járási hivatal dolgozóit érinti. Tavaly harminc százalékkal emelkedtek a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére, amely januártól újabb öt százalékkal emelkedett. A felsőoktatásban dolgozók bére 15 százalékkal növekszik, és folytatják a pedagógusok béremelési programját is.

Januártól 48 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek.

A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a háziorvosok tavaly havi 130 ezer forinttal növelt támogatása idén is megmarad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.