Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2011. December 12. 13:24, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

98 milliárd forintot kértek a magyar bankok a végtörlesztéshez

98 milliárd forintot kértek a magyar bankok a végtörlesztéshez

A Magyar Nemzeti Bank novemberi euróeladási tenderen összesen 320 millió eurónyi (98 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, és ebből a hónap végéig, a végtörlesztésekkel összefüggésben 291 millió eurót fizettek ki.

Az MNB statisztikai mérlege szerint novemberben a bankrendszer forint likviditása kismértékben nőtt, ami a kéthetes MNB-kötvények teljes állományának növekedésében tükröződik. Eszközoldalon a külföldi követelések növekedtek, míg forrásoldalon a központi kormányzat betétei és a hitelintézetek egynapos betétei jelentősen csökkentek.

Novemberben a bankrendszer forintlikviditása kismértékben nőtt az előző hónaphoz képest. Ez elsősorban a kéthetes MNB-kötvény teljes átlagállományának nagyobb mértékű növekedéséből látható, amellyel az egynapos betétek átlagállományának kisebb mértékű csökkenése áll szemben. A külföldiek MNB-kötvényállománya nagyobb, míg a belföldi szereplők tulajdonában lévő kisebb mértékben nőtt az előző hónaphoz képest. A forintlikviditás növekedésének hátterében legnagyobb részben a központi kormányzat betétállomány-csökkenésének likviditásbővítő hatása és a jegybanki három hónapos swapállomány csökkenése áll, amelyeket a forgalomban lévő készpénz felfutása részben ellensúlyozott.

A készpénzállomány karácsony előtti nagyobb mértékű emelkedése megszokottnak tekinthető. A végtörlesztéshez kapcsolódó swapok havi átlagos állománya 253 milliárd forint volt. Október 28-án 1 milliárd euro értékű deviza államkötvény járt le, amely a külföldi követelések és a központi kormányzat betéteinek novemberi átlagállományának jelentősebb csökkenését idézte elő. Ennek hatását a külföldi követelések esetében a forint árfolyamának gyengülése az átértékelődésen keresztül teljes egészében ellensúlyozta, így a külföldi követelések állománya és ezzel párhuzamosan az egyéb források állománya az átlag és hó végi mérlegben is növekedett. November 29-én 2 milliárd euróval csökkentette a devizatartalékot az EU Bizottságtól 2008-ban felvett hitel lejáró hányadának törlesztése. Ennek hatása elsősorban a külföldi követelések hóvégi állományváltozását befolyásolta.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege nőtt, amely kisebb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 5,6 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 461 milliárd forintos kötelezettséghez képest. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során a kamatfolyosó alsó felében tartózkodott, bár a hó közepén majdnem elérte a sáv közepét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 27. 16:08, csütörtök | Belföld

Az idén 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az elemzők

A tavalyinál mérsékeltebb, ám uniós összehasonlításban így is erős, 3,5 százalékos gazdasági növekedés várható az idén Magyarországon a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. szerint.

2020. Február 27. 14:06, csütörtök | Belföld

Minden idők legnagyobb főnyereménye vár az ötöslottó játékosokra

Minden eddigi rekordot megdöntött, 5,252 milliárd forint az ötöslottó várható főnyereménye, amely szinte a teljes felnőtt lakosság kedvét meghozta a lottózáshoz – közölte a Szerencsejáték Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 27. 11:00, csütörtök | Belföld

Nem kell áruhiányra számítani a koronavírus miatt

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás

2020. Február 27. 09:57, csütörtök | Belföld

Újabb termékeknél talált problémák miatt bírságolt a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén, minőségi és jelölési problémák miatt 20 esetben indítottak hatósági eljárást