Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. December 25. 21:42, szerda | Helyi

A december 23-i kőzgyűlés folytatása

A december 23-i kőzgyűlés folytatása

A Pintér Tamás polgármester által december 23.-ra összehívott rendkívüli közgyűlés aggodalomra leginkább okot adó négy napirendi pontjának és döntésének ismertetését adtuk elsőként közre.

Ezóttaé a rendkívüli közgyűlés további témáit, döntéseit ismertetjük – rüviden.

A Modern Városok Programjához kapcsolódóan ...

A Modern Városok Program keretében előirányzott “víziközmű-hálózat
fejlesztésére” vonatkozó projekt keretében a Vasmű u.41. Irodaház Kft-vel kötött szertógést felbontotta a közgyűlés, mert a projekt megvalósitása saját forrásból történik a város jövő évi költségvetéséből bruttó 6,1 millió forint ősszegben-

A Szalki-sziget rekreációs fejlesztésem valamint a „vidámparki terület fejlesztése projekt ek elhúzódása miatt a várost terhelő projektmenedzseri feladatok jövő évi finanszírozására (kerekítve) 16,5 millió forintot szavazott meg a testület.

Jó hír! A Modern Városok Program keretében megvalósuló „Szálloda és rendezvényközpont létesítése az AQUANTIS Wellness és Gyógyászati Központ mellett” című pályázathoz megérkezett az 1 milliárd 903,8 millió forint és a már korábban befizetett 80 millió 534 millió forint előleg visszaigényelhető, amit jóváhagyott a közgyűlés.

A Kubinyi Ágoston Program keretében az emberi erőforrások minisztere – a belügyminiszterrel és a pénzügyminiszterrel egyetértésben – pályázatot hirdetett a múzeumok szakmai támogatása tárgyában Magyarország 2019. évi központi költségvetési törvény szerint a muzeális intézmények szakmai támogatására. Dunaújváros önkormányzata pályázott a 30 millió forint értékű támogatásra és befizette az előírt 10% önrészt, Dr. Kásler Miklós miniszter döntése alapján Dunaújváros önkormányzata nem részesült támogatásban. Ezért a pályázati önrész, a 3 millió forint visszaigényléséről döntött a közgyűlés.

Lakossági kéréseknek megfelelve

Több lakossági kérelem érkezett be, amelyek a településkép védelméről szóló rendelet módosítását kérték. A rendeletmódosítás szakmai anyagának elkészítéséhez tervező megbízása szükséges. A közgyűlése megszavazta és támogatja azt a célt, hogy a város településképe védelméről szóló rendelet módosuljon.


Suszter Tamás r. alezredes kapitányságvezető azzal a kéréssel fordult a polgármesteréhez, hogy önkormányzatunk a konstruktív és partneri együttműködés jegyében – a pénzügyi lehetőségekhez mérten –, a 2020. évben is támogassa a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságot. A kért összeg 20 millió forint, A közgyűlés 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásról döntött.

Magasabb béren kívüli juttatás közalkalmazottaknak

A közgyűlés az önkormányzat fenntartásában lévő intézményekben
foglalkoztatottak béren kívüli juttatásét a korábbi évek öt-ötezer forintjával szemben 2020 évre vonatkozóan nettó 8 ezer forintra emelte, ami 694 főt érint. Ez összesen 88 millió 353 ezer forint plusz költségvetési kiadás,

Foglalkozott a közgyűlés néhány intézmény épületének részbeni felújításával. A megnevezett feladatok: a Polgármesteri Hivatal C szárny villámvédelem javítása, a Rendőrkapitányság szerverteremben klímaberendezés felújítása, a Sport utcai gőzvezeték felújítása, valamint a Dunaújvárosi Óvoda javítási munkái. A DVG Zrt. által megküldött költségvetések alapján az említett feladatokat elvégezteti
Közgyűlése úgy határoz, hogy az intézmények felújítási munkáit bruttó 4.836.308, Ft összegért a DVG Zrt.-vel elkészítteti az önkormányzat.

Dunaújváros közgyűlése úgy határoz, hogy támogatja az Elektromos vagy plug-in hybrid gépjárművek beszerzése” tárgyú Támogató
Okirat alapján 1 db elektromos személygépjármű és 1 db elektromos tehergépjármű beszerzésétét. A megfelelő támogatási soron bruttó 28.000.000,- Ft összeg rendelkezésre áll.

Klímavédelemről Dunaújvárosban

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata elismeri, hogy a klímavédelem századunk egyik legfontosabb feladatává vált, amely alól egyetlen ország, település vagy lakos sem jelent kivételt. A klímaváltozás sem a nagyobb, sem pedig a kisebb településeket nem kíméli. Dunaújváros különösen ki van téve a klímaváltozásnak, a levegőt hosszú évtizedek óta terhelő ipari háttér, valamint a megnövekedett közúti közlekedési hatások miatt.
A városi iparvállalatok 2017-ben 1691 tonna kén-dioxidot, 21.632 tonna szénmonoxidot, 2103 tonna nitrogén oxid gázokat, 1.183.162 tonna szén-dioxidot, 369 tonna szilárd port és 87 tonna egyéb légszennyező anyagot bocsátottak ki Dunaújváros területén.
A szándéknyilatkozatban Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata vállalja a helyi klímastratégia megalkotását, és az abban foglalt feladatok jövőbeni elvégzését. E szerint az önkormányzat a jövőben: minden városfejlesztési intézkedése során figyelmet fordít a környezet
védelmére
feladatának tekinti a városnak és lakosságának, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásának elősegítését:
-előnyben részesíti az energiatakarékos, energiahatékony, hulladékszegény,
környezetkímélő, klímabarát megoldásokat, és a környezettudatosság
növelését
-folyamatos párbeszédre törekszik a lakossággal, intézményekkel,
hatóságokkal és a vállalatokkal az éghajlatváltozás káros hatásainak
enyhítése céljából
-kiemelt figyelmet szentel a város zöldfelületeinek növelésének, lehetőség
szerint minél több fa és zöld növényzet telepítésével.
A klímastratégia elkészítéséhez, és a lakossági szemléletformáláshoz szükséges források előteremtésére pályázatot nyújtott be.

Elmaradó ötezer forinos támogatások

Sajnos negatív döntést is kellett hoznia a közgyűlésnek, éspedig az idős dunaújvárosiak húsvéti, és idősek napi 5-5 ezer forintos támogatásáról. Eddig minden esztebdüben kb. 12 ezer jogosult kapta meg a támogatást. A várható költség alkalmanként 80 millió forint, mely a támogatási összeget, illetve az ehhez kapcsolódó járulékos költségeket (pl. a támogatás kiutalásának költsége, polgármesteri köszöntő levél kiküldése stb.) tartalmazza. Jelenleg folynak a költségvetés összeállításának munkálatai, ezért felelős döntést a 2020. évi költségvetés összeállítása után lehet fenti tárgyban hozni. Most azt a döntést szavazta meg a testület, hogy a 35/2015. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 22. §-ában meghatározott feltételekkel egyszeri 5.000 forint támogatást nem biztosít.

Személycsere a helyi értéktár bizottság élén

Dunaújváros közgyűlése 2016.-ban hozta létre a dunaújvárosi települési értéktár bizottságot (TÉB), és fogadta el működési szabályzatát.
A települési értéktárba felvettek listája: -
1. Somogyi József Martinász c. szobra (kulturális örökség)
2. Duna-parti védmű, szoborpark és sétányok ipari és műszaki megoldások,
(kulturális örökséf, természeti környezet kategóriák)
3. Dózsa Mozi és Dózsa György tér épített környezet (kulturális örökség)
4. Szocreál építészeti tanösvény épített környezet (kulturális örökség)
5. Kortárs Művészeti Intézet gyűjteménye (kulturális örökség)
A lista folyamatosan bővülhet, a TÉB időnként felhívást tesz közzé új javaslatok bekérésére.
A TÉB létrehozásától a bizottság elnöke Friedrichné Pethő Ilona önkormányzati főtanácsadó volt. A közgyűlés Friedrichné Pethő Ilona megbízását visszavonta, egyidejűleg a bizottság elnöki feladatainak ellátásával Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármestert bízta meg.

Fogyatékosságügyi Bizottság Dunaújvárosban

A fogyatékos emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, illetve a társadalom szemléletmódjának alakítása érdekében az Országgyűlés megalkotta a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvényt.

Dunaújváros önkormányzata azért, hogy az esélyegyenlőség elve a gyakorlatban is érvényesüljön, kezdeményezte a Fogyatékosságügyi Tanács létrehozását, Ebbe egy,egy fő delegálásával a következő stervezetek vesznek részt: Dunaújváros önkormányzata. Mindannyian mások vagyunk Egyesület, Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete, Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete, Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesülete, Jószolgálati Otthon Közalapítvány, Bölcsődék képviselete, Óvodák képviseletében, Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI, Általános Iskolák képviselete, Középiskolák képviselete, Egyetem, Egészségügy képviselete, Foglalkoztatási osztály képviselete, Szociális terület.

Dunaújváros közgyűlése támogatja a fogyatékos emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, a fogyatékos személyek helyzetének javítását és támogatja Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosságügyi Tanácsának megalakulását. A közgyűlés a Fogyatékosságügyi Tanácsba Szántó Péter képviselőt delegálja.

Döntés ingatlanhasználatokról

Döntött a közgyűlés önkormányzati ingatlanok, és helyiségek használatáról, illetve bérbeadásáról. Így a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület térítésmentesen használhatja a Lajos király körút 10. földszinti 93 m2 nagyságú helyiséget; a Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány a Derkovits utca 6 szám alatti. 119 m2 nagyságú helyiséget.
A Duna Dog Center Alapítvány 1970 óta használja kutyaiskola céljára az erdei tornapálya melletti kiserdő 2200 m2-es részét. Megkeresték az önkormányzatot a terület további ingyenes használata végett, amit a közgyűlés a terület rendszeres karbantartása fejében jóváhagyólag megszavazott.
Az önkormányzat távközlési állomás céljára bérbe adja a Telenor Magyarország Zrt. részére a víztorony megfelelő területrészét 2020-ban 3 millió 519 erez forint bérleti díjért.

Nem lesz építkezés a Dózsa mozi előtt

Érdekes és nem várt fordulat zárul fel a 23. napirendi pont indokolása és döntése nyomán. A Corner Reade Kft. vezetője hosszan egyeztetett, amíg kialakult az egyezség a Dózsa mozi előtt a térszint alatti bővítéshez, ami a tér felbontásával, és felszínen az eredeti állapot visszaállításával járt volna. A feltételes mód azért vált valósággá, mert a cég ügyvezetője 2019. november 30.-ával felmondta a térszint alatti konyhabővítés érdekében bérbevett 100 m2 területrészt. A felmondás oka: a tervezett beruházást 5 éven belül nem tervezi. A felmondást a közgyűlés elfogadta,

Sportügyek - támogatások

Önkormányzatunk a Nemzeti Szabadidős-Egészség Programban két „C” típusú sportparkot és egy futókört nyert, ebből egy sportpark 2017-ben telepítésre került a Felső Duna-parton. A BMSK Zrt-vel mint megvalósítóval kötött Együttműködési Megállapodás szerint az önkormányzat 12 607 ezer Ft önerő biztosítását vállalta a sportpark köré építeni kívánt futókör megvalósításához (50 %), amely várhatóan 2020-ban készül el..

A közgyűlése megszavazta, hogy a Nemzeti Szabadidős –Egészség Sportpark Program keretein belül központi költségvetési forrásból a BMSK értesítése alapján nyert 400 méteres futókör fele költségéhez biztosítja az50 % önerőt.

Kovács Zsófia, a Dunaferr SE sportolója idén október 5-év olimpiai kvótát szerzett torna sportágban, ezért jutalomban részesülhet, A megszavazott havi juttatása idén október 1. és 2020 szeptember 30 között havi bruttó 150 ezer forint + járulékai.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a december 23-i közgyűlés döntött a helyu sportszervezetek létesítmény bérleti díjának pályázati úton történő támogatásáról, amelyben 15 szervezet érintett, a szabad korcsolyézás is idesorolva 16. A támogatások időtartama 2020. január 1.-zől 2021. március 31.-ig tart.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.