Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 12. 21:18, kedd | Helyi

Mérleg félidőben

Mérleg félidőben

Cserna Gábor, polgármester, most csütörtökön félévértékelőt tart. Ebből a alkalomból kérdezte meg lapunk, az Info Dunaújváros.
- Polgármester úr, szeptember 14-én „félév értékelőt” tart. Miért érezte ezt szükségesnek?


- Olyan fontos állomásokhoz érkeztünk, hogy érdemes egy kicsit vissza és persze előre is tekintenünk. Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan ütemben fejlődik a város, hogy lehetőségem van már félévi értékelést is tartani. Ahogy az év elején elmondtam, polgári életminőséget javító komoly beruházások kezdődtek el az idén Dunaújvárosban. Jelentős eredményeink vannak, s lesznek is, így nem aggódom, hogy nem lesz miről beszélnem majd az év végi értékelés során.


- Akkor kezdjük…
- Csak a legfontosabbakat emelném most ki. Örömmel mondhatom, hogy a város szégyenfoltjának tartott Zöld SZTK-ban hamarosan elkezdődnek a munkálatok. Az épületet a kormányhivatal veszi birtokba. Oda költözik a járási hivatal is, így egy helyben, egy időben sokféle ügyet tudnak intézni Dunaújváros polgárai.


Ugyancsak örömteli, hogy szeptember 1-jén a város tulajdonába került az évek óta lelakatolt élményfürdő. Következő lépésként el kell készíteni a felújítási terveket mind az élményfürdőre, mind az uszodára, még szeptemberben. Ezeket továbbítjuk a minisztérium felé, majd több lépcsős tárgyalás eredményeként születhet meg a kormányhatározat. Ha minden a tervek szerint halad, 2018 áprilisában megnyitja kapuját az élményfürdő. Ezt követi a Fabó Éva Sportuszoda felújítása. A Modern Városok Programban e célra biztosított 4,5 milliárd forintból (ez az élményfürdő vételárát is tartalmazza) jöhet létre egy sport- és fürdőkomplexum. Tehát nem csupán rendbe tesszük a leromlott állapotú fürdőt, hanem a Fabó Éva Sportuszoda teljes korszerűsítésével együtt hajtjuk végre a fejlesztést, majd a két objektumot összenyitjuk.


Teljesen megújult a nyáron a Makk Marci bölcsőde, a Napsugár és az Aprók Háza óvoda, intézményenként durván 300 millió forint uniós támogatásból. E mellett felújításokat végeztünk a Napraforgó és a Liszt Ferenc kerti bölcsőde, valamint a Százszorszép, a Csillagvirág és az Aranyalma óvodákban is.
Új, szabadtéri játszóeszközöket is telepítettünk a város több pontján.


Gondoskodtunk arról, hogy jobb körülmények közé kerüljenek azok a családok, akik egy időre a Családok Átmeneti Otthonát kénytelenek igénybe venni.
Dunaújvárosban gyermek nem éhezhet, ezért a korábbi évekhez hasonlóan változatlanul nagy hangsúlyt fektettünk a gyermekétkeztetésre. Bővült a szünidei ingyenes étkeztetés azáltal, hogy a szünidő minden napjára biztosítottuk a rászorulók számára az ellátást. Óriási öröm, hogy a bölcsődei gondoskodást növekvő számban igénylik a szülők kisgyermekeik elhelyezésére. Önkormányzatunk továbbra is támogatja az általános és középiskolát kezdők beiskolázását. Tavaly tízezer, idén tizenöt ezer forinttal könnyítjük az első, illetve a kilencedik évfolyamon tanuló dunaújvárosi diákok családjának pénztárcáját.

Fontosnak tartom, hogy erre a tanévre végre megszűnt a Dunaferr középiskola Aranyvölgyi úti épületében a tornaterem beázása. Az épületszárny teljes felújítása megközelíti a 100 millió forintot. Visszakap a város is egy sokféle rendezvény megtartására alkalmas teret, nem is szólva a különböző edzésekről a testnevelés órákon felül. Már folyamatban van a Hild és Rudas középiskolák nyílászáró cseréje, és ugyancsak pályázati forrásból napelemek kerültek a Rudas, a Hild, a Lorántffy és Dunaferr iskolákra. Ezzel jelentősen csökken az intézmények energiafelhasználása. Köszönet a Hankooknak, hiszen az ő támogatásukkal jött létre a Rudas udvarán egy új edzőpark.

Ha már a sportnál tartok, városunk két jelentős sportlétesítményének beruházása is jól halad. Ez a stadionfejlesztésnél a labdarúgó sportlétesítmény fejlesztésének II. üteme, melyre mindösszesen 900 millió Ft áll rendelkezésre. Ebből az összegből épülhet meg az MLSZ előírásainak figyelembevételével a létesítményhez tartozó főépület, ahol a csapatok öltözői, vizesblokkok, büfék, tv-s közvetítő állomások, edzői irodák, orvosi szoba, valamint a szükséges parkolók és kerítések építése történhet meg. A kiviteli tervek elkészültek, szeptemberben kezdődik a közbeszerzési eljárás. A sportcsarnok korszerűsítése is napirendben van, most az előkészítő munka folyik, a részleteket egyeztetjük a fejlesztési minisztériummal. Terveink szerint a támogatási szerződést már az idén aláírjuk.

Hosszú előkészítő munka és egyeztetés után augusztus 29-én aláírtuk a szándéknyilatkozatot arról a beruházásról, amely a Dunaújvárosi Szennyvíz Agglomeráció Csatornázása és a Csatornahálózat Fejlesztése nevet viseli. A projekt célja Kulcs község területén csatornahálózat kiépítésével a belterületen keletkező szennyvizek elvezetése a dunaújvárosi telepre, a rácalmási szennyvíztisztító telep kiváltása, a Rácalmáson keletkező szennyvíz megfelelő kezelése. Dunaújváros számára azért is kiemelten fontos a beruházás, hiszen az északi városrész terjeszkedése miatt folyamatosan nő az új belterületi ingatlanok száma, így indokolt a csatornahálózat bővítése. A tervezett összköltség 425,4 M Ft, a város önrésze ebből 54,6 M Ft.


Dunaújváros és környéke munkaerőpiaci és foglalkoztatási helyzetén hivatott javítani a Fejér Megyei Kormányhivatallal közösen benyújtott és támogatásban részesült DUNA-MUNKA-TOP projekt. 620 millió forint támogatás áll rendelkezésre ahhoz, hogy segítsük a kis- és középvállalkozásokat, nagyvállalatokat, álláskeresőket. 2020 december 31-ig 655 álláskereső bevonását céloztuk meg.

Szeretnék beszélni egy olyan programról is, amely nekem nemcsak polgármesterként, hanem történelemtanárként is fontos. Magyarország Kormánya célul tűzte ki a térségi szintű turisztikai fejlesztések támogatását. Ezen belül a 2014-2020 közötti időszak egyik célkitűzése a világörökségi helyszínek fejlesztése. Az Önkormányzat a limes világörökség fejlesztéséhez kapcsolódva a római cserépégető kemence bemutatására, egy látogatóközpont kialakítására és a kőtár rekonstrukciójára kapott lehetőséget. A terület előkészítése már elkezdődött a nyáron, és a feltárások nyomán újabb értékes leletekkel gazdagodott városunk.
Elkezdődött a Zöld város kialakítása elnevezésű projektünk megvalósítása is. A 900 millió forint összegű támogatás a Vasmű úti zöldsáv, a kórház mögötti lépcsősor, valamint a Dózsa Mozi Centrum épületének és környezetének megújítását teszi lehetővé.


Amiről idáig beszéltem, a legjelentősebb beruházások a város fejlesztéséért. Ezek mellett számos fejlesztéssel találkozhattak, találkozhatnak városunk lakói, így az útfelújításokkal, most az Aranyvölgyi és a Dózsa György úton. De nyomon követhetjük a parkok szépítését, járdák felújítását, ivóvízvezeték korszerűsítését. Ezek a mindennapi életünket teszi szebbé, jobbá, kényelmesebbé. Fontos, hogy önkormányzatunk egyre több sikeres, akár több ezer főt vonzó rendezvényt támogat. Városvezetőként az a dolgom, hogy a beruházásokkal, a programkínálattal Dunaújvárost ne csak lakható településnek, hanem élhető, igazi otthonunk tekintsük. Én büszke vagyok a városunkra!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.