Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2012. Augusztus 08. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A D-vitamin hiány növeli a halálozás kockázatát

A D-vitamin hiány növeli a halálozás kockázatát

A D-vitamin hiányban szenvedő időskori felnőttek magasabb halálozási kockázatnak vannak kitéve, különösen, ha még gyengék is - írja a HealthDay. A kutatást az Oregon Állami Egyetem szakemberei végezték, akik több mint 4300 amerikai, 60 évnél idősebb felnőtt adatait elemezték.

A tanulmány ideje alatt 30 százalékkal nagyobb volt a halálozási aránya azoknak, akik D-vitamin hiányban szenvedtek, mint a társaiknak. Akik gyengék voltak, azoknak kétszeres volt a halálozási kockázatuk, azoknál, akiknél a D-vitamin hiány és a gyengeség párosult, pedig háromszorosára emelkedett a rizikófaktor - állapították meg a szakemberek.

A tanulmány szerint ezért fontos felmérni a szervezet D-vitamin szintjét, különösen azoknál az idősebb korúaknál, akik törékenyek. Mivel a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok és az izmok működésében, ezért érthető, hogy annak hiánya gyengeséget okoz, különösen az idősebb korúak esetében.

Bár a tanulmány kapcsolatot talált a D-vitamin hiánya és a magasabb halálozási kockázat között, ez nem bizonyul ok-okozati összefüggésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 25. 15:32, vasárnap | Életmód

Koponyák alapján alkottak látványos 3D-modelleket a kutyák agyáról magyar kutatók

Digitalizált koponyák alapján rekonstruálták az ELTE és a Kaposvári Egyetem kutatói 24 kutyafajta és 4 vadon élő farkasféle agyát - tájékoztatta az ELTE az MTI-t.

2020. Október 25. 07:00, vasárnap | Életmód

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

A gyógyszerpiac első igazán hatékony izomgörcsoldója lehet az MPH-220 nevű hatóanyag-jelölt - mondta a gyógyszer-fejlesztést végző, Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetője szombaton az M1 csatornán.

2020. Október 22. 17:08, csütörtök | Életmód

A klímakutatók a legtöbbet repülő tudósok

A klímakutatók, elsősorban a professzorok jóval többet repülnek, mint a többi tudós, de hajlamosabbak is arra, hogy lépéseket tegyenek repülőútjaik csökkentésére vagy ellentételezésére -derült ki egy globális elemzésből.

2020. Október 21. 16:09, szerda | Életmód

Az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás mérséklésére

Kormányzati célkitűzés, hogy növeljük Magyarország fával borított területét, mert az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás negatív következményeivel szemben