Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2017. Augusztus 31. 11:12, csütörtök | Helyi

Horvát "testvéreink" lettek

Horvát

Testvérvárosi szándéknyilatkozatot írt alá a horvátországi Vukovár képviseletében Marijan Pavliček alpolgármester és Dunaújváros képviseletében Cserna Gábor polgármester.

Városunk polgármestere elmondta, hogy valós, közös értékeken és szándékokon alapuló testvérvárosi kapcsolatokat tart csak támogathatónak. A horvátokkal összeköt bennünket közös történelmünk, Vukovár pedig mint Duna-parti város, hasonló adottságokkal rendelkezik, mint a mi városunk. Mindemellett megtiszteltetés az is, hogy a délszláv háború „hős” városa elfogad bennünket. Ráadásul csupán csak 220 km távolságra vagyunk egymástól.

Marijan Pavliček alpolgármester a látogatás kapcsán elismeréssel szólt városunkról, az egyetemünket amerikai színvonalúnak ítélte, és lehetőséget lát a vukovári főiskolával történő együttműködésére is, akárcsak a kézilabda akadémiával történő kapcsolat kiépítésére. A Dunaújvárosi Kamarán keresztül keresik majd a kapcsolatot a kis- és középvállalkozásokkal, s egyre szorosabbá szeretnék tenni a kapcsolatot oktatási és kulturális területen is, hiszen Vukovár legnagyobb nemzetisége a magyar, s igen aktív szerepet játszik Vukovár közéletben a Magyar Ház.

A megállapodást tettek követik. Már szeptemberben az Intercisa Múzeum dolgozói látogatnak el szakmai tapasztalatcserére Vukovárra, s őket követik a Szilágyi iskola diákjai is, egy testvériskolai látogatásra.

---

Vukovárt 1991. augusztus 26-án fogták körbe a szerb csapatok, a horvát védők november 18-áig védték hősiesen a várost. A harcokban a 45 000 lakosú városban csaknem minden elpusztult. A Duna-parton hatalmas kereszt hirdeti a védők emlékét. A három hónapos ostrom alatt a kórház alagsorában, hihetetlen körülmények között folyt a sérültek gyógyítása. Később ide menekültek az egészséges emberek is, lévén a város legnagyobb pincerendszere. A város elfoglalása után a szerbek a kórház alagsorában élő embereket evakuálás címén buszokra szállították, majd a pár kilométerre lévő Ovčara faluba vitték, ahol hosszas kínzások után mindannyiukat lelőtték és közös tömegsírba dobták. Ennek emlékeit a kórház alagsorában berendezett múzeum, illetve Ovčara határában lévő emlékhely őrzi.
A város ma Horvátország legnagyobb dunai kikötője, fejlett mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, textil és élelmiszeriparral rendelkezik. Megközelítőleg 30.000 lakosából 500 az, aki magyarnak vallja magát.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 12:08, szerda | Helyi

»Őt dicsérte koldus, árva, emlékezzünk jóságára!«

2023. November 21. 09:14, kedd | Helyi

Női vízilabda Eb - Huszonhárom fős kerettel kezdi a felkészülést a válogatott

Huszonhárom játékost hívtak meg a januári Európa-bajnokságra, valamint a februári világbajnokságra készülő bő keretükbe Mihók Attila és Cseh Sándor, a női vízilabda-válogatott társkapitányai.

2023. December 07. 13:46, csütörtök | Bulvár

Halottnak próbálta nyilváníttatni magát egy férfi, hogy megússza a börtönt

Elfogtak egy szabolcsi férfit, aki saját maga halottnak nyilvánításával próbálta megúszni börtönbüntetését.

2023. December 07. 13:44, csütörtök | Kék hírek

Katalizátorokból kinyert nemesfémekkel illegálisan kereskedő cégre csapott le a rendőrség

Katalizátorokból kinyert nemesfémekkel illegálisan kereskedő cég kerepesi telephelyére csapott le a rendőrség és a társhatóságok