Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 03. 10:15, vasárnap | Helyi
Forrás: zsaru online

A baracsi kalapácsos gyilkosság eddig ismeretlen részletei

A baracsi kalapácsos gyilkosság eddig ismeretlen részletei

A zsaru online közzétette a baracsi gyilkosság eddig ismeretlen részleteit, s az elkövető vallomását:

„Ne haragudj, Szandra!” – így búcsúzott az életét megmentő nevelt lányától a kezét körfűrésszel levágni próbáló baracsi férfi. Az öngyilkosságot megkísérlő Sz. Gyula (49) megbánta élettársa és nevelt fia brutális megölését.

Napok óta nem tudta elérni telefonon az édesanyját, ezért ment október 14-én délelőtt szülőjének baracsi házához a kétgyermekes V. Alexandra. A 27 éves nő a fürdőszobaablakon mászott be a bezárt épületbe, majd rátalált a halálra váró nevelőapjára. Sz. Gyula véresen, pléddel letakart fejjel, félájultan üldögélt a konyhában. A gáztűzhely csöve lógott ki a szájából. Nevelt lánya azonnal mentőt hívott, elzárta a gázt, és kiszellőztette az épületet. Hiába kereste azonban édesanyját, B. Tündét (†47) és féltestvérét, H. Ádámot (†21), Sz. Gyula csak azt mondogatta, ne haragudjon rá.

A vallomás

A férfi a mentőknek gyónta meg brutális tettét. Elmondta, azért akart meghalni, mert megölte szeretteit, a holttesteket elrejtette a mélykúti erdőben. Azért ott, mert azon a környéken nőtt fel, jól ismerte a területet. A mentők értesítették a rendőrséget. A dunaújvárosi zsaruk terepkutatást végeztek. Kiderült, a gáztól kókadt férfi nem hazudott. Megtalálták az egyik erdősáv fái között az ágyneműbe csavart halott fiatalembert és édesanyját. Biztosították a helyszínt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság forró nyomos csoportjának érkezéséig, majd a helyszíni- és halottszemlével egy időben a nyomozók adatgyűjtést végeztek az áldozatok baracsi házánál. A családi drámától megdöbbent ismerősök egybehangzóan állították, hogy anyagi problémák vezethettek a tragédiához. Ezzel indokolta tettét Sz. Gyula is a kórházban.

A faipari vállalkozó és ápolónőként dolgozó élettársa 12 éve osztották meg egymással mindennapjaik örömeit és nehézségeit. A férfi még azelőtt, hogy gázt szívott, körfűrésszel akarta levágni a kezét, hogy elvérezzen, ezért szorult kórházi kezelésre. A műtét előtt a kihallgatását végző rendőröknek részletesen beszámolt a két nappal korábbi véres eseményekről.

– A férfi nyugodt volt, de láthatóan lelkiismeret-furdalás gyötörte – emlékezett a részletekre Tajti András százados, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának fővizsgálója. – Többször könnybe lábadt a szeme, miközben állította, hogy élettársával „mindig a pénzről szóltak” a veszekedések. Így volt ez október 12-én reggel is, amikor a vita hevében „elborult az agya”.

A férfi a hálószobában az ágy mellől felkapott gumikalapáccsal a gyanú szerint több ütéssel próbálta meg lecsendesíteni perlekedő párját. Az agresszió azonban még jobban felkorbácsolta a vérző fejű nő indulatait, és tíz körömmel esett neki a jól megtermett Sz. Gyulának. Összekarmolta a férfit, szerencsétlenségére gyengébbnek bizonyult a mázsás testsúlyú családfőnél. Sz. Gyula két kézzel megfojtotta az ágyra lökött B. Tündét, majd egyenesen a szerszámkamrába ment. A sufniból elővett egy jókora fémkalapácsot, és H. Ádám ágya mellé lépett. A fiatalember fel sem ébredt, álmában érte a halál. Sz. Gyula ezután viszszatette a kalapácsokat a helyükre.

Bódulatban

– Nem tudta megindokolni, hogy miért végzett a fiatalemberrel is, akit állítólag sajátjaként szeretett – mondta el a százados.

A kórházban őrizetbe vett férfi a gyilkosság utáni kétnapos kálváriájáról is beszámolt a zsaruknak. Végigitta az ominózus szombatot, közben elautózott vásárolni a halott élettársa kocsijával Dunaújvárosba. A zavart férfi útközben rádöbbent, hogy hibát követ el az ittas vezetéssel, így taxival hazament. Azon gondolkodott, hogyan szabaduljon meg a holttestektől. Végül a saját kocsijának csomagterébe rakta be a halottakat, ásót tett melléjük, de képtelen volt elföldelni őket a mélykúti erdős rengetegben. A következő napja ismét poharazgatással telt, majd október 14-e reggelén megkísérelt önpusztítását megakadályozta váratlanul érkező nevelt lánya.

Nincs remény

Nehéz feladat volt a rendőrök számára a tragikus hír közlése a kezdetben mit sem sejtő, fiatal nővel. V. Alexandra az öccse ágyában talált vérszennyeződés és a fürdőszoba mosdókagylójában ázó véres törülközők ellenére egy darabig még bízott abban, hogy élve viszontlátja édesanyját és fivérét. Az összetört családanya a részvétet nyilvánító forró nyomos parancsnoktól tudta meg a megmásíthatatlan tényt, hogy kettős gyilkosság történt a baracsi házban.
K. B. I.


*****
A kórházból a rendőrségi fogdára került, több emberen elkövetett emberölés bűntettével gyanúsított férfi a helyszíni kihallgatása során bekötött kézzel megmutatta, mit hogyan csinált a borzalmas két és fél napban. – Az otthonába visszatérve még inkább tudatosult Sz. Gyulában tettének súlya – mondta Tajti András. A rendőrtiszt nem tagadta, megrázták a történtek.

(Zsaru 2013/43. szám, 4-5. oldal)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.