Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2011. November 04. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

23 ezren éltek eddig a végtörlesztéssel, a bankok 33 milliárd forintot buktak

23 ezren éltek eddig a végtörlesztéssel, a bankok 33 milliárd forintot buktak

A deviza alapú hitelek végtörlesztésének lehetőségével szeptember 29. és október 23. között összesen, ténylegesen az aktuális árfolyamon több mint 23 ezer ügyfél élt.

Ez összesen 133 milliárd forint hitelállományt érintett, a bankrendszer számára pedig 33,4 milliárd forint veszteséget okozott - mondta Szász Károly , a PSZÁF elnöke a bankszövetség és a PSZÁF vezetőivel tartott egyeztetést követően.

Szász Károly ismertette, hogy a PSZÁF adatai alapján a három hét alatt ezen felül 43.067-en igényelték a végtörlesztést, az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forint hitelre. Hozzátette, hogy ez összesen 71 milliárd forint további veszteséget okoz a bankrendszernek.

Matolcsy György Nemzetgazdasági miniszter szerint az egész világon a növekedés lassulását láthatjuk, és növekedési fordulatra van szükségünk. Az NGM vezére elmondta, 60 milliárd forinttal feltőkésítik a Magyar Fejlesztési Bankot. A kormány tőkeáttétellel 600 milliárd forint új hitel kihelyezését várja.

Matolcsy György és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: a Bankszövetség hat kereskedelmi bank vezetőjéből munkacsoportot hozott létre, amely két héten belül dönt arról, hogyan oldhatnák meg a frankhitelesek gondjait. A Bankszövetség által tegnap felállított bizottság tagjai a CIB, az Erste, az FHB, a K&H és a Raiffeisen bankok vezérigazgatói, valamint Gyuris Dániel , az OTP vezérigazgató helyettese.

A miniszter ígéretet tett arra, hogy a két hét alatt a kormány nem hoz újabb egyoldalú intézkedéseket a bankrendszerrel kapcsolatban. A kabinet a korábban elfogadott új Otthonteremtési Programtól 0,2-0,4 százalékkal magasabb GDP-növekedést vár. Matolcsy kilátásba helyezte, hogy amennyivel a hitelintézetek növelik bizonyos célokhoz kötődő hiteleik állományát, ennek arányában csökkenthetik a rájuk eső bankadó mértékét - minderről a Világgazdaság számolt be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: