Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. Október 22. 10:24, szombat | Helyi

A 3,7 millió koldus országa lettünk

A 3,7 millió koldus országa lettünk

Dr. Balogh András az MSZP elnökhelyettese volt a dunaújvárosi MSZP szervezet vendége a Fészek klubban 2011. október 20-án.

Pintér Attila (a helyi szervezet elnöke) rövid köszöntőjét követően Balogh András elsőként az ország helyzetét értékelte.
Jelenleg rossz irányba halad az ország, nagyon súlyos gondjaink vannak. Ellenzéki párt tagjaként tudom jól, hogy a jelenleg kormányon levők a vesztükbe rohannak. Olyan tömeg-elégedetlenséggel és elutasítással fognak találkozni, ami a bebetonozást célzó lépések ellenére tarthatatlan helyzethez vezethet. A fűtetlen iskolákat példaként említve felidézte a II. világháború utáni időszakot, amikor minden iskolásgyereknek egy-egy darab fát kellett magával vinnie. A mi fiataljaink el sem hitték, hogy megtörtént ilyen.
Ma az ország lakosságának 35-40%-a él a létminimumon, vagy a léminimum alatt. Túlzás nélkül a 3,7 millió koldus országáról beszélhetünk. Ez szörnyű, mondta. Azt tanultuk hajdan, hogy a Horthy korszakban voltunk a 3 millió koldus országa.
Az MSZP dolgaira térve azzal kezdte: a változtatáshoz szükséges elő a szocialistáknál van. A politizálás nem mozgalmi cél, az egész társadalomnak akarunk programot csinálni. Nem a pártot akarjuk felemelni, hanem az emberek sokaságát.
Elismerjük, hogy sok rossz lépést is tettünk a kormányon voltunk – említette – de hozzáfűzte, hogy azóta súlyosbodott a helyzet, ami nem rendjén való. A hatalomváltás óta nem épült autópálya és soha ilyen kevés lakás sem épült. A szegénység kezelése kriminális. Utcára került emberek sokaságával kell szembesülnünk. Nem az a megoldás, hogy rendőrök szorítják ki őket. Mi baloldaliak arra szövetkeztünk, hogy tisztességes életmódhoz juttassuk az ország lakosságát. Meg kell védenünk az emberek alanyi jogon való egészségügyi ellátását. Meg kell védenünk az iskolákat, Joga van minden magyar állampolgárnak nem kegyelemkenyéren élni.
Ütőképes, erős pártra van szükség.
Itt rátért a párton belüli viszályra, amelyről többek között a következőket mondta: Elfogadhatatlannak tartom, hogy egy ennyire nehéz helyzetben, amikor világos programra van szükség, és arra, hogy megvédjük a baloldali értékeket, ekkor egyesek, unatkozó milliomosok és mások a párt egységét akarják szétverni. Elfogadhatatlan! (Ezzel Gyurcsányék szervezkedésére utalt). Azzal szórakoztatja párttagjainkat és ellenfeleinknek, hogy nap mint nap ügyet produkálnak, amire „ráugrik” a média.
Különbséget tett a párt demokratikus értékei és a belső háborúskodás között. Hangsúlyozta, hogy a szocialista pártnak nyílt, demokratikus pártnak kell lennie, ahol helye van a vitáknak. Erről szólt a mai nap. (Itt megjegyezte, hogy aznap kora délután egyeztettek Gyurcsány Ferenccel és aznap este még folytatják a párbeszédet). Majd így folytatta: Mi nem akarunk belső háborút. A valódi célok a fontosak. Nem lehet politikai játszótér a párt belső élete. Tudomásul vesszük az elválást. Ha a jelenlegi kormány leváltását akarják, lehetséges az együttműködés. A lényeg: Ne erre fecsérelődjön ez az energiáink tekintélyes része.
Mi új szocialista pártra gondolunk, amely ősszintén vállalja az emberek szociális biztonsága megteremtésének programját, őszintén és fenntartás nélkül demokrata és utáljuk azokat a trükköket, amelyek segítségével az emberek elbátortalanodnak, amely miatt a mi fiaink, unokáink nagyon sokszor nem húznak a szocialistákhoz,nagyon sokszor félnek. Az emberek – sajnos – ismét félnek. Tapasztalni.
Szólt a korrupcióról is. Egyik fontos teendő eltávolítani saját sorainkból a korrupt figurákat. Ezek nem elvtársaink, nem a mi barátaink. Élősködtek a párton és visszaéltek azok jóindulatával és támogatásával, akik bíztak bennük.

Balogh András egy kérdésre válaszolva a következőket mondta még:
A kollektív vezetésben hiszek. Vitatkozhatunk de vállaljuk a magunk szociáldemokrata értékeit. Vállaljuk a saját örökségünket. Egy példa: Volt ilyen vita: Kádár, vagy Nagy Imre. A válaszom: mindketten. Nagy Imre elkötelezett baloldali emberként vállalta a hazafias értékeket, nagy tévedésekkel és valószínűleg nem értette meg a realitásokat, de Nagy Imre a mienk. A forradalom idején munkástanácsok alakultak, a baloldal jobbat akart. Nem privatizálni akartak, hanem munkás-beleszólást a folyamatokba. Nagy Imrével együtt szocialista demokráciát akartak. Tragikus, hogy a szocializmus időszakában vált áldozattá. De Kádár János is a mienk. Szörnyű bűnöket követett el, de utána sok éven át békét hozott ennek az országnak. Visszatekintve a történelembe Kossuth Lajossal példálózott, aki kiengesztelhetetlenül gyűlölte Ferenc Józsefet, majd később Deák Ferenc kiegyezett vele. Vannak ilyen szituációk. Mi baloldaliak mind Nagy Imrét, mind Kádár Jánost olyan személyeknek tartjuk, akiket nem mindenben kell követni, de mindenképp olyan gondolkodásmódot képviseltek, ami előre vitt. Válasz arra, hogyan kell nekünk összeegyeztetni különböző baloldali értékeket.
A gondolatmenetet folytatva a Luzer (vesztes kisember) fogalmára tért át, hangsúlyozva, hogy a baloldal a lúzerek pártján áll, szemben azokkal, akik azt hirdetik, hogy annyit ér az egyes ember, amennyije van. A baloldal célja a társadalom egészének, benne a lúzereknek is a felemelése.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.