Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Augusztus 12. 22:16, vasárnap | Helyi

400 dunaújvárosi a Carnegie Hallban?

400 dunaújvárosi a Carnegie Hallban?

Olyan – Magyarország történetében eleddig elő nem fordult – lehetőség előtt állnak városunk, Dunaújváros felnőtt és középiskolás kórusai, konkrétan 135 énekelni szerető ember, amit a kórusok mindenképpen szeretnének megvalósí

Horváth Péterrel az előzményekről beszélgetünk:


- 2011 nyarán a Global Sing for Peace mozgalom – melynek fő kezdeményezői Karl Jenkins walesi, és Renée Clause amerikai zeneszerzők – felhívással fordult a világ kórusaihoz, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak emlékére, a merénylet 10. évfordulóján az énekkarok tartsanak emlékhangversenyt.

Ennek a kezdeményezésnek eleget téve 2011. szeptember 11-én városunk összes kórusa (a gyermekkarok kivételével) csodálatos koncerten adózott az áldozatok emlékének. A koncerttel kapcsolatos összes anyagot – fotókat, zenei hanganyagot, videót – megküldtük a Global Sing for Peace vezetőségének, mivel ez kifejezett kérésük volt. Ennek kapcsán 2011. október 27-én meghívás érkezett az Egyesült Államokból, melyben felkértek bennünket – az összes résztvevővel együtt –, hogy 2013. január 21-én New Yorkban, a Carnegie Hallban, összesen 400 énekes részvételével adjuk elő Karl Jenkins : The Armed Man – Mass for Peace, azaz A fegyveres ember – Mise a békéért című közel 70 perces alkotását. Ilyen lehetőséget magyar énekkarok még soha sem kaptak.

Úgy véljük, hogy ez a felkérés messze túlmutat Dunaújváros határain, jóllehet lenyűgözőnek tartjuk azt is, hogy egyetlen város összes felnőtt és középiskolai kórusa együtt léphet fel a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb koncerttermében. Ezzel együtt mi itt egész Magyarországot fogjuk képviselni! Miután mindig is az volt a célunk, hogy hazánk hírnevét öregbítsük a kultúra területén – ezt mindegyik kórus önállóan is elmondhatja magáról, hiszen több évre, évtizedre visszanyúló tevékenységeink során ezen a téren mindannyian példásan helyt álltunk –, a Carnegie Hall-beli fellépésünk Magyarország reputációjának növelésére az egyik legjobb lehetőség.

Éppen ezért nem csupán a Carnegie Hallban fognak fellépni, hanem két nappal korábban utazva önálló koncerteket adnak majd a new yorki (és egyáltalán a kint élő) magyar közösség számára több helyszínen is, beleértve a New Yorki Magyar Kulturális Központot is.

Majdnem minden tökéletes, azonban a legnagyobb gond a pénzzel van, ugyanis a 135 fő plusz a 8 kísérő kiutaztatása viszont komoly költséget jelent. Ennek körülbelül 15 százalékát mi magunk fedezzük, a többit pályázatokból, külön támogatásokból, és természetesen szponzori támogatásból tudják és kívánják előteremteni. Kaptak támogató levelet a Magyar Országgyűlés korelnökétől, dr. Dorkota Lajos országgyűlési képviselő is ígéretet tett, hogy a fellépésekhez felkutat forrásokat.

De az egész város összefogására szükség van, éppen ezért kérnek ezért mindenkit, hogy a támogassák, hogy dunaújvárosiak énekelhessenek a Carnegie Hallban! Akár ezer forint is sokat jelent számukra, hiszen sok kicsi sokra megy.
Számlaszámuk: Dunaújvárosi Vegyeskar Közhasznú Egyesület OTP Dunaújváros 11736037-20588492

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.