Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. December 11. 21:52, szerda | Helyi

742 millió forint kiegészítő támogatást kapott a város

742 millió forint kiegészítő támogatást kapott a város

Sajtótájékoztatón számolt be Cserna Gábor polgármester és dr. Galambos Dénes kormánymegbízott az újabb kormányzati segítségről.

Az előzményeket Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere ismertette. A közgyűlés még a szeptemberi ülésen döntött arról, hogy pályázatot nyújt be a kormány úgynevezett ÖNHIKI- kiírására, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok támogatására. Olyan kiegészítő forrást lehetett igényelni a települési önkormányzatoknak, amelyet a mindennapi működésükre fordíthatnak. Abban a kategóriában pályázott a város, amelynél a hátrányos helyzet két adóév közötti jelentős iparűzési adóalap csökkenéséből adódott. Ennek oka, hogy csökkent a foglalkoztatók tervezett iparűzési adója. Dunaújváros a pályázatnak köszönhetően 742 millió forint kiegészítő támogatásban részesült.

A polgármester elmondta, szigorú elszámolás kíséri az összeg felhasználását, amelyet a Nemzetgazdasági és a Belügyminisztérium, valamint a Magyar Államkincstár megyei igazgatósága ellenőriz. A támogatást három hónap alatt, jövő év februárjáig kell felhasználnia az önkormányzatnak. Többek között közüzemi szolgáltatókkal kapcsolatos kiadásokra, intézmények működtetésére, bérkifizetések tartalékolására fordítják az összeget. „A kormányzati elképzelés, amelynek része nemcsak a mostani kiegészítő támogatás, hanem az adósságátvállalás folyamata, azt eredményezheti, hogy Dunaújváros önkormányzata kiegyensúlyozott, stabil költségvetési rendelettel kezdheti a jövő évet”- összegezte Cserna Gábor.

A megyei kormánymegbízott, dr. Galambos Dénes ismertette a Dunaújvárosi Járáshoz tartozó települések sikeres pályázatait. Így például, Perkáta 40, Iváncsa 18,57, Nagykarácsony 3,3, Daruszentmiklós 1, Kulcs 4,7 millió forint kiegészítő támogatást kapott a kormánytól. A kormánymegbízott szerint jól használták ki a települések a lehetőséget. A Dunaújvárosi Járás egyébként a megye második legnagyobb járása, mintegy 94 ezer lakossal, 4 város és 12 község tartozik hozzá. A kormánymegbízott beszámolt egy másik támogatásról is: egy november 19-i kormányrendelet értelmében, 144 millió forintot kapott a Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet. Ezzel a lejárt határidejű szállítói tartozását tudja rendezni az egészségügyi intézmény. Dr. Galambos Dénes hangsúlyozta, ezzel még nincs vége, hiszen továbbra is szükséges a kórház finanszírozásának segítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.