Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. November 24. 22:46, vasárnap | Helyi
Forrás: portfolio.hu

Portfolio az elbocsátások előtt álló Dunaferről

Portfolio az elbocsátások előtt álló Dunaferről

Érdekes adatokra bukkant a tömeges elbocsátásra készülő Dunaferrnél
Portfolio.

Azzal a megállapítással kezdi a szerző, hogy "látszólag, a fő számok alapján minden rendben a Dunaferr-nél: az árbevétel soha nem látott magasságokba ért, üzemi szinten már a második év amikor nyereséget termel, és az adózott eredménye is pozitív – ezt lehet kiolvasni a dunaújvárosi vasmű napokban megjelent legfrissebb, 2018-as éves beszámolójából. A sorok között azonban már ebben a dokumentumban is lehet találni érdekes dolgokat.

Ez lehet a jó munkaerő megtartásának egyik kulcsa – érdemes lépnie a cégeknek (

EZZEL A TÁRSASÁG ÖSSZESÍTETT ÁRBEVÉTELE IS ÚJ REKORDOT DÖNTÖTT: 15,6%-KAL 368 MILLIÁRD FORINT FÖLÉ EMELKEDETT.

...

Az adózás előtti eredmény viszont romlott a cégnél 2017-hez képest, ugyanis a pénzügyi műveletek eredménye soron a 2017-es 15,2 milliárd forint után -7,3 milliárd forint szerepelt.

Érdemes azt is kiemelni, hogy a társaság így 10,7 milliárd forintos adózott eredményt ért el tavaly, a 2017-es 18,2 milliárd forint után. Hamarosan bemutatjuk, miért is olyan fontos ez a szám a tavalyi beszámolóból.


A tavalyi évben tovább zsugorodott a cég által foglalkoztatottak száma, így már sorozatban a 10. éve tart a létszámcsökkenés (fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a csökkenés egy jelentős része a kiszervezett munkavállalók miatt történt meg). Azt viszont érdemes kiemelni, hogy tavaly csupán 1% volt a foglalkoztatottak számának csökkenése. Fontos azt is megjegyezni, hogy ezzel a létszámával a vasmű Dunaújváros és a térség legnagyobb foglalkoztatója is egyben.

De!

A fent bemutatott kedvező adatokat több, a tavalyi beszámolóból kiolvasható folyamat árnyalja:

A beruházások tekintetében éppen ebben a „csúcsévben” volt visszafogottabb a vállalat, ami egyrészt jelezheti, hogy a társaság már 2018-ban készült a rosszabb időkre, másrészt azt a kedvezőtlen üzenetet is ki lehet olvasni ebből, hogy a konjunktúra csúcsát és az így képződő plusz tartalékot nem éppen a fejlesztésre használta fel. ...
A beszámoló további érdekessége (amire az EY könyvvizsgáló hívta fel a figyelmet véleményében), hogy a társaság nem képzett céltartalékot 2.225.407 tonna CO2 kibocsátásból eredő jövőbeli kötelezettségre a 2018-as év során. A független könyvvizsgálói jelentésben az áll, hogy "a Csoportnak céltartalékot kell képeznie minden a tárgyidőszaki CO2-kibocsátásából eredő rendezetlen vagy céltartalékkal nem fedezett jövőbeli kvóta visszaadási kötelezettségre". "Ennek megfelelően véleményünk szerint a Csoportnak 17.623 millió értékben céltartalékot kellett volna elszámolnia a 2018. december 31-i fordulónapra elkészített összevont (konszolidált) éves beszámolóban a tárgyévi CO2 kibocsátásból eredő visszaadási kötelezettségre" - írja az EY jelentésében.
Ha ez megtörtént volna, akkor a konszolidált éves adózott eredmény ennyivel csökkent volna, vagyis

A TÁRSASÁG NEM TUDOTT VOLNA NYERESÉGET FELMUTATNI, HANEM VALÓJÁBAN VESZTESÉGES LENNE.

Hogyan tovább?
...

„Figyelembe véve, hogy az acélfelhasználó ágazatok tevékenységének bővülése a 2019-2020 közötti időszakban mérséklődni fog, várható, hogy a tényleges acélfelhasználás növekedése továbbra is veszíteni fog lendületéből” – vetíti előre a társaság.

A rosszabb időszak pedig időközben be is következett. Evgeny Tankhilevich cégvezető október végén írt, dolgozóknak küldött leveléből tudjuk, hogy közel fél éve komoly gazdasági és pénzügyi veszteségek állnak fent a cégnél, mert a 2008-as válság óta egyetlen évben sem volt ilyen súlyos az iparági helyzet, mint most. Erre a kedvezőtlen környezetre pedig válaszol a cégvezetés: 350 fős elbocsátást tervez, mivel

a helyzet komoly és súlyos, a tét pedig a vállalat jövője.

A bejelentést követően természetesen nem maradt el a szokásos kormányzati reakció sem. Ahogyan az elmúlt években ilyenkor rendszeresen, újra előkerült a Dunaferr állami visszavásárlásának ötlete. Szijjártó Péter külügyminisztert az Országgyűlés gazdasági bizottsága hallgatta meg néhány nappal ezelőtt, ahol azt mondta többek között, hogy tárgyalások folynak az orosz féllel arról, hogy a magyar állam tulajdont szerezzen az ISD Dunaferr Zrt.-ben.

Itt érdemes felidézni, hogy az elmúlt néhány évben a kormány többször is hiába próbálkozott vételi szándékával. Az ukrán ipari csoport (ahová a Dunaferr is tartozik) szempontjából stratégiai fontosságú a magyar gyár, hiszen így tud biztonsággal bent lenni az uniós piacon (ahonnan az exportértékesítésének a 96,5%-a származik), és az sem véletlen, hogy 8 év veszteségét finanszírozta a tulajdonos (-185 milliárd forint adózott eredmény szintjén, papíron), hiszen a csoporton belüli elszámolásokkal ezt kompenzálni tudta. Emellett pedig az orosz tulajdonos (a hírek szerint továbbra is a Vnyesekonombank) érdeke lehet a közeljövőben a Dunaferr megtartása, hiszen a társaság is pályázik a Paks II. projekt beszállítói címére.

Teljes cikk:https://www.portfolio.hu/uzlet/20191124/erdekes-adatokra-bukkantunk-a-tomeges-elbocsatasra-keszulo-dunaferrnel-408061

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.