Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. November 03. 09:45, vasárnap | Helyi

45 éves a könyvtár - Boldog szülinapot!

45 éves a könyvtár - Boldog szülinapot!

1974. november 4-én ünnepélyesen felavatták a Munkásművelődési Központ és Könyvtár épületét és másnap volt az első kölcsönzési nap itt, az Apáczai Csere János út 9-es szám alatti új könyvtárban!

Az első napon közel ezer látogatót fogadtunk, a 393 olvasó több mint ezer kötet könyvet kölcsönzött. Országos jelentőségű esemény színhelye volt 1974. november 4-én városunk: ezen a napon került sor a Munkás Művelődési Központ klubszárnyának és könyvtárának ünnepélyes megnyitására, ahol Méhes Lajos, a Szakszervezetek Országos Tanácsának tagja, a Vasas Szakszervezet főtitkára mondott ünnepi beszédet. Azután az átadási ünnepség vendégei - Takács Imre, Simó Tibor, Kondor Istvánné, Sudár Iván, Sárosi József, Sugár György, Sófalvi István, Borovszky Ambrus - megtekintették a munkásotthont, a modern könyvtárat, az ízlésesen berendezett előadótermeket, a technikával gazdagon ellátott szakköri helyiségeket és a hangulatos klubokat.

Könyvtár: olvasóterem, zeneszoba, játékszoba, "könyvbank", könyvligetek
"Egyik ámulatból a másikba estünk. Színes bútorok, modern formák, korszerű berendezés mindenütt. Mind a felnőttkönyvtárban, mind a gyerekkönyvtárban a polcrendszer jónéhány, egymástól csak könyvek "falával" elválasztott csendes olvasózugot rejt, afféle könyvligeteket. A könyvtárosok a könyvtár valamennyi helyiségét sok munkával, szakszerűen és jó ízléssel rendezték be."

2137 négyzetméter alapterületével tágas helyet biztosít 50000 kötet könyvet magába foglaló szabadpolcos felnőtt kölcsönzőtér, 5000 kötetes olvasóterem, 20 és 50 férőhelyes folyóiratolvasó, helytörténeti kutatószoba mikrofilm-leolvasó készülékkel, zeneszoba gondosan összeválogatott 600 darab hanglemez és magnetofonszalag gyűjteménnyel. A földszinten gyermekrészleg 10000 kötetnyi könyvével, sok 100 ifjúsági folyóiratával, az ország egyik legnagyobb gyerekkönyvtára. Játékszoba, gyermekklub zenehallgatással, rádióhallgatással, diavetítéssel, mikroszkóppal, és episzkóppal várja a kicsiket és nagyokat. A felnőtt- és gyerekkönyvtár, a hivatali helyiségek füzére fogja közre a békéscsabai gördülő állványokkal felszerelt tömörraktárat. A könyvtár trezorja, a látogatók előtt láthatalan modern tároló, egy "könyvbank", amely 60000 kötet elhelyezését teszi lehetővé és könnyen mozgathatóvá.

1984-ben a tízéves évforduló évében egyre több könyv, több olvasó: 55 ezer felnőtt és 37 ezer gyermek kereste fel a Munkásművelődési Központ könyvtárát. Az olvasók 276 ezer kötet könyv és 4 ezer hanglemez közül választhattak. Az 1980-as évek végén már hanglemezeket is lehetett kölcsönözni.

A könyvtárbarát Balogh Gyula Bogumil, mint feltaláló 1986-ban elhatározta, hogy most már érdemben is tesz a könyvtárért. Megkezdődött az adománysorozata. Az első a könyvkötészet volt, amelyet több mint négyszázezer forintból hozott létre. Majd következett egy villanyírógép, majd 1989-ben egy fénymásológép, és a következő években sem feledkezett meg rólunk.


1994. november elejétől - 3 éves előkészítő munka után - bevezettük a számítógépes kölcsönzési rendszert. Innentől kezdve egy olvasó hat könyvet vihetett ki négy hétre és lehetőség volt a két hetes hosszabbításra is. Az új rendszer lehetővé tette a naprakész, pontosabb regisztrációt, a gyorsabb munkavégzést. Különböző támogatásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően 1999-ben három új számítógéppel bővült a könyvtári számítógéppark, amelyből már az olvasóknak is "jutott". December végén pedig a nyilvánosság számára beindult az internetezési lehetőség, amely - azóta már tudjuk - megváltoztatta a könyvtári világot is.


1996-ban a Munkásművelődési Központ és Könyvtár szervezetileg szétvált és a könyvtár József Attila Könyvtár néven önálló intézményként folytatatta munkáját. Az általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár fenntartását a város önkormányzata vállalta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.