Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Június 30. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A bioüzemagyag lehet a kitörés hazánk számára

A bioüzemagyag lehet a kitörés hazánk számára

Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja szerint a bioenergia és a bioüzemanyag-termelés jelentős gazdasági és környezeti előnyökkel járhat Magyarország és az egész Európai Unió számára, miközben csö


'Ehhez azonban egyszerre kell biztosítanunk a bioüzemanyag-termelés versenyképességét és környezeti fenntarthatóságát. Ösztönöznünk kell a tudományos kutatást, hogy a bioüzemanyag-gyártásban fokozatosan át tudjunk térni a jelenlegi, élelmezési célra is használható alapanyagokról az energianövényekre' - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja a bioüzemanyagok jövőjével foglalkozó szakmai-tudományos konferencián, Brüsszelben. A konferenciát a ScienceBusiness elnevezésű, tudományos kutatásokkal foglalkozó médiavállalkozás szervezte.

'Az energetikai célú növénytermesztés új megélhetőségi lehetőségeket és munkahelyeket teremthet a magyar vidék számára. Az uniós költségvetés és a Közös Agrárpolitika küszöbön álló felülvizsgálata egyedülálló lehetőséget ad az Európai Unió számára, hogy a bioenergia-termelés ösztönzésén keresztül a vidéki térségeket is bekapcsolja a zöld gazdasági forradalomba. Magyarország kiemelkedő lehetőségekkel rendelkezik a bioenergetikai alapanyagok termelése terén. Ezért a magyar kormánynak otthon és az európai fórumokon is határozottan fel kellene lépnie a bioenergia támogatása érdekében' - fogalmazott a magyar szocialisták brüsszeli delegációvezetője.

Tabajdi Csaba előadásában kifejtette, hogy az első generációs bioüzemanyagokról, amelyek alapanyagként élelmezési célra is használható terményeket alkalmaznak, fokozatosan át kell térnünk a második generációs bioüzemanyagokra. Ezeknél a technológiáknál bármilyen mezőgazdasági és erdészeti melléktermék, vagy külön erre a célra termesztett energianövény felhasználható. A modern energianövények előnye, hogy gyengébb minőségű talajon, kevesebb tápanyag és vízfelhasználás mellett is jól fejlődnek.

'A második generációs bioüzemanyagok előállításához használt alapanyagok már nem támasztanak versenyt az élelmiszertermelésnek. Ezek a bioüzemanyagok ezért nem növelik az élelmiszerek világpiaci árát' - hangsúlyozta a magyar képviselő.

'Az Európai Uniónak kiszámítható szabályozási környezetet kell teremtenie, a tudományos kutatást pedig közösségi pénzügyi forrásokkal kell ösztönöznie. A Közös Agrárpolitika felülvizsgálata lehetőséget ad, hogy az energetikai célú növénytermesztést az uniós agrárpolitika keretében is ösztönözzük. Az EU 2013 utáni hosszú távú költségvetésében pedig növelni kell a kutatás-fejlesztésre fordítandó forrásokat' - mondta Tabajdi Csaba.

A magyar képviselő a konferencia kapcsán kiemelte, a megújuló energiaforrások közül Magyarországon a bioenergiában rejlik a legnagyobb lehetőség. Ezért sajnálatos, hogy a kormány által a közelmúltban előterjesztett vidékstratégia kizárja az energetikai célú növénytermesztés ösztönzését. 'Magyarországon több százezer hektár kihasználatlan mezőgazdasági terület van. Ezek egy jó része élelmiszertermelésre nem igazán alkalmas, de energianövények termesztésére kiváló. Az ilyen irányú fejlesztéseket a magyar kormánynak is támogatnia kellene. A vidékstratégiában megfogalmazott állásponttal a kormány a XXI. század egyik legnagyobb kitörési lehetőségétől fosztja meg a magyar vidéket' - tette hozzá a szocialista európai parlamenti képviselő.

OrientPress Hírügynökség
 

Címkék: üzemanyag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt