Városlista
2020. január 18, szombat - Piroska

Hírek

2020. Január 07. 19:28, kedd | PR

A csarnok bérlés buktatói, mire figyeljünk oda?

A csarnok bérlés buktatói, mire figyeljünk oda?

Telephely választásnál és raktárbérletnél egy fokkal egyszerűbb kérdésnek tűnik a csarnok bérlés, de számos olyan pont van, ahol a költségek el tudnak szaladni. Számba vettük a legfontosabbakat.

Ahány ingatlan, annyiféle módon történik az üzemeltetési díj kalkulációja. A költségek volumene és összetétele ipari ingatlanonként változik, ezért alapos és körültekintő mérlegelést igényelhet a kiadó csarnokok megfelelő kiválasztása.

Alapkérdés a lokáció, valamint, hogy a bérelni kívánt ingatlan jellege megfelel-e az ott folytatandó tevékenységnek. Szerencsére az ipari parkok, raktárbázisok és logisztikai központok általában többféle, telephelynek is megfelelő ingatlant kínálnak. Ugyanakkor a csarnokok speciális jellege miatt vannak további tényezők, amiket figyelembe kell venni.

Belmagasság

Csarnokok esetében az egyik kulcsfontosságú kérdés, hogy mérlegelni kell a tárolandó áru maximális tárolási magasságát, ami nem feltétlen indokolja egy nagy belmagasságú kiadó raktár igénybevételét. Lehet, hogy egy alacsonyabb belmagasságú raktár is megfelel a célra. Ugyanez vonatkozik a rakodóhely méretének kiválasztására, ahol szintén felesleges négyzetméterek bérlésével nyomhatjuk meg a bérleti díjat.

Energiafelhasználás

Egy elavult ingatlan bérlése még alacsonyabb bérleti díj mellett is költségesebb lehet a nap végén, mint egy modern raktárbázis igénybevétele az energiafelhasználás mértéke miatt. Ez különösen igaz az olyan nagy energiafelhasználással operáló létesítményeknél, mint például a gyártósorok vagy hűtőházak. Érdemes hát a bérelni kívánt ingatlanok energiatanúsítványát összehasonlítva meghozni a döntést.Meghibásodások
Az üzemeltetési díjak általában magukban foglalják a rendeltetésszerű használatból, illetve az ingatlan állagának általános amortizációjából fakadó javítások költségének díját, ám sok helyen, elsősorban a régi, rosszabb állapotban lévő bérlemények esetében igen körültekintően előre kell tisztázni, hogy ez pontosan mit is takar.

Biztosítási díj

A bérelt ingatlanoknál az üzemeltetési költség csak igen ritkán tartalmazza a biztosítási díjat, és ha tartalmazza is, az korlátozódik az ingatlanban bekövetkezett káreseményekre. Az ott végzett tevékenységhez köthetően, például gépekben vagy nyersanyagokban keletkezett károkra külön biztosítást kell kötni, ami a tevékenységtől függően igen költséges is lehet, ám nem elkerülhető.

Egyéb költségek

A csarnok bérléssel kapcsolatban felmerülhetnek további költségek, mint például kötelezően fizetendő irodabérlet, a telephely őrzésének és takarításának költségei. Ezekkel kapcsolatban szintén érdemes előre tájékozódni és pontos részletezést kérni, mert előfordulhat olyan helyzet is, hogy fizetünk egy igénybe nem vett szolgáltatásért. Ez minden esetben alku alapját tudja képezni. Ha nem, akkor érdemes olyan ingatlant keresni, ahol olyan tételek díjazása nem lett beépítve a bérleti és üzemeltetési díjba, amire nincs szükségünk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 07. 19:35, kedd | PR

Itt szökik a meleg a lakásból!

Tudod, miért az ablakpárkányon szeretnek melegedni a cicák és nem az ajtó előtt? Mert ott nincs huzat! Az ablakok szigetelésére jellemzően figyelmet fordítunk, de az ajtókat már hajlamosak vagyunk kihagyni a számításból.

2020. Január 07. 19:31, kedd | PR

Lakásfelújítás - tippek profiktól

Amikor ősztől tavaszig több időt töltünk otthon, négy fal között, szembetűnőbbek lesznek az esetleges hiányosságok.

2020. Január 07. 19:24, kedd | PR

Árnyékolással is védekezhetünk a globális klímakatasztrófa ellen

Miközben a globális felmelegedést már csak azok merik megkérdőjelezni, akiknek érdekében áll, mi szétolvadunk a nappaliban, ha beengedjük a napfényt az ablakon.

2019. December 20. 14:28, péntek | PR

Közkívánatra: 2020-ban tovább dübörög az Open Road Fest

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön.