Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 29. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A dohányzási szokásokat is a gének határozzák meg?

A dohányzási szokásokat is a gének határozzák meg?

Bár sokan próbálják ki a cigarettát, mégsem mindenki szokik rá. Egy új kutatás szerint ennek hátterében a genetika áll - írja a Health Day. A kutatás részeként először erős dohányosok genetikai vizsgálatát végezték el, majd ezer új-zélandi lakoson ugyanezt megnézték, megállapították rizikójukat és 38 éves korukban megnézték, hogy elméletük megállja-e a helyét.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a tinédzserek, akiknek genetikailag már születésükkor magas volt a kockázatuk a dohányzásra való rászokásra, azoknak 24 százalékkal valóban nagyobb esélyük volt arra, hogy naponta dohányozzanak 15 éves korukra. Arra, hogy naponta egy dobozzal elszívjanak 18 éves korukra pedig még ennél is nagyobb, 43 százalék volt a megemelkedett rizikófaktor.

Ezeknek a magas rizikójú embereknek 27 százalékkal megemelkedett a kockázatuk arra, hogy a nikotin rabjává váljanak, s 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel vallottak kudarcot a leszokási programokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.